Глухи, а? Нова измама пълзи по софийските улици

Уж събират пари за Център за хора с увреден слух, а...
20 юни 2018 11:23,
21
Глухи, а? Нова измама пълзи по софийските улици
Снимка: архив, Булфото

Мними глухи обикалят централни софийски улици и събират дарения за изграждане на Център за хора с увреден слух. За това сигнализираха потребители на социалните мрежи, станали жертви на порочната практика.

От публикуваните във Facebook постове се вижда, че парите се искат от името на Съюза на глухите в България.

"Искаме да кажем на хората да не вярват, че това наистина са глухи хора. Те не изглеждат по този начин, не владеят жестов език", каза пред БНТ Ашот Дарандонян от фондация "Заслушай се".

"Има немалко организации, които наистина се борят за по-добър живот на глухите хора, осигурявайки достъп до качествени грижи и услуги. Това, което знаем е, че тази практика е разпространена и в други страни от ЕС. Предполагаме, че става дума за организирана група от хора, която действа не само в България. Не сме сигнализирали в полицията, защото не смятаме, че това ще бъде ефективно, опитваме се да предупредим чрез медиите и социалните мрежи", допълни той.

Коментар за измамите направи и Александър Иванов, който има проблеми със слуха и е силно възмутен от порочната практика.

"Тези, които се преструват на глухи на наш гръб, тотално разрушават имиджа на глухите хора. Те са представени като просяци, които търсят съжаление, милостиня, което не е вярно. Има много организации, които помагат на истинските хора с увреждания в звука. Може да проверите дали говорите с измамник чрез писмена комуникация, като го помолите за контакти на голeмите организации, с които работим, а най-основният показател е, че измамниците не владеят жестомимичен език", настоя Иванов.

Представителите на хората със слухови увреждания призоваха гражданите да не вярват на измамници, които ги спират на улицата и да проверяват всеки призив за събиране на дарения, в който имат съмнение.

Няма официална статистика колко са глухите хора у нас. Общо те 120 000 българи имат различна степен на увреждания на слуха, като 15 000 от тях използват жестомимичен език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега са плъзнали в Бизнес парка. Нагли и агресивни. Подбират жертви, които са сами и/или физически по-слаби.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 10Пред "Билла" дето е до ул."Раковски" един добре облечен младеж под 30 г. понякога спира хора, като им показва някаква купчина документи и казва "Епилептик съм", после им иска пари за лечение. Като събере по този начин пари от наивници, отива пред дюнерджийницата, който е на няколко крачки оттам и си похапва със събраните пари.
20
0
 
2
 
! Отговори
Подобен случай преди 5 години
Мен пък ме спря един, който уж излизал от санаториум, но нямал пари да се прибере. След три месеца го виждам същия, със същата версия да спира хора по пл."Славейков".Един млад ром преди десетина години спираше хора пред ВМА и се представяше за военен, и на него му трябвали пари да се прибере у дома някъде в провинцията. По цял ден спираше хора там.Друг ром с дете на около 10 месеца на ръце, спира хора с една рецепта и твърди, че лекарството е за детето.Ругаят го "За малки деца са безплатни!"
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беше в зората на демокрацията и освобождението от соцтерора. Човечец се доближи до нас подсмърчайки, че излязъл ден по-рано от болница, жена му не знаела и не дошла да го вземе, та да му дадем 20 лева (стари), не му стигали за ж.п. билет. Със съпруга ми лапнахме кукичката и ... дадохме. Отминахме трийсетина метра, аз инстинктивно се обърнах ... и видях, как "болният човечец" поредно изнудваше младо момиче... От тогава стотинка не давам ...
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви улични или по банков път дарения. Сметките са неидентифицирани - днес го има, утре го няма. А и в една преуспяваща, демократична държава, с правителство от честни хора, чието имущесто се състои от едно апартаментче в "Люлин", "Младост" 3, 4, ровините на Малинова долина или Манастирски ливади, където, прибереш ли се - излизане няма, а за да пътуваш до там ти трябва суха храна заизпът, НЕ СА НЕОБХОДИМИ ДАРЕНИЯ - МАЙКА ДЪРЖАВА-ПАРТИЯ СЕ ГРИЖИ ЗА ХОРАТА В НУЖДА!
17
0
 
8
 
! Отговори
Да, така е преди 5 години
В понеделник по обяд двама такива влязоха в ресторант "Хепи" на ул."Раковски" в София. Бяха атлетични млади мъже, от онези, които изглеждат така, като че ли прекарват по 7-8 часа на ден във фитнеса и ползват анаболи.Човек от персонала учтиво ги помоли да напуснат заведението. Останах с впечатление, че ги вижда не за първи път.
16
1
 
6
 
! Отговори
истината преди 5 години
До АнонименКаквато е властта- такъв е и народа!
15
0
 
17
 
! Отговори
за сведение преди 5 години
Открих си магазин и вместо клиенти ми се изредиха разни фондации за болно дете.
14
0
 
10
 
! Отговори
номера преди 5 години
преди седяха до РЕП-овете и в момента на връщане на рестото идваха да ти просят
13
1
 
9
 
! Отговори
закон на Мърфи преди 5 години
Всеки, който те търси е за пари!
12
0
 
14
 
! Отговори
очевидец преди 5 години
заради такива отминавам всеки просяк и който ми иска пари.Още като дете се натъквах на хора, които се представят отдалече и нямали пари за път!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прокурор разпитва обвиняем в съда, а той мълчи. Адвокатът се обажда:-Подсъдимият е глух, г-н съдия. Подсъдимият:-Да, аз наистина съм глух.
10
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
преди време засякох тази схема в даихманн до билла в люлин на плакат на бьлгезик апелираха за даване на пари
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години бяха докопали снимка на детето на мои приятели (абсолютно здраво, между впрочем) и я бяха напечатали на картички, уж че събират пари за лечението му. Ама как изчезваха, като казвах, че познавам лично детето и родителите му!
8
2
 
13
 
! Отговори
Тез МА.Н.ГАЛИ, преди 5 години
съм ги срещал и по-рано(на АВТОГАРАТА). Като им викна "Я се рзкарай оттук бе....." - много ясно ме чуват. Въобще не са глухи, неми и незрящи. Много мога да разкажа за тях и за такива дето се правят на сакати, а в действителност - не са.ПРОСИЯТА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ТРЯБВА ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА - ОТНОВО!В МИНАЛОТО ЗА ПОСИЯ, НАКАЗАНИЕТО Е БИЛО - СМЪРТ!!!(считала се е за тежко криминално деяние).Сега някои от .-....те ти набутват чашка в лицето и ти заявяват най-нагло - "Длъжен си да ми дадеш!
7
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
"Не сме сигнализирали в полицията, защото не смятаме, че това ще бъде ефективно"-докъде я докарахме.*** прави са хората ако се обадят на полицията най-много (глухите) да се наложи да им плащат и на тях някой лев (за защита) и всичко по старо му.
6
0
 
12
 
! Отговори
Fck преди 5 години
"Има много организации, които помагат на истинските хора с увреждания в звука."-------Ццц увреден им е слуха май? По повод обикалящите мними от години ги виждам я с някви дрънкулки по заведенията и с едно листче на ,което пише нещо и даваш 2 лева за играчката уж да подпомогнеш ама чий джоб се подпомага ...
5
0
 
25
 
! Отговори
Варналия преди 5 години
Във Варна си имаме такъв. Виждал съм го със слушалки и си слуша музика човека. Говори си съвсем спокойно с приятели. Мошеник.
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко месеца писах тук във форума за подобни измамници които са плъзнали по софийските улици.Както и за такива който те спират и молят за пари да се приберат по родните си места след уж лечение в София.Не давайте никога пари на непознати а пък на полицаи-изобщо.
3
0
 
27
 
! Отговори
Emigrant преди 5 години
Крумови закони трябват.Залавят ги и им отрязват езиците,та да са си комплект,глухонеми