Общината купува дома на Яворов, парите – от държавата

Фандъкова: Важно е там да има музей, да е място за дебати!
Обновена: 15 окт 2018 14:41 | 15 окт 2018 14:07, Анисия Иванова
20

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Държавата ще отпусне средства, с които общината да купи къщата на Яворов. В момента юристи и финансисти на общината и на Министерството на културата проверяват различни процедури, за да може покупката да е законосъобразна и максимално изгодна за общината и държавата. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от "24 часа".

Тя добави, че ще са нужни допълнителни средства, тъй като сградата има нужда от ремонт.

Още по темата

Фандъкова обясни, че очаква утре на бюрото си различните варианти, които ще предложат експертите, за да може процедурата по придобиването на знаковата сграда да стартира максимално бързо.

"Къщата е защитена. Тя е паметник на културата и никой нищо не може да прави там. За мен е важно там да има музей и тя да стане място за среща на поети и различни дебати. Ще направя всичко възможно това да се случи", заяви Фандъкова.

По повод делата за собствеността на парка "Врана" тя обясни, че общината ще поиска от държавата да й прехвърли управлението на царската градина по подобие на Борисовата градина и тя ще продължи да е отворена за граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да я купят,струва си!Да си остане музейлМного е подходяща за творчество ,за срещи на поети,Яворов е романтик,лирик,има атмосфера,няма да сбъркат!Колкото до царските градини,малко избързва Фандъкова,там не е свършило и скоро няма да свърши!
18
6
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Държавата трябваше да тресне по масата и да национализира имота. А не сегашния и бившия собственици да я клатят за пари
17
0
 
11
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
"Една година е живял в тази сграда и според мен не е музей също и не струва над 1 600 000 лева .Намира се в колелото на трамвай зад Съдебната палата". Как пък го измисли? Какво колело? Каква Съдебна палата? От Марс ли си паднал? Къщата на Яворов се намира на Раковски 137.
16
9
 
0
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Една година е живял в тази сграда и според мен не е музей също и не струва над 1 600 000 лева .Намира се в колелото на трамвай зад Съдебната палата .Във Варна Общината ще купи за 43 милиона лева някакво магазинче от комунистически депутат .Защо не купят и моя имот на главна улица на моя цена ?
15
0
 
8
 
! Отговори
До 10 и 12 преди 5 години
Вие сте лъжци или неграмотни и всеки вижда това. Няма да коментирам, защото сте под всякакво ниво за да получите отговор и да разберете истината.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Частниците ще продадат и книгите на Яворов на вторични суровини, за да спечелят от него. Частник може само да прави Биг Брадър и Шоуто на Славриков. Култура, музеи не са за акъла на частника. Трябва да се отчуждават всички културни паметници, без компромис и да ги чакат да ги унищожат или разпродадат. Оставете им чалгата и Биг Брадър да печелят.
13
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #9, Къщата е на Петър Дънов. Московският резидент и любовник на Васко Коларят, Гошко Митков, само се е крил там.
12
7
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ОТ ИНТЕРНЕТ: ЯВОРОВ СИ ИМА КЪЩА МУЗЕЙ В ЧЕЛО ЧИРПАН ОТ КЪДЕТО Е И Е ЖИВЯЛ!ФЪНДЪКА Е УЧАСТНИЦА В ТАЯ ИЗМАМА!!!ПЪРВО ЗАЛОЖИХА КЪЩАТА ЗА СОЛИДНА СУМА ТЪЙ КАТО Е ПАМЕТНИК И НЕ МОЖЕ ДА СЕ БУТА И СА СЕ РАЗБРАЛИ С ФЪНДЪКА ДА Я КУПИ ДЪРЖАВАТА ДА НАБУТАТ ДЪРЖАВАТА А ЗА ФЪНДЪКА ТЛЪСТА КОМИСИОННА ГЕРБЕРСКА!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали тази къща носи и е запазила дух.а на поета, не знам. Знам, че носи тежката атмосфера на една голяма човешка трагедия.
10
5
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До фандупковаТОЧНО ТАКА ЩЕ СТАНЕ И С ТОВА!!!КАКТО ГЕРБ ПРОДАДОХА ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ СЪЩОТО ГО ЧАКА И ТОЗИ ПАМЕТНИК!!!!НАЛИ И ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ БЯХА ДЪРЖАВНИ Е ГЕРБ ГИ ПРОДАДЕ!)!! БОРИСОВ Е ПРЕСТЪПНИК И ТО ДОКАЗАН!
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 4То и Георги Димитров е живял в бараката на Опълченска даром, къщата не е никога била на семейството му ама червените бабички са блокирали да се събори и да се разшири улицата.
8
3
 
8
 
! Отговори
фандупкова преди 5 години
Следващите Царски конюшни. Само чакат да намерят подходящия клошар да драсне клечката.
7
1
 
1
 
! Отговори
Тарильома преди 5 години
Ще бъде отворен. Ако си платите.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Държавата ще отпусне средства, с които общината да купи къщата на Яворов."---Ей-й! Тоя път Боко много скромно го дава! Забележете:Не Бойко Борисов отпуска, а "държавата";Не на Фъндъкова, а на "общината"Банкянският шоп пуска аванта на Белчинската шопкиня пак да крадне ...
5
9
 
4
 
! Отговори
масонска тъпня е преди 5 години
и защо ни е тази съборетина? Яворов живял там с Лора. Е и? На всички изучавани поети ли ще.им правим списък къде са квартирували и да правим после седянки на псевдо общественици? Аз мога ли да продам на която община иска селската ми къща, в нея има данни да е отсядал Димчо Дебелянов!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам цялата истерия около тази къща. Яворов е живял там само една година и то под наем!
3
5
 
10
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
комунизмът се зевръща, спете спокойно деца! държавата прави с парите на данъкоплатците каквото си иска!!
2
4
 
10
 
! Отговори
Кмета пак ще краде преди 5 години
Как сградата има нужда от ремонт като преди две години бе ремонтирана или вие пак видяхте опция да крадете пари с ремонт. ОСТАВКА ФАНДЪКОВА НЕ НАКРАДИ СЕ.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като много го иска,дайте му го двореца на царя,но да се задължи и да бъде отворен за посещения на туристи.