70% от софиянци: Градът е мръсен! Само 1% чистят

Само 4% са много доволни от чистотата на столицата ни
Обновена: 22 май 2018 07:58 | 22 май 2018 07:51, Александър Попов
39
70% от софиянци: Градът е мръсен! Само 1% чистят
Снимка: Булфото, архив

Близо 30 процента от жителите на София, или почти всеки трети софиянец, е доволен от чистотата на столичния град, показват данни от анализ на Евростат, посветен на "Зелената седмица в ЕС", която продължава до 25 май.

От тези 30 процента обаче - 26 процента са по-скоро "доволни" и едва 4 процента - "много доволни", сочат детайли от анализа.

Други 42 процента от софиянци са по-скоро "недоволни", а 28 процента са "много недоволни" от чистотата на столицата, отчита Евростат, което показва, че двама от всеки трима столичани имат претенции към чистотата в София.

По този показател българската столица е на 26-та позиция сред столиците на страните-членки на ЕС, като зад нас са само Братислава и Рим. Анализът отчита равнището на удовлетвореността от чистотата общо на 109 европейски града.

Когато се сравняват обаче данните на Евростат, с желанието на софиянци сами да си помогнат и да изчистят града си, се отчита значително разминаване между процента на "недоволните" столичани и броя на жителите на София, които доброволно са се включили в пролетното почистване на София преди броени дни на този месец.

По данни на столичната община само около 13 хиляди софиянци, или едва около 1 процент от жителите на София, са се включили като доброволци в кампанията за пролетното почистване, когато са засадени 5 400 дръвчета, събрани са над 6 200 тона отпадъци, премахнати са 66 нерегламентирани сметища и т.н.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: боклукСофияпочистване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София живее ***,селски народ,докаран от всички краища на държавата благодарение на демокрацията и слободията! Е как да ги научиш,как да има правила! В България още от едно време имаше София и морето! Останалото ***! Та до сега...!
30
1
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
"Абе вие и за водата ще си кажете... само `дето го оплюхте Таско!" Ама вие наред ли сте??? Пак продължавате с лъжите... Доказано е, че водата е чиста!!! Явно сте от червените ***. Таско е излъгал. Не е задал въпроси, а е написал нещо като съобщения. Това е подсъдно, защото заблуждава и плаши хората. И това ми било депутат...Видяхте ли го днес как се извинява на гражданите??? Падението му е пълно.
29
0
 
0
 
! Отговори
perunika преди 5 години
Predlagam da minavat i da ni globiavat ,no soleni globi!!!!!!!!!!!!!!!
28
0
 
1
 
! Отговори
Perunika преди 5 години
Istinata e ,che nikoi ne cjisti a chaka obchtinata.Ne stava iasno mogat li da badat okastreni hrastite,zachtoto ot obchtina Slatina kazvat che stava samo s tiahno razrechenie,no te izobchto ne idvat.V obchtina Slatina kogato niakoga t.e mnogo riadko i s mnogo pisma i oplakvania,rejat kloni samo otstrani.Taka darvoto se isvisiava v nebesata i ne stava nikakva korona.Iavno ozelenitelite ne sa uchili tozi material
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не хванах деня в който всички чистиха, седмица по късно слязох и оправих храстите в градинката ни, съседа пък подкастрил дърветата другата седмица, оправяме си пред блока. Ако си мислят че ще слизам да чистя по-надолу където си правят партита и си хвърлят пластмасовите бирени бутилки, жестоко се лъжат. Като мине МВР и като ги хване да ги кара да чистят те.2 пресечки над нас стана строително сметище, 3 кооперации се строят и нито една не е, ама аз ли трябва да вися да ги търся или да им чистя?
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление у нас българите не обичат държавата си, мразят я. Ние не сме виновни за това отношение, защото омразата е поради провалената държавност, което вече в няма. Управниците лъжат, крадат, мамят, измислят правила които са против гражданите а в основата в тоталната корупция и растяща несправедливост. Няма нормален съд, т.е. Правда, обикнивения човрк е смазан от крадливи управници и общинари. И никой не се интересува къде и защо хвърля отпадъци. Особено младите, те искат стандарт и държава.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е чисто. 70% от софиянци отиват при Ерменков. Съдът ще реши.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото трябва го изхвърлям, където трябва. Защо да чистя на други, които мърсят?! Има едни дето ровят по кофите и разхвърлят около тях всякакви боклучета. После вятъра ги разнася. Аз ли трябва да чистя това или общината трябва да се свършат работата и да измислят начин, при който събраните ***, да не се разпиляват около кофите за смет. Да не говорим пък за прахоляка по улиците, който е основната част от замърсяването в София.
23
1
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Когато събереш текезесарите от цялата държава в един град / в случая София / ,няма как да е чисто...
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо хората сами да си чистят след като плащат данъци.Естествено трябва и да спрат да си хвърлят *** където им падне...
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не приемам да ми вменяват вина, че София е ***. Не съм изхвърлил и едно боклуче извън определените за това места ! Когато нямаше кошове навсякъде съм си носил *** до вкъщи, а още повече отказвам да чистя свинщината на тези, които цапат, защото си има звено, което отговаря за това и си плащам данъците до стотинка.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ГЕРБ върнат 1/100 от откраднатото от нашите данъци и такси в София, с тези пари София може да се чисти както би трябвало и да свети от чистота.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА ти си типичния прегънат цър.вул, който винаги се снишава, вместо да си потърси правата. Общината ми определя данъците и такса смет и аз си ги плащам до стотинка.Срещу тези пари тя се е задължила да почисти, ама не само, че не се справя, ами иска и аз да помагам.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен такса смет ми е 4 пъти по-висока от данъка. При това съ хвърлям *** в кофите (които понякога преливат) и хвърлям разделно.Обаче - смятате ли, че високата такса смет ме мотивира да се включа като добоволец? Или пък призивите на разни телевизии "да почистим заедно"?И къде са служителите, които контролират кой цапа и кой не си хвърля *** в кофата, а до нея?
17
1
 
11
 
! Отговори
... преди 5 години
Така е защото 70% от жителите на София са "софиянци". Дойдоха "на Софията"за да си карат колите и да си изхвърлят *** от прозореца на апартамента/колата . Преди да започне масовото заселване на *** ( правя разлика между селянин е *** . Селянията не зависи от това къде си роден ) София беше чиста и нямаше задръствания . Но същите тези "софиянци"като си отидат по родните места пазят чисто и разправят каква *** е София (нещо за което до голяма степен те са виновни ) .
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочети пак, и се опитай да осмислиш, ей зарад тоя ни инат и "умност" ще си тънем в кал. Не цапам а чистя, но не мрънкам като тебе щото си мързелив. Времето което може всеки един разумен човек да отдели за почистване поне един път в месеца е символично на фона на висенето в кафетата и други "важни" дейности. Щото то по тая ситема и жена ти е готвила що ти да ядеш?? Приеми че има % от хората които са аборигени, но в развита държава би трябвало да са малко, явно тука не са и ще си тънем в мизерия
15
3
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Казваш, че искаш ти да цапаш, а аз да ти чистя, за да ти е приятно на теб. Е, няма да стане.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е тва е типичния българин. Мръсно му е, но бил си платил данъците. Ако всеки който иска да му е по чисто поне малко почиства ,ще е много по приятно. Но нали най-ни е страх да не настинем и да не се минем. Като мета пред вкъщи и всички ме мислят за луд, работа за 2-3мин. да ме мислят, аз пък ги имам за средновековни мързеливи мърлячи. Човек трябва да се съобрази, че има мързеливи невъзпитани и необразовани хора, които правят поразии, и ако поне малко се потруди и за тях ще е по хубаво иначе тънем
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да чистят тези, които не си плащат данъците
12
1
 
13
 
! Отговори
бла,бла преди 5 години
Значи, те да си хвърлят навсякъде ***, никой да не ги санкционира, а аз да минавам след тях и да чистя? Верно, че сме масово глупци, ама айде няма нужда...Това като с данъците. Работи, плащай, някой помощи да взема само.