Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!

За българина притежаването на имот е от огромно значение
23 апр 2018 18:00, Снежана Стойчева
118
Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!
Снимка: архив, Булфото

За българина притежаването на имот е от огромно значение. Изразът "покрив над главата" за нас няма временно значение и затова 87% притежават собствено жилище.

Така е от много години, но от по-скоро широко се заговори за инвестицията в имот като най-сигурната и доходоносна инвестиция. Имат ли основание подобни твърдения?

Проверка на средните цени за продажба и за наем през годините от 2002 г. до днес в първата платформа за обяви на имоти imoti.net може да покаже интересни данни и много поводи за размисъл.

Ако сме разполагали със средства през 2002 година и сме закупили жилище в някой престижен квартал на столицата – например Лозенец, днес равносметката ни щеше да бъде доста оптимистична.

Ще разгледаме казус с едно от най-предпочитаните жилища – двустаен в размер 65 кв.м.

Според средните цени в imoti.net такъв тип имот през 2002 година бихме закупили за днешните 25 000 евро. Това е средна цена, която се оформя на база публикуваните в сайта обяви за имоти.

Даваме си сметка, че средните цени на имоти не отчитат локация, тип строителство, интериор и екстериор... и т.н. Днес този имот би могъл да се продаде за близо 98 000 евро.

Наистина имотът е сред стоките, които с годините могат да покачват цената си. Друг е въпросът какво е можело да си купим през 2002 година с тези 25 000 евро и какво можем да си купим днес с 98 000 евро. Но е ясно, че не сме изгубили. А ако бяхме държали парите в банка? Едва ли лихвата щеше да ни донесе такъв марж.

Имотът е добра инвестиция, дори най-добрата, защото чрез инвестиране в акции може да се спечели повече, но и рискът е по-голям, а и е за добре информирани хора. Пред очите ми е една възрастна съседка, която едва ли знае какво е акция, но е използвала спестените си пари, за да закупи два апартамента в столицата в далечната 2001 година и да ги отдава под наем. Днес тя не разчита на пенсията си. Не знам какви са й били подбудите тогава, едва ли е очаквала такова финансово развитие, но се оказва, че е направила отлична инвестиция.

Ако се върнем на нашия казус и допуснем, че в имота, който сме закупили в Лозенец не сме живяли ние, а сме го отдавали под наем, пак ползвайки статистиката за средни наемни цени от imoti.net в периода 2002 – 2018 година, се оказва, че сме получили близо 70 000 евро от наеми.

Дори да отчетем разходите по поддръжката на имота, данъците, инфлацията и т.н. пак стигаме до извода, че не сме изгубили, а добре сме спечелили.

За справка – таблицата с данни от imoti.net - средни цени за двустаен апартамент – 65 кв.м. в кв. Лозенец – София

Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
9
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 5 години
Искам да споделя също, че е доста наивно софиянци да мислят,че могат да се издържат само с наеми, за да върнат кредит от апартамент. Причината е ясна, страната се обезлюдява. Най-много от единични стаи се нуждаят студентите,преди 10 години в Студентски град в голяма част от общежитията се настаняваха всякакви хора,само трябваше да дадат рушвет, много студенти дори с високи дипломи не се класираха и си търсеха стаи. Полицията надуши тъмните субекти и ги изгони,само дето вече не останаха студенти.
109
2
 
12
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 5 години
Тази статия е нещо като провокация. Не познавам българин, който дори през 2002 година да е успял да си купи за една и съща година 2 апартамента в София само със спестени пари. Обикновено се продава по-голям имот като къща или доста по-голям апартамент в провинцията да се купи едностаен или двустаен апартамент в столицата и то в някой краен квартал,защото само затова са стигнали парите било през 2002 година или през 2018. Надуват цените на имотите в София, за да могат хората да вземат кредити.
108
2
 
14
 
! Отговори
Чиче преди 5 години
Апартамент не е дългосрочна инвестиция. Дългосрочната е земя или къща със земя. С това калпаво строитеслство ако го купиш преди 30 - до 60-тата година ще имаш грозно гето, дето ще го продадеш на безценица. Айде да съм ходил и аз по огледи в блокове, строени 90-те години... еми нямам думи за каква разруха иде реч. Отвратителни общи части, защото това не е къща да се грижиш за нея, а стадо свинки, които се чудят как да не плащат входна такса и поддръжка на общите части.
107
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте манипулирали хората с тея манипулативни статий.
106
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно е така, но на теория. 2012 е било едно, сега е друго. Вместо апартамент за 25 хил. евро беше купила 350 дка в Добруджа, сега щеше да взима по 35 бона на година рента, която е 100% сигурна, без никакви разходи, без подръжка и т. н. Отделно щяха да струват минимум 400 хил. евро в момента и ако реши да ги продаде, купувач ще се намери веднага, а не след една година. Така че от тази гледна точка инвестицията в апартамента тогава е била доста глупава.
105
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
108 - Затова слагай тежки договори и искай депозити от 3 до 6 месеца.
104
2
 
18
 
! Отговори
dinoas преди 5 години
И да не пропуснем факта некоректни наематели , да те завлекът с наем и сметки ... Егати печалбата. Аз съм с едни такива 3500лв и никой не може да ги намери защото нямат реален постоянен адрес
103
0
 
14
 
! Отговори
Св2 преди 5 години
Т.е. щеше да е на минус 2 хил.?, и то при идеални условия без плащане на данъци, ремонти, забавени сметки и липса на наематели.Всичко се смята при ИЗХОД от инвестицията, а не колко % ти носи. Защото при депозит знаеш че главницата си е бетон, инфлационни или не - си е число пари. При имотите е вариация, мода, местоположение, състояние, традиция, емоция. Варира от много печелившо, до много губещо. А ако преди 3 год. беше купил петрол на 25$ барел, само за 3 год щеше да имаш 3-на печалба ..Ако ако
102
2
 
13
 
! Отговори
Св преди 5 години
Ако, ако..Ако бях продал ап. 100 кв. 2008 год за 100 хил ?, и ги бях сложил на влог в КТБ на лихва средно 6%,до фалита &#1117; щях да имам 42 хил ? лихва(без натрупването,внасяйки я в друга банка).А тоя дето ми купи апартамента,го стегне за наем 350 ?,и разходите за покупка-130 хил ?,за тия години щеше да е направил 28 хил ?. Ако на мен ми потрябват спешно пари 2015 год, ще си имам 142 хил ? без условности, изтегляйки депозита от друга банка след фалита. А апарт. 2015 щеше да е < от 100 хил ?+28хил?.
101
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това е вярно до голяма степен, но годината 2002 е последната, в която е имало смисъл да се направи подобна инвестиция.След 2003 банките заедно с големите международни агенции за имоти дадоха старт на голямата измама с цените на имотите и кредите, с които да бъдат купени. И така един апартамент в далеч не престижния Люлин, който струваше 10 000- 12 000 долара тогава, достигна космическата за там сума от 50 000 до 60 000. Каква инвестиция, какви наеми???
100
0
 
8
 
! Отговори
Параграф 22 преди 5 години
Ниви и индустриална земя - това е справедливост!
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 94Всички посетители, на изброените от теб заведения, когато аз бях на 18 години, бяха или заблудени ученици и студенти, или разни "дръти наркомани" и богаташки чеда. Такива, просот нямат какво да реинвестират :)
98
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно на кой ще го отдаваме под наем при застаряващо население и демографски срив? Хиляди напускат страната, вече и наеми не се търсят, камо ли някой да купува с цел инвестиция. Ако има балъци нека си дават парите.
97
3
 
39
 
! Отговори
Брокер от БАН преди 5 години
Интересно, защо банките не отдават тия имоти като е такава далавера? Ами зорлем ви пробутват тая неземна далавера на вас? Щото е лъжа.
96
19
 
14
 
! Отговори
До Студио "Х&qu преди 5 години
Приказките за стремителното падане на цените и доходността от имоти се носят от десетина години. И имат за свои автори мечтаещи да купят имот за няколко хиляди лева неудачници. Истинските сметки за това дали имотите са "пари хвърлени на вятъра" са в горната статия - печалбата от вложените в имоти пари в периода 2000-2018 е над шест пъти. Това са фактите, уви...
95
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Апартамент в София в скъп район се изплаща от наем ако е купен кеш(без кредит) за около 20 години без разходите за ремонт ,брокери,данъци. И най важното.... ако конюнктурата е постоянна и ако е бил отдаван през цялото време без празни периоди...а това е напълно невъзможно . В Мюнхен например в кв. Богенхаузен се изплащат за около 40- 50 години . Това не е много печеливш бизнес, но ако не умееш да инвестираш по добре това ,че иначе може да загубиш всичко или да спечелиш много повече.
94
1
 
4
 
! Отговори
81 до 97 преди 5 години
ОК. Съгласен, може и така да е! Споделих личен опит какво стана при нас. Явно сте купувал по-скъпо и затова сметката е друга. Има и много странни сделки с ведомствени, забранени за обитаване или ипотекирани имоти-там сметката ще е още по различна.
93
0
 
20
 
! Отговори
До 81 преди 5 години
Давам пода наем. Имам и приятели кои то дават под наем. В последните 20 години илюзия е да се изплати за по-малко от 15 години имот. И то ако го платиш кеш (0% лихва) и не смятам разходи за (ремонти между наематели, 10% данък, комисионни брокер по наеми, ремонти на оборудване, данък сгради и смет). С тях изплащането е на 18 години...аКогато е 100% с кредит изплатен бързо (за 5 години вместо за 25 години) изплаща се за 21 години. Дори като се вземе предвид по-високия наем в следващите 10 години..
92
9
 
5
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Някой питаше за квадрат/минимална. В Париж близичко до Кулата - 65 кв.м са около 500К или около 8к на кв.м в стара сграда - за ремонт. Това са 8 минимални в София съотношението е същото, но с тенденция за много по-бързо покачване на минималната. С други думи -цените у нас ще задържат тези нива. Ако вдигнат лихвите ще има леко пукване, но в рамките на 10 -15%, не повече. Не очаквайте нова 2015 със спад от над 40%. Все пак, от КТБ се откраднаха едни големи пари и една част от тях отиват в имоти.
91
10
 
4
 
! Отговори
G преди 5 години
А как ви се струва инвестиция в имот за 85000? кеш и наем 1300? месечно?! И близо 30% по висока пазарна цена в момента. Понякога има далавери, няма да се намери далавера през брокер обаче.