Еко колите - със стикер! За другите центърът на София ще е забранен!

Това предвижда наредба на транспортното министерство по идея на Столична община
23 юли 2018 09:00,
276
Еко колите - със стикер! За другите центърът на София ще е забранен!
Снимка: архив "Булфото"

Само еко автомобилите ще имат достъп до центъра на София, а на замърсяващите въздуха ще им бъде забранено да влизат там. Това предвижда наредба на транспортното министерство. Еко колите ще бъдат отличавани със стикер и вграден чип, които ще се получават при успешно преминат технически прегред.

Това става ясно от отговор на транспортния министър Ивайло Московски на депутатски въпрос за мерките за по-екологичен транспорт в страната, пише "Монитор".

Промяната ще бъде записана в наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства по идея на Столична община.

Още по темата

Софийската администрация е поискала от ведомството на Московски техническо определяне на екологични групи, известни масово като стандарта Евро, към които ще бъде квалифицирано всяко едно моторно средство.

"Екологичната група ще се определя в зависимост от количеството и съдържанието на вредни емисии в отработените газове на автомобилите, установени при извършване на периодичните прегледи и евро-категорията на превозното средство", се казва в отговора на Московски.

Това ще се случва автоматично в информационната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА)Екологичната група ще се отразява в знака на техническия преглед и в специален чип, предоставящ възможност за отдалечено четене на данните за превозното средство.

Това ще даде възможност и да се въведе допълнителен критерий при определяне на данъчните задължения върху превозните средства в зависимост от замърсяването, което причиняват.

"Нашата идея е свързана с борбата със замърсяването на въздуха на София. Затова пуснахме писмо до министър Московски, с което помолихме да се потърси начин за ясна техническа идентификация на двигателя, по време на техническия преглед, спрямо стандарта Евро 3,4,5 и 6. Възможно е това да се направи с чип", обясни за "Монитор" зам.-председателят на транспортната комисия в Столичната община Зафир Зарков.

Писмото е от името на председателите на двете комисии в Столичния общински съвет – транспортната и екологичната и с даден мандат от кмета Йорданка Фандъкова. Предложението на общинарите е, в дните с повишено замърсяване на въздуха да се ограничава движението на автомобили в центъра на града.

"В тези дни трябва да се допускат само автомобили с най-високите екологични показатели на двигателя - Евро 5 и 6, а тези с Евро 2 и 3 да се глобяват, ако преминават през централната част на града", допълни Зарков.

От бизнеса реагираха негативно, защото смятат, че така ще бъдат ограничени доставчиците на стоки в магазините в центъра на града. Това ще доведе до нови инвестиции на фирмите, за да обновяват автопарка си, опериращи в по-централните части.

Проблеми няма да имат някои от куриерските фирми, които закупиха през последните години електрически превозни средства.

С промяна в наредбата от страна на бившата ДАИ предвиждат и свързване на информационната й система с измервателните уреди с пунктове за технически преглед с цел недопускане на манипулации на направените измервания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
3
 
0
 
! Отговори
Георгиев преди 4 години
Напълно подкрепям това трябваше да стане. Пълно е с коли с махнатати катализатори, абсолютно съм за да се намери някакво решение. Сега ще има много сърдити но много от вас които са живели в Германия знаят за този стикер. Там може евростандарта да бъде актуализиран като отидете в сервиз който ви постави катализатот или ДПФ няма значение коя година е произведен автомобила. А сега има хора с по три четири стари коли пред блока и после да ми дерат колата щото съм спрял на някой на мястото..
249
0
 
4
 
! Отговори
Prishuleca преди 5 години
Добре Евро 6 и 5ще влизат в центъра, Евро 2 и3 не. Ама не ми стана ясно Евро 4 къде е?
248
0
 
3
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Доживях мойта 16 годишна колица да и лепнат зелен стикер за евро 6 :-)
247
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип не е възможно про ста селска филоложка, и то с руска филология (тези са най-ниското ниво), да взима технически решения, касаещи транспорт, архитектура и благоустройство на цял столичен град.От такава жена не се очаква да в наясно с принципите на работа на ДВГ.Но пък за популистки решения - зебри, препятствия А колите, пешеходни зони, е идеална.
246
0
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
А кога ще обесим човека, наредил да се поставят зебри и лежащи полицаи през 20 метра? Мислите, че цялото това спиране и тръгване на стотици хиляди коли и най-вече камиони, не увеличава замърсяването ли? При тръгване и ускорение до 50 км/ч автомобилът харчи гориво колкото за следващите 3 км равномерен ход.Значи на всеки 100-200 м си добавяме по едни 3 км пробег. Това и Евро 10 не може да го компенсира.
245
3
 
4
 
! Отговори
Петьо преди 5 години
Добре де, а като е на газ колата и вътре се возят само селяци замърсява ли? Те са еко.. газта не цапа, а селяците мъкнат само еко храни от село с кашоните и бурканите, какво замърсяват, дайте им чипове направо и да не ги коментираме. Нормалните хора като видят, че колата им пуши черно я пемонтират или разкарват, простака мизерен кара така... голба и спиране от движение за тия *** и тва е. Ако колата не чади като руски самолетоносач няма ядове..
244
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неее.. *** са са същите гато тебе, господин селянин, дошри от някъде си и решили, че са Софиянци.. ама си оставят обувките пред вратата и си тупат килима пред блока... неее, те са същите като вас господа ***... тях мразите, не нас реално, само си мислите, че нас мразите, ама мразите себе си общо взето!!!
243
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе като мразите софиянци аре марш на село и повече не си довличайте селташките физиономии с все селташките си газифицирани кочини натоварени с буркани и яйца. Стойте си на село и си ни мразете колкото искате. *** гнусни, дойде и живее на ръба на мизерията, плаща наем и работи точно колкото да левитира, яде от кашъните от село дето влачи всеки уикенд така без никаква цел.. само да у Софията.
242
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Епа супер, моята 20-годишна каруца на метан значи ще вземе най-зеления стикер, ако се гледат само отработените газове.
241
0
 
9
 
! Отговори
EURO4 преди 5 години
За Евро 4 нищо не казвате, а дори в Германия EURO4 получава зелен стикер!!! Еуро3 с монтиран ДПФ също получава зелен!!! А Бензинови еуро1 също получават зелен. Проверете в гугал! Тези неграмотници чулу-недочули, всичко само евро5 нагоре ще се допуска в "центъра", по-модерни и от Германците ще сме!
240
2
 
3
 
! Отговори
user преди 5 години
Искам да видя как ще спрат автобусите на градския транспорт. Тези таралясници са на 20 години :)Зимата същите тези господа да отидат при теменужките и да накарат братята да изгасят печките. Иначе съм съгласен, че старите дизели трябва да се забранят. А иначе кой ти кара на бензин всичко е на газ :)
239
0
 
19
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Голямото замърсяване на въздуха идва от безумно *** регулиране на светофарите,предизвикващо огромни задръствания!Това,че колите са стари не е толкова голям проблем!
238
1
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Видяла жабата,че подковават коня,и тя вдигнала крак...тези мерки със забрана на автомобили в центъра,които са под Евро 5 тепърва навлизат в големите градове на БОГАТИТЕ държави.А ние тук с мизерните доходи сме по-католици от папата! Това е поредната гавра на управляващите с изстрадалия български народ!!!
237
4
 
3
 
! Отговори
Бургазлия преди 5 години
Една от моите стари коли е турбо-бензин дето прави 0-100 за под 6 сек и 0-200 за 20 сек, по уред! Някой хора поставят данните на колата пред възрастта и! И ако се засечем някъде с тебе по пътищата и си позволиш да ме погледнеш пренебрежително, такъв ластик ще ти отпера със старото ауди че няма да ти се вярва! Аре отивай да завиеш новата си кола да не и е студено ча в софето е студено, не е като на морето! ***!
236
0
 
5
 
! Отговори
Не че нещо ама преди 5 години
Какво се занимавате с тоя нежния от предходните постове?! Намерило е момчето и то своето място в Бизнес парка, чекира си картата с гордост всяка сутрин и е постигнало своя идеал. Ходи с метрото, но има нова кола, че като ходи в провинцията да се олежда на 360 градуса как завистливи съселяни го наблюдават и цъкат как се е издигнал в София. Щом и за гняста, която дишаме, започнахме да се делим, значи са много зле нещата.
235
3
 
4
 
! Отговори
Хахахах преди 5 години
Понеже се е разразила някаква полемика на тема години на автомобилите и вредни емисии, да си кажем истината - не годините на автопарка са проблем, а техническото състояние. Масовият тарикат пести от поддръжка на автомобила си и неслучайно за 2 години на колите тук им се случват неща, които в Германия не са им се случили за 10 (и 300к км). Има един куп чичаци, на които не им пука, че тровят въздуха и на собствените си деца с баничарки, бълващи изгоряла нафта с олио. Манталитет.
234
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тва да работиш на три места за да имаш на първо място - НОВА КОЛА, и на второ място - за учението на децата ти, тряя да си много тъпо парче! Можеш да си вземеш кола на 2-3-5 г в перфектно състояние и да не се налага да си скъсваш метросексуалния пърдялник от бачкане! Но ти явно си комплексиран сноб и си мислиш че демонстрацията на новата ти кола си струва да си скъсваш *** от бач! ОК, избора си е твой! Тъпанарски избор!
233
0
 
5
 
! Отговори
До: 238-240 преди 5 години
Понеже няколко пъти пишеш за новата кола, та не разбрах последно кой е комплексар - тези, които след работа си водят семействата да хапнат в центъра или ти, който бачкаш на три места (по твои думи), за да караш НОВА КОЛА?! Спамиш тук, за да си изплачеш радостта от кола и къща извън София. Заселил се нашия в Елин Пелин и все едно е завладял Константинопол... Успокой се малко. Ако мислиш, че някой се интересува какво мразиш и какво не, объркАл си се.
232
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ последно - най мразя селта.ците, които се довличат с таралясниците си след като свърши синята зона (щото нямат пари за SMS-и) и решават, че трябва да паркират точно във входа на пицарията, защото ги мързи да минат 10-20 метра.Спират където им падне, знаците за нищо ги нямат, пречат на всички, но са много горди, че са събрали пари да отидат в заведение в ЦЕНТАРО.Не разбирам защо, след като аз мога да ползвам метрото (независимо от новата кола), те не могат?
231
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ още нещо - като имаш пари само за 10-15 годишна кола, ходи си на село и я карай там. Като искаш да си "комисионерче" в общината - никой не те спира - гледам, че партия "герп" е отворена за про.сти, но верни хора. А ако искаш да работиш в министерство - давай, за хора с образование като теб, заплатата е 400-500 лева.Случайно ги знам тези неща от познати, които от поне 10-15 години са в администрацията и не смеят да мръднат от там, че да не им се развали хатъра.