Трябва ли й на София площадка за горене на отпадъци?

100% от отпадъците бяха депонирани, но не се използваха
13 юни 2018 17:45, Екип на Bloomberg
16
Трябва ли й на София площадка за горене на отпадъци?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До преди 10 години София депонираше 100% от отпадъците си и те не се използваха като ресурс. С изграждането на този завод ще се финализира цялостният процес по оползотворяване на отпадъците.

Това коментираха Николай Стойнев, зам.-председател на СОС и Иван Велков, зам.-председател на СОС, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Стойнев с изграждането на първите две фази – завод за механично биологично третиране и инсталация за компостиране, в момента София успява да разделя, рециклира част от отпадъците и има една компонента, която може да бъде оползотворена енергийно.

С изгарянето на така нареченото алтернативно гориво, могат да бъдат отоплявани около 40 000 домакинства за цяла година. "Проектът ще има и икономически и екологични ползи", допълни той.

Стойността на този проект е 157 млн. евро, от които близо 92 млн. евро ще бъдат безвъзмездно финансиране от ЕС, а за останалите 65 млн. евро, които трябва да се осигурят от Столична община, ще бъде осигурен кредит от Европейската инвестиционна банка при изгодни условия.

Още повече, че миналата седмица бе повишен и кредитният рейтинг на Столична община. Това е възможност да се използва ресурс, който има сериозна икономическа възвращаемост и подобрява екологичните показатели.

Иван Велков коментира, че се притесняват от недостатъчната обективна и изчерпателна информация за конкретни параметри на това, което се предвижда да се получи. Той припомни още, че за последните няколко години във връзка с промени, нормативна уредба на ниво европейско законодателство, директиви, препоръки, включително и с местното законодателство, този проект периодично е претърпявал корекции, промени и актуализации.

"Докато са се случвали тези неща, явно не е използван пълният капацитет на експерти и алтернативни решения, технологии и модели в процес на работа. За нас проблемът е дали това е най-доброто технологично и икономическо решение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак глупаво заглавие! Каква площадка, бе подобия на джорналисти! Завод е това, къдетопри високотемпературно изгаряне на отпадъците практически няма вредни емисии, произвежда се енергия, извличат се метали, изгорелите остатъци се извозват на нивите като компост. Това го видях в Копенхаген преди 30 години. Потресаваща чистота!
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тва го правят в Германия и Швеция, айде да не се правим на поеколози от папата.
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изгаряне ще има и там където ще се изгаря не е центъра на София,а е близо до Софийските гробища и промишлената зона! Тролохлебарките и искрено глупаците си губите времето с драсканиците!
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И по стар индиански обичай *** ще го горим в центъра на София - в ТЕЦ София Нали в Самоков ще е чисто и в Банкя - също.То бебетата на София не са като тези от Банкя. Могат да виреят на мръсен въздух.
6
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 5 години
Трабва ли И се пише, а не - трябва ли Й... Списвача да се връща в първи клас. Срам ме е вече да ви чета...
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SELYANITE OT SOFIA
4
2
 
6
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Софиянци да се оправят с *** с в София-горене,складиране,депониране,компостиране и т.н. Без да ги набутват на Пловдив,Враца и даже Силистра(по безумната идея на Тиквата)!
3
5
 
4
 
! Отговори
Внимателно преди 5 години
МНого да се внимава с горенето на отпадъци ..Страшни вреди нанася горенето на холограмни отпадъци разпространявани от терористи в милиони бройки дневно. изгарянето на една цигарена опаковка с бандерол замърсява трайно огромни обеми въздух .появяват се тн КОКО НУТИ /нано скенери летящи във въздуха ползвани от тежко въоръжена друга цивилизация за декодиране и целеуказване..опасните врагове произвеждат холограми чрез обемно обсебване.Вече са повредили трайно важни охрани на земята .
2
2
 
8
 
! Отговори
Внимателно преди 5 години
Спекулиращи с тн еврофинасиране нанасят огромни щети на БЪлгария с нагло скъпи ненужни обекти. Досега въпреки писмени искания няма публикувани платежни от Брюксел към СОфия за заплатени десетки милиарди по тн Европроекти.Обратно съобщиха, че това са ограбени от бедния БЪлгарски народ милиарди живи левове за тн"Европроекти //НАй големия кораб закупен от БЪлгарин е за 25 милиона долара /Кирил ДОмусчиев/НАгло ненужни сметища обаче са за много повече всяко едно.. НАй ефтиното за 47 000 000 лева
1
2
 
11
 
! Отговори
Руснака преди 5 години
Т ъ п въпорс... нали екология бре, каква екология, като се изгарят. Мале .. съвсем изтрещаха "умните" глави ... оп зза д ни ци