Доживяхме! Разбираема карта на метрото в София

Дело е на инженер Стоян Стоянов. Чужденците ще черпят!
22 фев 2018 10:00,
68
Доживяхме! Разбираема карта на метрото в София
Снимка: Стоян Стоянов

Много хора са се оплаквали от липсата на разбираемост на картите на градския транспорт в София и от гледна точка на метрото, и на автобусен или трамваен транспорт. На сайта на Метрополитен картата не е обновявана от години.

Различни организации през годините сигнализират, че картите са неразбираеми за хората, живеещи в София, а още повече за самите туристи, които трябва хем да се сблъскват със сложни и неразбираеми карти, хем със служителите на градския транспорт, които масово не говорят английски и не могат да обяснят кои билети за какво са. А пък въпросът с билетите е съвсем друга тема, за която всички се чудим кога ще вземем пример от успешно прилагани решения в други страни.

Но има и хора, които не искат да се примиряват с това, което ни се дава и решават да помагат на държавниците ни. Такъв пример е инженерът Стоян Стоянов, който решава да направи нещо по въпроса. Имайки предвид че картографията е едно от хобитата му, той се заема да направи по-разбираема карта. И не му отнема особено време.

Освен, че решава да покаже "гръбнака на градския транспорт - релсовия", както той го нарича, на картата могат да се видят и подчертани забележителностите на столицата ни, както и се прави акцент върху времето, което би отнело на човек да стигне от едно място до друго пеша - важен акцент, имайки предвид че искаме да насърчаваме "зеленото бъдеще" на София.

Тук може да се види пълният размер на картата с всички подробности.

Авторът отбелязва, че работата по настоящата схема не представлява обществена поръчка или конкретно задание за изпълнение. Схемата не се явява официална. Инж. Стоянов е воден единствено от интереса си към този вид картография.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
КАЛОЯН ПЕТРОВ преди 3 години
Аз тази карта я имам :), Стоян ни ги даде теза карта, както и още много други1
61
0
 
1
 
! Отговори
От провинцията.. преди 5 години
Всеки път, когато трябва да ползвам метрото, се притеснявам!Налага ми се около 4 пъти годишно да го ползвам от и до Централна Автогара и Летище София!Винаги питам, винаги се страхувам, че ще изпусна или полета или влака!Ползвам метро в Италия....там чакайки съответното влакче за желаната спирка, можеш да видиш линиите на метрото, съответно на коя спирка си в момента, коя е следващата спирка....и по този начин човек се ориентира автоматично дали чака на правилното място и правилното влакче!
60
3
 
6
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Абе хубава работа ама българска... не знам кой гений е измислил че линия на метрото трябва да пресича самата себе си... това не съм го виждал в никой друг град! Сега за да стигне някой от летището до гарата да речем трябва да слезе на Сердика и да се качи на същата линия, и то в посока.. летището!! т.е. откъдето е дошъл. Е няма такава тъпотия на друго място. Другият вариант е да не слиза и да се кандилка още 10 спирки докато стигне гарата.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВенцоГолямо остроумие. Плагиатството не умира, но показва тттъпотия.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 333Наистина е хаос. Няма елементарни указания. А в метрото всичко трябва да е ясно. Не да се въртиш като ужилен, да се притесняваш, да ползваш асансьори, където не разбираш къде е горе, къде долу. В коридорите поне посоките да сложат. Толкова ли е скъпо!? Но не само в метрото е така. За да разбереш, по коя улица вървиш трябва да си счупиш врата. Номерацията, която следва да е задължителна, също почти липсва. Уж се даваха пари за табели, а то нищо. КМЕТЕ-Е-Е, КМЕТЕ-Е-Е, Слез от лимузината!
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Столична община да се научи, че няма такова нещо като ж.к. Слатина, а ж.к. Христо Смирненски
56
0
 
6
 
! Отговори
бг преди 6 години
Освен това на ескалаторите трябва да сложат пиктограми указващи стоящите пътници да заемат дясната страна на стъпалото ,а лявата част да е свободна за изпреварващите, така както е в Лондонското метро.
55
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 6 години
От инженер художник става -обратното е невъзможно. Инженер произлиза от ingenius -почти гениален. Логото на метрото също трябва да се промени .Това М със стрелката отгоре е много дървеняшко . Браво на човека!
54
0
 
7
 
! Отговори
333 преди 6 години
Указателните табели в метрото са неорганизиран хаос. На "Сердика" няма указания за посока - летище, а и не само там. Линиите все още не са уточнени - метродиаметър, маршрут, линия, разчертани по различен начин в една и съща метромотриса. Другарят вечен Братоев нека даде окончателно трасе на метрото - Линия 1 (в цвят и посока) и Линия 2 (в цвят и посока). По принцип линиите се водят по последни спирки, при нас линия 2 пресича "линия 1 - Люлин Младост, а това не са крайни спирки. Хаос
53
0
 
5
 
! Отговори
До men преди 6 години
Има някои неточности, но картата е направена страхотно. Браво на човека, а и очевидно съвсем безплатно я е продложил на всички ни. От общината колко пари дадоха за калпави и неясни карти
52
7
 
0
 
! Отговори
men преди 6 години
оставил си е ръчичките и той малко ама и такава карта не се прави лесно и малко големи градове имат сгодна такава па и кат за без пари толкова. по добрата версия в онлайн магазините :-) инак да направи сайт да събере мако критика и да оправи недостатъците ако може. примерно имената на улиците с този голям бял шрифт и не по дължината им - НО ГО. латинските простотии да си ги гледат отрочетата на папата, една карта един език, латинската да се продава на летището.
51
0
 
3
 
! Отговори
еха преди 6 години
Ясно е че инженер трябва да се намеси! Иначе поп фолк (чалга) дивите са по проектите....
50
2
 
2
 
! Отговори
Плавник преди 6 години
За мен тази карти не е по-ясна от настоящата, въпреки че има повече информация и със сигурност е по-полезна. Задължително на картата трябва да има посоката, в която се движат влаковете. Също така на местата, където линиите се пресичат и може да има прекачване, трябва да е обозначено откъде за коя линия се влиза.
49
1
 
2
 
! Отговори
Атанас преди 6 години
Да сложат ГОЛЕМИ табели с последователността на спирките в метрото и посоката, в която ще се движи влакчето от съответния перон, на който стои човек. Друго нищо не трябва
48
0
 
7
 
! Отговори
Бойчева преди 6 години
Навсякъде по света от дясната страна прилагаш картата си или билета си на метро, защото десняците са повече от левичари. Но не е в София. Вижте по метроспирките : картата за метро толкова високо е разположена, че трябва да имаш ръст поне 3 метра и перфектно зрение за да видиш, кое и къде се намира. Както е в повечето случаи - не е така както удобно за хората, а така, както са го приели "тримата ***"
47
4
 
17
 
! Отговори
Венцо преди 6 години
Скоро бях в Лондон. Нито един служител в метрото не говореше на български, но за сметка на това всички говореха добре английски
46
5
 
10
 
! Отговори
хладилен техник преди 6 години
Кмета фъндъкова само осчетоводява разни идеи и намерения и пак нищо. Накратко Много Краде. Освен това с това неадекватно разписание на транспорта, е време да си подава оставката. Аз спирам да плащам.
45
3
 
23
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Дано доживеем и обяснение защо билетчето струва 1.60
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте на човека 500000 лв за това. заслужава. А на мен 500 евро пенсия.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересен е лиценза на картата.