В обувките на незрящите: Ден на белия бастун

Какви са трудностите, разказва Ралица Чалова
15 окт 2018 12:15, Петя Славова
3

Понякога сърцето вижда това, което е невидимо за очите. Екипи на Фондация "Синергия" предлагат активни турове, като в Световния ден на белия бастун софиянци ще имат възможността "да влязат в обувките" на незрящите.

"Правим регулярни разходки и те ще стават все по-чести. Предизвикателството е да се усети града по един нов начин. Този нов формат е изключително интересен. Ще можем да го правим няколко пъти седмично за всички желаещи", сподели Евгени Митев, който е част от организацията.

Незрящата Ралица Чалова пък посочи пред Bulgaria ON AIR, че основните трудности са свързани с разбитите плочки, паркираните коли и светофарите, които по думите ѝ не са добре озвучени.

Ралица смята, че благодарение на тези разходки нагласите на хората ще бъдат променени, тъй като се получава смяна на ролите. Ще обръщат внимание на детайли, които не са забелязвали с отворени очи, убедена е тя.

Представител на Фондация "Синергия" демонстрира помощно устройство, което може да бъде прикрепено към всички видове очила. То чете всякакъв текст от всякаква повърхност и позволява на голяма част от незрящите хора да се върнат на работа. Вече е на пазара, но цената му е висока, тъй като е изключително високотехнологичен продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега напишете за трудностите пред глухите, пред едноръките, пред еднокраките...И да разберете накрая, че не може да разглеждате нещата на парче и да облагодетелствате едни за сметка на други. Защото всички тези хора са с ежедневни затруднения. Затова минават на ТЕЛК. Но големите "патриоти" и бизнесът им нанесоха удар в гръб. Подло и безскрупулно.
2
0
 
5
 
! Отговори
Евгени преди 5 години
До АнонименУважаеми анонимни умнико, ако не си разбрал каква е целта, то много жалко. Ела на някоя от тактилните разходки и ще разбереш.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е естествено, че е трудно да си сляп, не става ясно точно каква е целта на този пърформонс? Едни пари явно трябва да се усвоят и да се заяви получаването на нови такива.