София по-чиста през 2019? Дават повече пари за метене, миене...

Столичната община ще отпусне за целта над 200 млн. лева
19 ное 2018 17:30, Анисия Иванова
28
София по-чиста през 2019? Дават повече пари за метене, миене...
Архив: Булфото

Двойно повече миене на улици планира през 2019 г. Столичната община. Увеличава се и машинното метене за сметка на ръчното, като улиците, по които се движи градски транспорт ще се метат само от машини. Девет пъти по-често машините ще чистят тротоарите и велоалеите.

Това предвижда план-сметката за чистотата през 2019 г., която представиха зам.-кметовете по финанси и по екология Дончо Барбалов и Йоана Христова.

За първи път средствата за чистотата на София надхвърлят 200 млн. лв. За миене, метене, зимно и лятно почистване, сметосъбиране и сметоизвозване догодина общината ще даде 205,9 млн. лв.

"Сумата е рекордна - с 22 млн. лв. повече от тази година, при това без да увеличаваме такса смет", подчерта Дончо Барбалов.

"За сметосъбиране и сметоизвозване догодина предвиждаме 63 млн. лв. С 1,5 млн. лв. повече ще отделим за събиране на едрогабаритни отпадъци, за да предотвратим нерегламентираното им изгаряне. Със 7,6 млн. лв. повече се предвиждат за поддръжка на чистотата на обществените пространства. С 2,3 млн. лв. повече ще са и средствата за поддръжка на междублоковите пространства, акцент ще са по-крайните квартали", обясни Йоана Христова.

55 млн. лв. ще струва поддръжката на инсталациите за оползотворяване на отпадъците, рециклиране и др. С 1 млн. лв. повече общината ще плаща за депониране на отпадъци, макар да не се предвижда увеличение на количеството.

Причината за повишението на средствата е увеличението на таксата, която кметството дължи за всеки тон депониран отпадък. С 1,5 млн. лв. повече ще разполага и Столичният инспекторат, за да увеличи контрола над дейностите.

Размерът на такса смет се запазва и за догодина. Той остава 1,6 промила за гражданите и 10 промила за бизнеса.

Фирмите могат да се възползват да плащат таксата според количеството генериран отпадък като сключат договор за контейнер или с фирма, която да събира отпадъците. Не променяме и цената на контейнер - тя остава 1340 лв. за извозване веднъж седмично.

От тази опция сега са се възползвали 4530 фирми, а договори със сметоизвозващи компании имат други 2185 юридически лица, каза Барбалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да се помисли за някаква схема за ангажиране на пнсионерите с поддържане на околоблоковите пространства. Ще си докарват някой лев вместо да гледат турски сапунки, а и ще са лично ангажирани към почистването на собствения си дом.
25
2
 
3
 
! Отговори
В подкрепа на Митко преди 5 години
Така е, първо трябва да се оправят градинките , да не влизат колите , защото разнасят кал , а също и вятърът я разнася !
24
3
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Браво! Отново София ще бъде най-чистата и спретната европейска столица. Видял съм много градове по света и по-добро и модерно място за живеене от София няма. Планината, модерното метро, зелените площи. Разкош.
23
0
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
това че се дават повече пари за метене и миене не означава автоматично че се мете и мие повече, а само че се дават повече пари за това
22
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Отново неграмотно написано заглавие. Отново въпросителен знак след твърдение.
21
0
 
5
 
! Отговори
Безумия преди 5 години
Тоест ще се дават повече пари на един специален етнос, за да духа с моторните метли из улици и паркове. Такава пушилка се вдига, че не се диша. Иначе голяма екология става. Да не говорим, че минават и шумовите норми в пъти с тия моторни метли. Те обаче не метат, само разпиляват мръсотията и я дишаме.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вода за всичкото това миене откъде?
19
0
 
7
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
През 2018 г. измити улици НУЛА.През 2019 г. - ДВЕ НУЛИ.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търся да си купя малка водоноска с документи за голяма.
17
0
 
4
 
! Отговори
Хъм? преди 5 години
2 х 0 = 200 000 000
16
2
 
3
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Докато колите спират в тревните площи и след това калта отива на пътя, колкото и да се мете и мие няма да има ефект.
15
0
 
1
 
! Отговори
Пепино преди 5 години
Много ми е чудно защо някои квартали ги мият няколко пъти в годината а някои въобще.Ще дам за пример Студентски град,там да видиш водоноска с маркуч е чудо!
14
0
 
5
 
! Отговори
феро преди 5 години
Защо не си пуснат документалните филми от соца как и с какво се чистиха улиците ! Откриха топлата вода някои кадри .......върнаха ни с 50 години назад !
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двойно повече от нищо пак е нищо. Математика !!!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сетиха се най-накрая, че трябва да се чистят улиците по-често. Цялото замърсяване на въздуха е от прахоляка!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и сега мият но камиона като минава пред нас по скоро полива Хасвалта от колкото да го мие:))))))
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато най-мърлявите и мръсните се грижат за чистотата, колкото и пари да се дават за нея, няма да е чисто никога
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжиу, лъжи и пак лъжи!
8
1
 
8
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
О небеса хвала на картофената ще мият двойно повече, демек вече ще мият два пъти годишно и градО ще блести от чистота, а иначе за 200 милиона трябва всяка сутрин и да го парфюмират.
7
1
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
200 милиона, б-а-х-т-и усвояването ще падне ...