След дъжда – без сериозни щети. Заради превенцията!

Канализацията не е можела да поеме падналия дъжд
19 юни 2018 12:23,
26

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Нямаме данни за сериозни щети по инфраструктурата, увери кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери работата по почистването на участък от Владайската река.

"Това се дължи и на дейностите по превенция - почистването на шахти, почистването на речни корита", допълни тя.

Още по темата

Кметицата посочи, че обемът дъжд, който е бил паднал вчера, е невъзможно да бъде поет от канализацията.

"Като цяло, мисля че за всички е ясно, че особено в града проблеми с оттичането почти нямаше. Там, където имаше те бяха свързани или с подземни нива, каквито са подлезите и транспортните тунели, или са свързани с проблеми със самата инфраструктура", посочи тя.

"По отношение на метрото искам да повторя, че метрото не е спирало да се движи. Имаше наводнени метростанции и входове към тях. Ясно е, че при тежки наводнения винаги може да се стече вода по стълбите, тъй като са под земята", каза още кметът на София.

"Сериозен беше проблемът в подлеза на бул. "България" и бул. Акад. "Иван Гешов" и в този на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев", каза още Фандъкова.

"Искам да призова гражданите и да ги помоля всички да се включим в работата по превенцията. Най-вече да не изхвърлят сериозни отпадъци в дерета и речни корита. Едрогабаритни отпадъци могат да блокират дерето и да станат наистина сериозни проблеми", каза още столичният кмет.

Получени са 1500 сигнала, от които 900 са били за сгради и само 3 за паднали дървета. Ключово в такива моменти е почистването на деретата и отводнителните шахти.

От МВР съобщиха, че пожарните служби са реагирали на над 250 сигнала за наводнени улици, мазета, приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други, но няма информация за пострадали или бедстващи хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
"Моля обърнете внимание, кои точно метростанции са протекли. Има ли такива, които са строени преди Тиквата и Послушницата му?" Ами метростанцията до НДК се напълни с вода за минути, така че хората не можеха да влизат вътре. Тя е първата и единствена построена от комунистите!!! По времето на соца беше пълна с щандове-магазинчета и се наводняваше непрекъснато. Това е заварено положение. Каква канализация са закопали отдолу никой не знае, но резултатите се виждаха още при построяването й.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
смейте ни се на нас в люлин,че сме краен квартал, ама сме на високо и нямаме проблемите на центъра. нито трафика. нито спиране на движение 2 пъти седмично заради мач, гостуваща делегация, протести...
23
0
 
9
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Този дъжд се изля от устата на Нинова и БКП/БСП, защото непрекъснато плюят!!! Как да се справиш с такива количества???
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, природа е, няма какво да се прави. София не е единствена..вижте новините от миналата седмица в Германия и съседните страни. Всеки голям град се сблъсква с подобни проблеми. Но може би е крайно време да понамалят строежите и презаселването на града преди да е станало късно. Бетонът не поема водата..почва трябва - почва!
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13.През 1983, месец юни, София беше истинска Венеция. Тогава преля и Перловската река, имаше и жертви. А валя по малко от час.
20
8
 
0
 
! Отговори
К преди 5 години
канализацията беше изхвърлила 50 кг шахта . как ще стане това?пак оправданията а и обвинения към гражданите от гжа кметицата !а то най -много се краде от там където е заровено под земята. това на всички е ясно.
19
10
 
0
 
! Отговори
шнорхел преди 5 години
стига сте се оплаквали от Шахтите, а слагайте банските!
18
0
 
6
 
! Отговори
От Варна преди 5 години
До Анонимен 15Във Варна вече сме напред с материала. Запушваме канализацията с асфалт до горе. И после олеле какво стана защо при малко дъжд плуваме в кална вода.
17
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лозенец17Дъжда ви са е видял много защото е нямало къде да се отича и са е събрал на едно място. Все едно в запушена тоалетната чиния да изсипя 15 л. вода и да кажа и гледай колко много вода сипах все едно 50 литра.
16
4
 
14
 
! Отговори
Лозенец преди 5 години
До АнонименТова няма как да е вярно, дъждът беше много и сериозни щети наистина няма
15
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Канализацията не е поела дъжда защото е била затлачена и запушена. Дъжда не е бил чак толкова много.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да инструктира и тъмните си служители да не избутват *** в шахтите, като симулират, че чистят и ще бъде още по-добре.
13
1
 
16
 
! Отговори
В и К инж. преди 5 години
Каква превенция, какви 5 лв. Канализация и дори преоразмерена не поема когато е занемарена , задръстена, не подържана , тези оправдания са за лаици. В инженерното проектиране на съоръжения има строги правила.
12
9
 
13
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
Комунистите добре си бяха орзамерили канализацията и тогава такива неща не ставаха.Но да ви питам вас герберастчетата защо се домъкнахте всички в София и не чистите шахтите.
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
живеем в страната на победилия идиотизъм ! психопатът от банкя продължава да лудее ! няма ли у нас читав психиатър, който да му надене усмирителната ризница, че да спре да излага държавата и народа ни ?! а безсрамните ПРЕСтитутки пак примират от удоволствие, като слушат *** да ги ругае с мутренския си жаргон, и дори ни убеждават, че простотиите, които ръси, са висша форма на мъдрост та значи, буда ще решава съдбата на цялото човечество / и вече няма да си губи времето за матряла , нас / дано бог да пази планетата ни от такива изчадия !.
10
12
 
10
 
! Отговори
Бойко взе парите преди 5 години
Моля обърнете внимание, кои точно метростанции са протекли. Има ли такива, които са строени преди Тиквата и Послушницата му?Или да попитам по друг начин: от старите метростанции някоя дали протече? Бързо, некачествено и за малко пари. Това е новият девиз на София
9
6
 
15
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
"Гледам снимки и видеа из Нета, чета какво казва Компирка и се чудя: сляп ли съм или нещо не и разбирам думите :)" Или си неграмотен или идваш от село в София и си като паднал от Марс!Питай комунистите защо са оразмерили така канализацията в София, без да предвидят оразмеряване за падане на такъв такъв дъжд веднъж на 50 или на 100 год. Тогава диаметрите щяха да са по-големи и да поемат по-голямо количество дъжд. Спомням си, че много тежки наводнения имаше в Германия, Франция и т.н.....
8
4
 
11
 
! Отговори
Нормално преди 5 години
Това, което се случи вчера е абсолютно нормално. Канализацията е смесена (битова + дъждовна) и е изградена още по времето на соца. Оразмерена е да поема такъв дъжд веднъж на 20 години. Значи, че на всеки 20 години ще се случва същото при такъв дъжд, защото водите не могат да бъдат поети. Подземните нива на метрото са под канализацията и водите се препомпват в нея. Подлезът при НДК, който беше бъдеща метростанция, години наред беше пълен с магазини и се наводняваше многократно по време на соца.
7
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА КВО МИ Е ДА ХОДЯ ДО ВЕНЕЦИЯ - ТЯ ВЕНЕЦИЯ ДОЙДЕ ПРИ МЕН :)))))))))) БЛАГОДАРЯ ТИ ДАНЧЕ ЧЕ СБЪДНА МЕЧТАТА МИ !!!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛЕД ДЪЖД ЛИ СЕ ЧИСТИ ИЛИ ПРЕДИ ТОВА ВСИЧКО ТРЯБВА ДА Е ИЗЧИСТЕНО ЗАДА НЕ СЕ ЗАТРАЧВА А ?