Най-високи сметки за парно – през март. Най-студено било!?

Мая Манолова: Близо 60% средно по-високи са сметките
Обновена: 24 апр 2018 17:00 | 24 апр 2018 13:00, Анисия Иванова
125
Най-високи сметки за парно – през март. Най-студено било!?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Най-скъпото парно за целия отоплителен сезон се оказва през месец март. За това сигнализираха възмутени столичани.

Получена сметка показва, че за тази година клиент на "Топлофикация София" дължи 341 лева, а за същия месец миналата година тя е била 171 лева.

"Трябва да се има предвид повишението на цената на топлинната енергия с 24%. Месец март е бил по-студен от миналата година. Пиковите месеци декември, януари и февруари, които са най-студените, се обират за сметка на по-топлите месеци. Тоест няма зависимост, че през януари трябва да е най-висока сметката, а през март – най-ниската", обясни пред Нова тв Боян Паунов от "Топлофикация".

Още по темата

Той поясни, че сметката за април тази година ще е по-ниска от миналогодишната.

Мая Манолова, омбудсман на България, обясни, че има десетки жалби за това, че сметките за месец март са необяснимо високи.

"Фактурираните количества са с 30% по-високи за битовите потребители. Като добавим към това 24% по-висока цена и се получават близо 60% средно по-високи сметки през тази календарна година. Това е и причината за недоволството на гражданите", обясни Манолова.

"Причините са в наредбата за топлоснабдяването, която се опитва да разпредели равномерно сметките през отоплителния сезон. За мен това е неудачно решение, защото дава такива отклонения в най-топлия месец да има най-високи сметки", каза Манолова.

"Това увеличение ще бъде коригирано след получаването на окончателните сметки. Това ще стане месеци по-късно и надвзетите суми евентуално ще бъдат компенсирани през месец августо", допълни тя.

Деян Дянков, омбудсман на Столичната община за "Топлофикация София", обясни, че върху тези прогнозни фактури не се начислява лихва.

Хората могат да платят голямата сума частично. Ако има нещо, което е в повече, с изравнителната сметка ще си го получим обратно, обещават от дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Топло-анонимност преди 5 години
Прочетох коментарите и 80% са тотално изкукали. Въпроса не е дали си софиянец или дошъл от някъде си. Аз съм живяла в София, откакто съм родена. На квартира съм от януари месец. Ян. и фев. по 150 лв сметка-да кажем , ок все пак не знам миналогодишното потребление колко е било. Но за март месец имам 180 лв, при положение, че съм го пускала два дни. Кажете ми...кое е нормалното да се хулим кой от къде е или общ иск срещу МОНОПОЛИЗАЦИЯТА?Ще си спра парното и пак градна инсталация ще тр да плащам..
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моята сметка за март е със 100 лв по-висока от февруари и януари, това е с 45% повече, с моите доходи не мога да я платя,аз и без увеличението не можех,а съм с две деца вкъщи
118
0
 
3
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Основното задължение на държавните и общински фирми е да пълнят партийните каси. Останалото, колкото стане....
117
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За март майка ми получи близо 360 лв. сметка при ползвана топлина САМО от сградна инсталация, т.е. тръби..... Еми извинявам се!!!! Никой не можа да обясни защо, служителите мрънкат... Пенсията й е 200 лв. Що за И3РОДЩИНА?!?!?!
116
0
 
11
 
! Отговори
Към топлокрадците преди 5 години
Защо надвземате и после да връщате, вместо да напишете малка сметка и август ние да доплащаме при изравнителните сметки. Сега ни вземате пари, въртите си ги, няма лихва и евентуално ще връщате. Не е ли нагло? И нека Мая към промяна на закона в тази част да се насочи. И то бързо.
115
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако питате Топлофикация и през юли ще се окаже студено - важното е кожи да дерат.
114
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените на всичко ще се повишават докато можете да плащате. и за водата може да имате лични водомери, но има и общ. а липсващите кубици вода от общият ви се начисляват и разхвърлят по абонатите също като сградна инсталация на топлото. от там идват изравнителните сметки. единственото решение е слънчев панел 1кВат и после си правите с него каквото искате, кеф ти вода за къпане, кеф ти климатик с КОП 4.5 се отоплява цял апартамент добре изолиран през зимата, а не да ви натрапват чужди разходи. Така.
113
0
 
14
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
До В и КВярно е. Не стига, че се реновират по европроекти с пари на европейския данъкоплатец, вкл. и българския, но ги пишат инвестиции... би трябвало водата да поевтинява, а не да поскъпва, но в страната на чудесата всички монополисти си се вихрят както си искат и пролетта и лятото са им голямата жътва ... докато народа се радва на слънцето - те си копаят за бонусите
112
0
 
15
 
! Отговори
В и К преди 5 години
Топлофикация ясно, обаче В и К вече прекаляват!Някой да знае какво става там? Две изравнителни сметки в рамките на 6 месеца, по 100 лева, при нормално плащане преди това от по 20 лева!!!
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За жалост институциите и монополните дружества в България не работят в полза на народа!
110
0
 
12
 
! Отговори
КРАДЛИВИ МОНОПОЛИ преди 5 години
КЕВЪР Е ПРОДАЖЕН И РАБОТИ ЗА МОНОПОЛИТЕ , А НАРОДА ДА ГО ..Д..ХА
109
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моята сметка за март пък си беше нормална.Не разбирам тези, които постоянно се оплакват за всичко.
108
6
 
8
 
! Отговори
Електричар преди 5 години
Отоплявам се на ток. И при мен мартенската сметка беше най-висока.
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова ли е трудно да правят малко детайлно отчитане?Тяхното е безобразие, да ми смятат на чист лист какво било преди година, какво било след година, ама от коя страна спи жената спрямо слънцестоенето и тн.Имаш производство на Х енергийни калории, те са отишли по мрежата.Детайл 1 в коя посока на кварталадетайл 2 в коя абонатна станция е влезнало колко излязло колко. Разликата се дели на под станциите и накрая на абонатите.По този начин дори да не засичам абонатите, ще знам по блокове.
106
1
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
(продължение)Не включвам плащането за топлата вода, която също влиза в месечната сметка на Топлофикация..
105
3
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Две са причините за високите сметки за парно. Първата е новия начин за определяне на месечната сума за плащане на база предишния период, който начин според мен е изключително неудачен и доказателството за това са огромните сметки за март при слабо потребление. Втората причина са съседите, които крадат и всички плащаме тяхното потребление. Нормалната месчена сметка за парно при студен зимен месец е по-малко от квадратурата на жилището. Примерно за двустаен апартамент от 65 квадрата, около 60 лева
104
0
 
7
 
! Отговори
До 95 преди 5 години
Хайде стига с простотиите колко било населението на София перди години. Всчики градове в България са били малки преди години. Почти навсякъде по света също е така. Преди стотина година, както си написал, София е била с население около 150000 човека (154025 през 1920 година), Пловдив и Варна по около 50000, Русе около 40000, Стара Загора около 27000, Плевен около 25000, Шумен около 23000, Бургас около 18000, Велико Търново около 13000, Габрово около 9000 и т.н.
103
2
 
10
 
! Отговори
M преди 5 години
"Хората могат да платят голямата сума частично. Ако има нещо, което е в повече, с изравнителната сметка ще си го получим обратно, обещават от дружеството."Така е! :-) На всички е ясно, че взимането и даването при монополисти като вас е само в посока джоба ви.
102
3
 
6
 
! Отговори
Йода преди 5 години
1нстанция.топлофикация ви съди за 500лврешение дължите 350лвтоплофикация ви заплаща адвокат 50%2 инстанция топлофикация обжалва тези 150лврешение :отхвърля искатоплофикация ви заплаща адвокат 600лвкрайна сметка :ако с адвоката сте в близки отношения може зимния сезон да ви е free
101
1
 
5
 
! Отговори
Простак преди 5 години
Докато сме прпстаци щв е все така