Посадени и после изоставени: Съхнещите фиданки на София!

От "Спаси София" призоваха Йорданка Фандъкова да вземе мерки
Обновена: 20 авг 2018 20:28 | 20 авг 2018 16:30,
74

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Стотици новопосадени дръвчета съхнат или вече са изсъхнали по улиците на София. За това сигнализираха от "Спаси София" и обвиниха Столичната община, че има стара практика да засажда малки фиданки и да не полага никакви грижи за тях след това.

"И всяко едно от дръвчетата, разбира се, е платено от нашите данъци", обобщиха от организацията. Оттам публикуваха снимки на съхнещи дървета по ул. Г. С. Раковски.

"Когато дърветата са млади, е от особено значение да се развие добра коренова система, като за целта е много важно да се поливат редовно. Специалистите препоръчват и използването на торове за вкореняване", уточниха от "Спаси София".

Според тях ако точно в първите, най-стресови за дървото месеци, няма адекватна поддръжка, резултатите са това, което се вижда и из цяла София.

От "Спаси София" разкритикувха Йорданка Фандъкова, че въпреки че се бие в гърдите колко ѝ е важна зелената система на града, разчита, че засаждането на цветя ще е достатъчно за пред хората.

От организацията настояват да се изработят задължителни указания за това какви дървета да се съдят по софийските улици в зависимост от климата, почвите, количеството дъждове, търсените ефекти (пречистване на въздуха, шумоизолация, осигуряване на сянка, красота, бърз растеж и т.н.).

"Тези указания трябва да съдържат и много ясни правила как се режат, поддръжат и оформят дърветата, за да не ставаме и занапред свидетели на варварщината, с която се унищожават вече пораснали дървета из София, под претекст, че така се прави и всичко е наред", категорични са още от "Спаси София".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе не знам, ама дръвчетата пред блока тази година слизах с по 2 кофи вода през седмица и са си зелени.Живущите там какво дремят?
56
1
 
2
 
! Отговори
Дръндер преди 5 години
До месараЕй месара айде си трай да не ти резнем плямпалото, което не знае какво говори а? Когато нещо се прави трябва да се прави както трябва!
55
1
 
2
 
! Отговори
Дръндер преди 5 години
До хахаааааТи май май си полу...***!
54
2
 
3
 
! Отговори
хахааааа преди 5 години
То от май май не е капнала капка дъжд
53
1
 
10
 
! Отговори
malart преди 5 години
Цялата ни работа е такава. Прави се нещо да се усвоят някакви пари и после никаква поддръжка. И реване - бълагрите не пазели, чупели итн. ***, в Европа също чупят и цапат, но почти на следващия ден се поправя, сменя и никой не реве колко не "сме пазели". Това с пазенето е соц мислене, дето "не се ходи по тревата", а се гледа само. Айде в Лондон да походите малко по тревата и да намерите надпис, че не се ходи по нея. Прави са от "Спаси София" да биятпо *** ***, ама там празноо
52
1
 
6
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
В отсечката на ул.Гео Милев между ул.Коста Лулчев и ул.Слатинска от дясната страна /при спускане/ ,вече трети път садят дървета ,в дупки,в които насипват нещо като баластра ,която е под асфалта /там тротоарите са асфалтови/ .Никога не минава водоноска ,която да ги полива.Следствие на тази процедура още в края на първата година 90% от дърветата изсъхват.Няма нищо по-лесно когато садят дърветата около корените им да насипват качествена пръст ,а след това поне веднъж месечно да ги поливат=
51
13
 
5
 
! Отговори
Лизандър преди 5 години
Никой не го бо.и фа.а за фиданките само селя.дурите идващи от прованса.София им се струва като суперград.Дъртите софианци отдавна са у чужбината.
50
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно в общината на принципа "харчиш много, значи че работиш много", се отчитат само разходените пари, а после каквото дойде. Това е стар социалистически принцип. Избирайте другарката Фандъкова за да имате прекрасен пример за безстопанственост.
49
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Три мандата чакаме държавата да направи нещо. Изчака ни се чакалото. Засега държавата да си мръдне пръста за народеца не се предвижда. Яко дигане на цени и коментари колко сме неблагадарни.
48
15
 
13
 
! Отговори
месара преди 5 години
до мак и всички недоволни : и при бай Тошо плащахте данъци, ама ходехте на ленински съботници и бригади, гонехте табелата "образцов дом", сега ви тежи всичко! бе големи "европейци" станахте. писна ми от мрънкалници и комплексари, стига с това - държавата ми е длъжна, плащам данъци! ръчичката ли ше ви заболи?
47
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъжна комунистическа картинка.
46
1
 
11
 
! Отговори
Кой преди 5 години
"съди" дървета по улиците?? Дърветата са невинни до доказване на противното!
45
4
 
10
 
! Отговори
мак преди 5 години
До месара Всеки може да прави по нещичко, да мята кофи с вода, да опразва контейнери за ***, да мете своята улица и тн. А общината - само да увеличава данъци.
44
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йори цветарката НЕ ПОЗНАВА ДУМАТА ПОДДРЪЖКА и не само по отношение на цветята.София в която по думите на Йори цветарката се произвеждал 40% от БВП/ОГРОМНА КАТО НЕБЕТО ЛЪЖА/ измежду десетте най-големи града в България на външен вид Е НАЙ-ЗЛЕ.В Грузия държавата и общината реконструират целите стари части на градовете МАСОВО,така прави и белградския кмет а те, Сърбия и Грузия не са по-богати от България.ЙОРИ СТРОИ МЕТРО БЕ,не я занимавайте с глупости.Дай и на нея цветя В ЛЕГЕНИ ПО УЛИЦИТЕ.
43
23
 
7
 
! Отговори
месара преди 5 години
бе тия дето спасяват София много активни предизборно. другарката "истина" нинова явно и тях спонсорира, само се питам от къде бсп_то имат пари! иначе на живущите покрай дръвчетата, нищо няма да им струва да метат по една кофа вода - така мисля.
42
6
 
18
 
! Отговори
Много кока и бело преди 5 години
Гарантирано от ОПГ ГЕРБ - същото е и с европрограмите. Парите взети, проектите изсъхнали
41
1
 
15
 
! Отговори
аноним преди 5 години
Сади Ла съм дървета но през ранна пролет и късна есен.Първо дупката трябва да е най малко 80 сме да е широкато за да могат корените да се поставят добре.После 2 кофи вода, на другия ден пак и често поне 1 път седмично по 2 или кофи вода.Кое от това е направено.Зависи и накъде и как е поставено дръвчето-ако е по слабо да има по добра слънчева светлина и т.н.и т.н...Много неща се гледат
40
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като построим пак мавзолея ще чакаме с трепет Боко да заеме мястото. Това е мечтата на живота му.А при нас у Люлин тия клечки дето ги забодоха даже и листа не пуснаха. Но Данчето отчете дейност.
39
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дърветата съхнат защото от комунистите от БСП са ги напръскали със Раундъп. Същите тези комунисти преди време бяха забелязани да копаят дупки по прясно ремонтирани улици.
38
4
 
23
 
! Отговори
Богат данъкоплатец преди 5 години
Ако бяха Добрички суджуци, Фандъковица отдавна да е взела крути мерки.