Пернишкият трус засегнал къпането в Централна баня

Намалило дебита на извора в столицата с една трета
Обновена: 11 дек 2018 08:09 | 11 дек 2018 08:02, Александър Попов
19
Пернишкият трус засегнал къпането в Централна баня
Какво е бъдещето на Централната баня в София? Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дебитът на минерална вода в Централна баня в София е недостатъчен, за да се напълнят трите басейна и да се изгради спа център там. Това стана ясно от анализ на възможностите за реставрация на неизползваната част от сградата, който бе представен от заместник-кмета Тодор Чобанов пред общинските съветници от комисията по култура, пише "Монитор".

Част от нея беше реставрирана преди три години и там се настани Музеят за история на София. Другото крило обаче е в тежко конструктивно състояние, а в момента там се съхраняват стотици стари вещи и музейни експонати.

Още по темата

Предвиждаше се то да се ремонтира и да стане модерен спа център, като се използва минералният извор. Комплексът трябваше да бъде изграден от частен инвеститор, но такъв така и не се намери. Затова миналата година общината се отказа от концесията.

Сега общинският съвет трябва да избира между два варианта. Единият е общината сама да изгради спа и балнеолечебен комплекс в неизползваното крило от сградата. Другият е, в него да се направи разширение на музея, а някогашните басейни да се превърнат в концертна зала и театър.

Засега вторият вариант се нрави повече на общинската управа. Една от причините е, че дебитът на минералната вода е намалял с около една трета след земетресението в Перник през 2011 г. и е недостатъчен да пълни трите басейна в сградата.

Изчисленията показват, че за поддръжка на басейните и функционирането на спа център са необходими 25 литра в секунда. В момента обаче дебитът е двойно по-малък – 12 литра. От тях 8 литра изтичат от чешмите навън, от които столичани си пълнят минерална вода. Друг проблем е, че в близост няма места за паркиране.

От БСП обаче са категорично против предложението на управляващите.

"Подобна идея, като тази да бъде преобразувана Централната минерална баня в музей, не трябва да бъде реализирана, без съгласието на столичани. Преди повече от 100 г. Столичната община, с помощта на талантливи архитекти и художници, е изградила Централната минерална баня като архитектурен шедьовър, дворец, достоен за животворната минерална вода. Като такъв той работи до 1986 г., след което започва разрухата... За да настъпи днешното време, в което ръководената от ГЕРБ Столична община да си присвои правото да отнеме завинаги на гражданите на София възможността да ползват по предназначение този "Храм на здравето", гласи тяхната позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Софияцентрална баня
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Атанас преди 5 години
Тази поредна далавера на някои заинтересовани хора се опитва да се наложи вече 11 години. Още в началото бяха предложени договори за концесия при абсолютно неизгодни за общината условия. Бъдещия концесионер щеше да ремонтира банята, да изгради СПА и после да се откаже от концесията и да поиска възстановяване на вложените по документи суми. Това беше заложено видимо в концесионните документи подготвени поръчково сещайте се от кого.ИДЕЯТА ЗА МУЗЕЙ Е НАЙ-ДОБРА, ЧАСТ ОТ БАНЯТА ВЕЧЕ Е МУЗЕЙ НА СОФИЯ
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да направят нови сондажи, ще се увеличи дебитът.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нацвъкаха музеи, в които никой не ходи. Музеят на модерното изкуство не помни да е имал посетители. В Квадрат 500 чат-пат влиза по някоя заблудена група. Много къщи-музеи стоят пусти и там се изхранват по двама трима скучаещи уредници.Градът София е създаден благодарение на минералната вода, Фердинанд направил красива баня (и на други извори също), а сега някакви скудоумци искат да ги унищожат.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали имаше идея държавните учреждения да се отопляват с минералната вода и да спестят разходи на общината?
7
2
 
14
 
! Отговори
Невен преди 5 години
Има спирка на метро и 2 трамвая, какъв паркинг им е проблема? А ясно, богопомазаните не ползват градски транспорт. Ами да изместят банята до някой паркинг - до Парламента примерно, ех не са се сетили :).
6
1
 
7
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
Стига сте писали глупости.
5
7
 
7
 
! Отговори
А преди 5 години
Ако БСПто. Сега сме 2018. Колнелия Нинова ли ще ходи там на баня по бански и джапанки. С Мая Манолова. Софиянците не заслужават този ужас
4
1
 
19
 
! Отговори
Да, бе! преди 5 години
Този аргумент (Ако е верен!) Е направо обидно некомпетентен и лъжлив!Във всеки спа център, се пълни басеинът,след което се долива и върти водата в басеина.А всеки спа център с минерална вода ПЛАЩА всеки литър минерална вода.А и ако нне стига, спокойно може топлофикация да се включи, като част от душовете и др. минат на ТЕЦ, а мин. вода да остане само за басеините, или ако е "толкова" зле - големия басеин да остане на чешмяната вода а малките на минерална...Абе к'ат няма далавера ...не бачкат
3
3
 
23
 
! Отговори
бре,бре преди 5 години
И не само това, един кръглоглав министър толкова много се уплаши, че отиде да живее в луксозния апартамент на кръстника си без да плаща наем!
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей това земетресение все ни е виновно!
1
7
 
17
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
най добре е публичен дом тъкмо ще се вписва в средата наоколо след 10 часа