Очите на цар Самуил изгаснаха... Завинаги?

Общината не иска да подмени диодите в очите на паметника
10 дек 2018 11:15,
108
Очите на цар Самуил изгаснаха... Завинаги?
Снимка: Bulphoto, архив

Подобно на своите войници цар Самуил ослепя и с двете очи точно едно хилядолетие след краха на държавата му. Паметникът на владетеля в София вече не свети нито денем, нито нощем.

Още през март 2016 г. се видя, че светлината в очите на статуята на цар Самуил отслабва. От двете светещи очи лявото (за наблюдателя - дясно) помръкна и светеше чувствително по-слабо от другото му око. Тогава се смяташе, че това е заради недоброто качество на поставения в окото светещ диод, пише "24 часа".

Общината взе мерки да прикрие дефекта в зрението на царя. На два стълба от уличното осветление вляво и вдясно от монумента бяха поставени 2 прожектора. Те осветяваха главата под такъв ъгъл, че блясъкът на очите ѝ почти не се виждаше. Днес обаче и това не помага - блясъкът е изчезнал съвсем и Самуил гледа с празния поглед на слепец.

През 1014 г. византийският император Василий Втори нарежда 14 хил. български войници, пленени в битката при Ключ, да бъдат ослепени. На всеки 100 слепци оставя по 1 едноок да ги води към Охрид - престолния град на Самуил. Когато ги вижда, царят получава разрив на сърцето и умира. Заради този случай на варварство Василий влиза в историята с прозвището Българоубиец (Булгарофигон). Четири години по-късно, т.е. точно преди 1000 години, България пада под византийска власт.

Авторът на скулптурата на Самуил Александър Хайтов бе силно критикуван след откриването ѝ заради светещите очи. Той тогава обясни, че те символизират очите на ослепените български воини.

"Той ще гледа вместо тях", каза скулпторът за изваяния от него цар.

Очите на скулптурата не светят, защото в спечелилия конкурса проект няма такова осветление. По тази причина то няма как да бъде поддържано, отговориха от общината.

Авторът на монумента може да предложи фигурата на цар Самуил да е със светещи очи за постоянно, но тази промяна трябва да бъде одобрена от художествения съвет към общината и от Министерството на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Никола Райнов преди 5 години
Путин е виновен! Хибридно!
78
1
 
8
 
! Отговори
Дядо Радой преди 5 години
Така светеха някога очите на Сашо Нереза, Бакъря,Катъря,Стефан Крълежа, ДрагалЪвскив Айдук докато кормеха държавицата ни !
77
2
 
0
 
! Отговори
до 49 от Шумен преди 5 години
До е? 49 "съм висок 195 см. 125 кг. и съм със сини очи"Сигурно баща е казак-руснак,не турски аскер
76
1
 
0
 
! Отговори
до49 от Шумен преди 5 години
"съм висок 195 см. 125 кг. и съм със сини очи"Сигурно баща е казак-руснак , не турски аскер. Честито!
75
0
 
1
 
! Отговори
Антрополог преди 5 години
До е? 49 "съм висок 195 см. 125 кг. и съм със сини очи" Баща казак-руснак нали?
74
0
 
2
 
! Отговори
Къде са преди 5 години
ПАТРЕОТИТЕ в софийската управа, Контрера къде си ???
73
0
 
6
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Нещо подобно имаше и в Добрич - като застанеш срещу паметника на генерал Иван Колев прозвучаваше Шуми Марица. Много внушително!Обаче и това вече го няма...Затова паметниците трябва да са от вечни материали, а не с фарове, цветомузики и пр. съвременни измишльотини. Пирамидите и Сфинкс как съществуват от векове?!
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 56. Май ти си недоучилият или си чел грешна информация. Руси със сини очи са били славяните и тракииците местното племе живяло по тези земи преди да дойде хан Крум, а пра Българите са били мур.гави с черни коси средни на ръст и мускулести. Чети правилната информация а не измислената от соц историците. На соц историците ако им вярваш винаги ще си подведен и излъган.
71
1
 
7
 
! Отговори
тъпи управници преди 5 години
О *** бюрократи Паметника е уникален точно със светещите очи а вие искате да му отнемето блясъка и славата на тази уникалност
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"българина е първичен в своите мисли". КОЙ е първичен в своите мисли? БългаринЪТ! Това дори и аз го знам, без да имам кой знае какви претенции. Не е проблем да сгрешиш. Проблема е ако не искаш да се поучиш от грешаката си.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До е?Препоръчвам ти да прочетеш какво означава "подлог в изречението" и да видиш как се ползва и как се изписва.
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бсп ще загуби изборите както винаги
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До е?Получавам ерекция като слушам женички влезли в месечния да ми пищят истерично, като теб точно. Кеф ми е да ги наказвам такива мyхли...
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кой да са русите Викинги някакви .Византиците описват славяните като светло кестеняви средни на ръст глупави и съваршено не годни ни за война ни за сложна работа
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До е?Нали знаеш, че когато кълнeш незаслужено, се връща?
64
3
 
1
 
! Отговори
е? преди 5 години
Вие всичките, трима човека неграмотни, сте ***. Форумни плъхове. Четете малко, учете се, не само да седите и да се правите на много знаещи тук и във всеки един форум. Да. Вие сте ***. Но какво да очакваш от поколение на което учителите са си взели изпитите със слушалки на ушите и грешно подсказване. Вие всички сте кръгли, завършени ***. Съжалявам вас и мизерния живот който водите. Немам к'во повече да кажа. Дори няма да ви кажа "Със здраве". Да но *** и не създавате поколение.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kvo da ucim nali ucihme s taya falshiva istoriya na bilgariya vsicko e bilo vizduh
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бългрина а не бъларинът. Научи времената и числата в които се използват. ***. Че и тръгнал да ми коментира. Срам си ти, поредния лаладжия. И не е пореднияТ а поредния. Учи бе ***."---Ти си абсолютно посмешище. Жалко за "страстта" с която си се разпалил. Вероятно си се напил и затова. Или просто си ***. Иначе няма обяснение, защо един неграмотен човек и то неграмотен спрямо собствения си език, показва такова раздразнение и такава агресия.
61
4
 
2
 
! Отговори
е? преди 5 години
До Анонимен 57Ограмоти се. Бългрина а не бъларинът. Научи времената и числата в които се използват. ***. Че и тръгнал да ми коментира. Срам си ти, поредния лаладжия. И не е пореднияТ а поредния. Учи бе ***.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Техн информацияПроблема не е в диодите!Просто искат тая простотия със светещите очи да престане!