Поне 1300 свободни места за първолаци в София

Най-търсените столични райони: "Изгрев" и "Студентски"
23 юни 2018 09:00, Петя Славова
21
Поне 1300 свободни места за първолаци в София
Снимка: архив, Reuters

Малко над 1300 са свободните места, след като приключи третото класиране за първи клас в столицата. Общо 55 училища са запълнили капацитета си, като единствено в районите "Изгрев" и "Студентски" няма нито едно свободно място.

Още по темата

След тях най-търсени са районите "Лозенец", "Оборище" и "Възраждане". Там има по под 20 свободни бройки. В "Лозенец" има 14 места, като най-много са в 122-ро ОУ "Николай Лилиев" - 6. В "Оборище" същият брой деца могат да бъдат записани, но това може да стане само в едно училище – 1-во ОУ "Пенчо П. Славейков".

Най-малко желани са 162-ро ОУ "Отец Паисий" в район "Кремиковци", 141-во ОУ "Народни будители" в "Надежда" и 148-о ОУ "Проф. д-р Любомир Милетич" в "Сердика". Там има по над 50 свободни места, което се равнява на децата от две паралелки. Най-много незаети бройки по райони може да се отбележи, че са в районите Панчарево и "Надежда". Там свободните места надхвърлят 100.

"В район "Студентски" и район "Изгрев" няма свободни места. В същото време има в централни софийски училища като 6-о ОУ "Граф Н. П. Игнатиев" и 41-во ОУ "Св. Патриарх Евтимий", обобщи за "Монитор" началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева. Тя обясни, че свободните места обхващат и децата, които принадлежат към 4-та група на тези училища. Докато в училища като 73-то средно училище "Владислав Граматик" има пълен обхват на децата, но те не са от всички групи.

"Това е важно да бъде анализирано от общината и ако имат възможност, да определят районите, така че да има обхват на ученици и от трите групи, тъй като живеят на определената като прилежаща територия на училището", каза още Кастрева. Тя подчерта, че е важно да се построят нови училища в квартали като "Кръстова вада" където се намира и 73-то СУ.

До 14 септември всеки един родител може да изтегли документите на детето си от училището, в което е записано, и да го премести в желаното от него школо, ако там има свободно място. Добре е да проверят предварително дали обявените свободни места са все още налични, тъй като има училища, в които има само по 1 - 2 бройки и може да бъдат вече заети. При попълването на местата не важи критерият на уседналост и всяко едно дете може да бъде записано където родителите му пожелаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: училищепърволаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Лелята преди 5 години
Намалявали били софиянци, вероятно тези в Надежда и Кремиковци. Там населението е застаряващо. В южните квартали се строят блокове на кило, но няма улици, тротоари, детски градини и въобще нищо. А за несведующите-73-то е т.нар. втора немска и напливът към нея е не само защото е южен район, а и защото родителите се надяват после детето да продължи да учи в гимназията. За удобство на чиновниците пък, районът на това училище е определен в нищото и така възможностите за втория начин процъфтяват.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
73-то не се намира в Кръстова вада!!!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дръжте 1200 евро квадратния метър панелно жилище в районите с малко деца, там дето няма места(само два квартала явно) вече са умножени по две и все пак не виждам логика, но явно има, мен и брокери и банки ме убеждават, че сега е момента да купувам.
12
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До ЛизаЖивот и здраве и до теб ще дойде, ще разбереш.
11
1
 
2
 
! Отговори
Лиза преди 5 години
Е нали дават как майки си сърдят, че не могат да запишат детето си на училище в София. А явно е пълно с места.
10
3
 
6
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Няма млади хора няма деца.Резултат от Гарантирано от Герб!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Догодина ще са 2300. Освен ако не ги напълнят с мигрантчета.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Джейсън КарповскиА ти какво предлагаш ? Тотална неграмотност и невежество ?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще рискува да пусне децата си в квартал като надежда и люлин.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали уж София беше пренаселена.А се оказа,че местата в училищата са повече от децата.
5
0
 
13
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Не ремонтите и поддръжката определят нивото и "елитността" на училището, а тъкмо районът и нивото и на родителите, и съответно - на децата им. За да измъкне човек детето си от подобна среда и да му намери по-добро училище, първо той самият трябва да се измъкне от нея - защо не си признаем една толкова закономерна действителност?
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата между училищата е голяма. Има училища в София, който изглеждат като преди 20 г., старо, мизерно. А има проекти и възможности, но явно директора е кофти материал. Други ремонтирани и хубави. И аз не си записах детето в мизерията до блока ни, на 2 спирки от вкъщи, ако има стандарти, защо са си причинявам този стрес.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом има 1300 свободни места значи и населението на София е започнало да намалява. Точка
2
1
 
8
 
! Отговори
сТУДЕНТСКИ преди 5 години
Според мен Студентски град има нужда от училище - отдавна не са само студенти, а строителството там бележи огромен ръст, което още означава млади семейства. Старите квартали като че ли са по-добре обезпечени от тази гледна точка
1
5
 
28
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Е софиянци, има много свободни места, но всички трябва да си набутате мамините дечица в едно училище, което според някой си е най-елитното.