Борисов настоя: Скъпа зона за колите в центъра на София!

"В модернизацията на столицата се инвестират огромни средства"
Обновена: 21 фев 2018 14:46 | 21 фев 2018 13:15, Веселина Йорданова
285
Борисов настоя: Скъпа зона за колите в центъра на София!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов предложи "скъпа зона" за коли в центъра на София. Повод за това стана подписването днес в МС на договори за обновяване на района между МРРБ и Столичната община.

"Като постигнете да се уплътни и с метрото зоната, трябва да направите скъпа зона в София в центъра така както в цяла Европа. Който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото се замърсява и въздухът повече. Тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите – по-евтино, по-бързо, 100% екологично чисто", коментира той след подписването в началото на днешното правителствено заседание.

Районът на "Златна София" около парламента, "Граф Игнатиев" и книжният пазар "Славейков", градинката на "Св. Седмочисленици", площад "Гарибалди", ще бъдат обновени и облагородени. Предвижда се подмяна на настилки, допълнително осветление, озеленяване, ремонт на трамвайния релсов път по проекти на обща стойност 173.5 млн. лв. От тези средства 151 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ по ОП "Региони в растеж", а останалите – съфинансиране от Столичната община.

Борисов каза, че в модернизацията на София се инвестират огромни средства. "Едно време аз като станах кмет, най-младият тролей "Икарус" беше по-стар от мен, да не говорим за трамваите, нямаше нито един нов. Автобусите от Орлов мост по "Цариградско" до Плиска – черен дим, също бяха стари "Икарус"-и", даде пример той.

"151 млн. са много пари и то за едни от любимите места на софиянци, след Витошка, която стана прекрасна", каза още Борисов. Той допълни, че новите трамваи гарантират чистота на въздуха и по-малко шум. "Всичките тези 20 км трамвайни линии, които тропат и лопат сега, всичко това ще бъде обезшумено, за да могат в тези квартали хората да не чуват тези звуци", разясни той.

Близо 200 дка територия в централната градска част ще бъде обновена, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Цялостно ще бъде обновена линията на трамвай номер 5 от кв. "Княжево" до Съдебната палата, с нови спирки с видеонаблюдение и 13 нови трамвайни мотриси. На всички светофари, по които трамваят преминава, ще му се дава предимство, което ще увеличи скоростта на движение.

Другите два проекта, по които бяха подписани договори, са за социална интеграция и изграждане на дневни центрове за подкрепа на деца с увреждания.

Регионалният министър Николай Нанков заяви, че това са най-видимите проекти за софиянци. Той съобщи, че по оперативната програма договореността на средствата вече е 72%.

От своя страна Йорданка Фандъкова каза още, че се очаква Пътната агенция да обяви процедурата за избор на изпълнител за участъка от жк "Младост" до АМ "Тракия" до средата на март. По думите й това означава, че има шанс до края на годината да започне разширението на Софийския околовръстен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
4
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Нямам претенции за центъра на София-к'вото искат да правят.Най-важни за мен са Терминали 1 и 2 и пътя до тях.Ако в Крумово имаше достатъчно полети-хич нямаше да стъпя в София...
209
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 219 Стига сте плюли по България и българите! Спасението било в чужбина! За какво спасение говорите!? Внуците ВИ да не си знаят корените ли?! Ние сме най-древната страна в Европа, след 500 години турско робство пак я иама България! Засрамете се пред предците си, давали живота си за този "ЗЕМЕН РАЙ"! Не сте по различни от днешните политици - "спасявате се" по единично! Да живее България и българите!
208
0
 
0
 
! Отговори
васил преди 6 години
Той едни катуци не можа да спре.......
207
0
 
3
 
! Отговори
Ловец преди 6 години
Нови избори ,стар премиер !
206
4
 
14
 
! Отговори
Един преди 6 години
Богатите карат мощни автомобили, джипове по 5000 куб. и отгоре. Но никой не говори за ограничаване на излишно мощните и здраво харчещи гориво коли, плщс вредните емисии които отделят. Защо му е на човек автомобил с мощност от 400 коня из улиците на Шопия? Коват закони, които засягат основно обикновените хорица! ГЕРБ е изцяло мутринска партия!
205
1
 
16
 
! Отговори
ФАНДЪОВА И ГЕРБ преди 6 години
ФАНДЪКОВА И ГЕРБ НАБУТАХА ВСИЧКИ СЕЛЯНО И *** В СОФИЯ СЕГА ДЕРАТ КОЖИ ЗА ДА ГРАБЯТ БЕДНИТЕ РАБОТНИЦИ И РОБИ НА РАБОТОДАТЕЛИ
204
1
 
5
 
! Отговори
good преди 6 години
Общината да вземе да разчисти кварталните паркинги от счупени тарги, защото явно собствениците не се сещат да ги бракуват. Трябва и глоби да налагат!
203
0
 
17
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
Нали за това плащаме данъци, за да се поддържа градаКъде отиват милиард и двеста милиона - бюджета на общината? Скоро цяла София ще стане зона за платено паркиранеФандъкова да види първите успоредни улици на Витошка - няма здрава плоча по тротоарите, мръсотия, изрисувани сгради . Презастрои града, разреши да се.съборят паметници на културата. Ами тя не е софиянка , никакви връзки с градаЖалко разсипаха облика на СофияА., всеки европейски град пази историята си, но имат умни и не корумпирани
202
0
 
14
 
! Отговори
тудуф тудуф фиуууууу преди 6 години
винету мисли за неговата колиба и неговото село а случаено да знае че метрото по планове е било от 3 линии с по едно или две отклонения още когато града е бил под 1,2 млн а сега е 2 млн и с 3 релси на кръст (по точно на триъгълник) ше реши транспорта на града а милиционерския мозък мисли ли за довеждащия транспорт и буферните паркинги освен за зони и пари ...и той *** и аз см *** ше се разбереме
201
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз предлагам заплатите на депотатите да стане колкото минималната работна заплата а лимузините да бъдат продадени и парламента да бъде разрушен щот е построен върху турско гробище и е зла сила
200
3
 
18
 
! Отговори
бат м преди 6 години
Те тва е охранител милиционер пожарникар секретар п...а по умен от икономиста и инжинера взети заедно ...онли ин бългерия
199
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не им се гледат евтини колони бедни хора по центъра ...
198
1
 
29
 
! Отговори
Голяма рабоита е преди 6 години
Бойко, оправи България, оправи Турция , респектира Русия, поучи на икономика Гърция, пътьом реши проблемите на Западните Балкани и сега вече ще оправи и движението из София. Е той права за това няма, това си е работа на Фъндъкова и столичните съветници но какво да се прави, мозък прелива, що да ги не разплиска и по Софийските улици.
197
19
 
8
 
! Отговори
марш преди 6 години
стига с това спасяване бе страхливциотивайте в Германия и Англиякръстете се Ханс или Джонслугувайте и яжте на една софра с джихадиститене ни трябвате тук
196
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова, който е млад да се спасява! Така би имал някакъв шанс поне децата му да са част от друг народ.Този за съжаление е обречен.
195
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест народът ни няма никакъв шанс, яхнат от мафиотската клика, съставена от наши и чужди престъпници и ще бъде язден и ограбван до пълното му изчезване.
194
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-големият проблем е, че нашите западни и задокеански "братя" много добре знаят всичко това, но си затварят очичките, в замяна на облизване на задните им части и пълна и безусловна продажба на националните ни интереси от страна на хунтата.
193
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не избира организираната престъпна група Гроб! Цвинокио мъкне чували, заплашва местни лидери, подкупва, изнудва и гласи резултати. Избори по български. Още Алеко ги е описал.
192
8
 
8
 
! Отговори
До 231 преди 6 години
Виж сега,София е пълна с хора от провинцията,които ни прецакаха с тези избори,и за парламент и за кмет.Така че бъди по-снизходителен,защото интелигентната част на София не ги е избрала.
191
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе да ние от провинцията избрахме даскалицата за кметица ,и ние от провинцията избрахме софийските депутати гербеджии!