София строи и... руши: "Къщата с кулата" вече е в историята!

Сградата е била обявена за паметник на културата през 1985 г.
Обновена: 23 фев 2018 13:03 | 23 фев 2018 13:00,
96
София строи и... руши: "Къщата с кулата" вече е в историята!
Снимка: "Спаси София"

Отне три години, но с постоянство и упориторст, "Къщата с кулата" на столичния бул. "Джеймс Баучер" бе съборена, съобщават от "Спаси София".

"През 2015 г. се възмутихме от плановете – тази красива стара сграда да се събори, тогава кметът Йорданка Фандъкова прехвърли топката към Министерство на културата, откъдето ни обясниха вече добре познатата ни схема: къщата била паметник на културата с категория "за сведение", и понеже наоколо се били появили нови кооперации, я отписали по искане на собствениците, защото ѝ се била нарушила средата", пишат от гражданската инициатива.

"Защо я събарят чак сега? Защото пак, по добре познатата ни схема, се чакаше гневът ни да отслабне, да забравим за случая и да бъдем изненадани постфактум, когато багерите минат през къщата и я пратят в небитието", отбелязват още от "Спаси София".

Dnes.bg припомня, че през юни 2015 г. стартира онлайн петиция в подкрепа на запазването на къщата като паметник на културата. Петицията събира 1375 подписа.

В нея авторите й посочват, че "всеки софиянец, който е минавал през последните 83 години по бул. "Джеймс Баучер" се е спирал, макар и за кратко, пред №24. Там е къщата, построена от арх. Иван Банков през 1932 г. Къщата с кулата, както я наричат хората. Тя има красива и здрава конструкция, хармоничен архитектурен план и тухлена украса, характерна за неоромантизма в архитектурата.

В София паметниците в този стил се броят на пръсти и най-близкият пример е къщата на Сирак Скитник на ул. "Борова гора", построена от арх. Георги Овчаров. Къщата с кулата привлича погледи, поражда истории и е вплетена в живота на софиянци и особено на жителите на Лозенец. Тя е емблематична за квартала, а и също за града".

Сградата е била обявена за единичен паметник на културата през 1985 г. и това е препотвърдено през 1993 г.

"С писмо на НИПК № 1755/04.11.2008 г. статутът на паметник на културата е свален. С това е отпаднала юридическата защита на сградата като единичен паметник на културата ("културна ценност", според Закона за културното наследство, в сила от 10.04.2009 г.). Причините за сваляне на статута са неясни за момента. Според Общия устройствен план на Столична община, сградата попада в защитена територия на културно-историческото наследство на групови паметници на културата/културни ценности, без режим на резерват, с допълнителен режим на защита Ткин-1в, към който се прилагат специфичните изисквания на Закона за културното наследство", се посочва още в петицията.

От гражданската инициатива "Спаси София" отбелязват, че инвеститорите са заинтересовани от личния си интерес, но работата на българските институции е да гарантират, че архитектурното ни наследство ще бъде запазено.

"Можем, разбира се, да говорим за това, че инвеститорите са виновни, че са въплъщение на злото, но това нито е вярно, нито е полезно. Те си гледат интереса. Работа на институциите е обаче да гарантират, че архитектурното ни наследство ще бъде опазено. За тези три години много заетият (Бог знае с какво) зам.-кмет по културата Тодор Чобанов можеше да настоява пред културното министерство за връщане на къщата в списъка с паметници, за по-висока категория, предпазваща я от събаряне и задължаваща собствениците ѝ да я поддържат в автентичен вид. Но нищо от това не е свършено, разбира се. Как обаче да очакваме от хора, събрани от кол и въже, да имат емоционална привързаност към нашия град и неговата история? Как да очакваме от хора, поставени, за да обслужват нечисти интереси, да сметнат за необходимо поне веднъж да защитят обществения интерес?", отбелязват още от "Спаси София".

Архитектурното ни наследство бива унищожавано малко по малко. Духът на София, нейната идентичност, нейната материална памет се изличава, коментират от гражданската инициатива.

Отне три години, но с постоянство и упоритост, Къщата с кулата на бул. Джеймс Баучер бе съборена. През 2015 г. се възму...

Публикувахте от Спаси София в 22 февруари 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяните, комунистите и другите проблеми на България
81
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не спират да строят жилищни сгради във вече пренаселената ни Столица.Нанасят се нови и нови провинциалисти идващи с по минимум два автомобила.Не се чудете защо въздухът в София е по мръсен от този в пещите на Кремиковци.
80
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие на ред ли сте бе хора, то енергото беше купено от губеща зарзаватчийка, а вие се притеснихте за няква си там сграда с кула
79
4
 
14
 
! Отговори
Строител преди 6 години
Чисто и просто това е умишлено убийство на историята на българската архитектура.Не е далеч денят когато това същото ще се случи на столицата ни.Жалка картинка
78
4
 
8
 
! Отговори
Ивайло преди 6 години
Въпрос в арменска кръстословица- кое е най голямото село на света- София
77
2
 
8
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Защо всичко живо се бута само и само да каже, че живее на центъра?! И на запад е така, в който и град да отидете, в центъра само бедните имигранти живеят.. и в София така
76
2
 
23
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Израснах на улица с 20 и нещо къщи. Всички с големи дворове и спретнати, Всички съседи се познавахме. Сега от 20те къщи 5-6 са останали, всичко се продаде и построиха 4-5 етажни блокчета с по 3 апартамента на етаж.. съсипаха улицата, напълни се със селяни. Нямам напротив това хората да си търсят работа в София, но как разрешават тези строежи при положение, че не се инвестира в инфраструктурата.. около София е поле, защо се събарят къщите в центъра?! Скоро и мен ще ме изгонят от моята родна улица
75
1
 
9
 
! Отговори
Катя преди 6 години
До азЗа теб мечта-за мен реалност! :-) А заради такива като Вас, децата ми са далече от България.
74
8
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 години
До Катя, Да да, имаш къща с двор там само в мечтите си. Достъчен е един прочит на коментара ти, за да ми стане ясно, че не си от кореняците там. Като чета, даже си мисля, че и от София не си.
73
2
 
23
 
! Отговори
СофиянеЦ преди 6 години
Ммм дааа! С постоянство и упоритост и мен ме "събориха"!Уморих се да се боря и предадох София на бежанците от селата и псевдо градовете.Изнесох се от прoстoтията в Центъра (господ да ги убие Тиквата и Фандъка) , но планирам да се изнеса и от града като цяло, а и от "държавата" при първа възможност.Преди се гордеех, че останах в Б-я да градя новата демократична страна, сега горко съжалявам.
72
1
 
24
 
! Отговори
Катя преди 6 години
До азЖивея в родния си дом- къща с двор и цветя една пряка по-надолу. Никога няма да я продам,за да не може такива като теб да ми бъдат съседи! Приятна вечер "у панела" на Вас!
71
0
 
4
 
! Отговори
Do 67 преди 6 години
До АнонименЕх...***, ***...а и със сигурност си мислиш, че мнението ти е напредничаво..гледащо в бъдещето, а не в миналото. Нали?!
70
2
 
23
 
! Отговори
неамдуми преди 6 години
Да не уважаваш и пазиш културното наследство на града , който ти плаща на всичко отгоре и заплата за това- като например на зам.кмета по културата и на главния архитект -това не го разбирам .Единственото обяснение е корупция.
69
11
 
7
 
! Отговори
аз преди 6 години
До Катя, като си израснала в къща с двор, защо си я продала за няколко апартамента?BTW в момента има интересно явление, средната класа се изнася в къщи по периферията на София.
68
4
 
25
 
! Отговори
Катя преди 6 години
До АнонименЛичи Ви,че не сте от града ни! Ако бяхте израснали по тези дворове- със сигурност щяхте да плачете!
67
4
 
29
 
! Отговори
Овчикон преди 6 години
Правилно! Да се бутат старите и прекрасни къщи в София с дворове и дървета,за да се построи поредното недоразумение,което със сигурност ще се напълни с мякащи чисто нови граждани!Крайно време е столични да си намерим ново място! Писна ми!
66
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад цялата история стои Кирил Домусчиев. Сега ще строи на мястото модерна кооперация. Да живеят мутрите!
65
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато София се управлява от цървулковци, дошли кой от самоковските села, кой от червенобрежко, историята на града ще се унищожава.
64
12
 
4
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Те ще построят по красива споко
63
2
 
29
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 67. Точно в това е проблема, такива сгради нарочно ги оставят да се превърнат в самопушащи се пикалници, за да ги съборят и да направят нещо, не знам доколко функционално, но което да продадат и да гушат от това. И това изобщо не е благодарение на такива като мен, а на заблудени Овци като теб, които освен по МОЛ-овете другаде не са ходили. *** в старите европейски градове да видиш какви същи се поддържат. Ама такива като теб и там ще отидат в МОЛ-а за парцалки.