След 30 г. разруха – пързалка на стадион "Юнак"

Обещанието към софиянци изпълнено, взимайте кънките!
30

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Доскоро занемарен, заграден с метални огради, които на места бяха съборени, а от днес ледена пързалка.

Това е стадион "Юнак" в Борисова градина, които преди години беше любимото място за софиянци, които се качваха на кънките.

През годините стадионът се превърна в развалина, още повече след трагедията в дискотека "Индиго" на 21 декември 2001 г., когато седем деца загинаха, пометени и стъпкани на стълбите.

Днес мястото е на спортното министерство и на него има ледена пързалка, макар и с по-малки размери от стандартните.

Евгения Раданова, олимпийска медалистка по шорттрек, която заедно с министъра на спорта Красен Кралев откри съоръжението, смята, че има надеждата да се стигне до изграждането на стандартна зимна пързалка. 

"Много столичани са се докоснали до магията на зимните спортове именно на тази пързалка и на легендарната пързалка "Дружба", която може би повече от 30 години не е функционирала", призна и Красен Кралев.

"Аз съм щастлив, че успяхме да изпълним още едно от обещанията си преди коледните празници - да възстановим пързалката", допълни той.

Всички желаещи да покарат кънки на лед ще имат възможността да го направят през следващите два месеца.

Децата до 12-годишна възраст ще могат да ползват съоръжението сутрин и след обяд. Пързалката ще работи всеки ден от 10:00 до 22:00 ч.

Тя е купена за 340 хил. евро от Национална спортна база за Световното първенство по фигурно пързаляне за девойки и юноши, което ще се проведе в "Арена Армеец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
Българка преди 5 години
До Стар Софиянецтова не е вярно, Юнак е оригиналното име и това показва че ти не си никакъв софиянец, а си придошъл такъв. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D0%BD%D0%B0%D0%BA_(%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD)
26
0
 
2
 
! Отговори
ДА преди 5 години
До ТрънВярно е!Имаше една голяма пълзалка на терена на ЦСКА,тренираше се хокей там и имаше и една малка-за дечица и начинаещи!Израстнах на голямата пързалка!Съсипията е навред!Защо не я възстановят,тя поначало си беше ледена пързалка,май още си стои като паметник на българската "демокрация"!
25
4
 
0
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
Млади анонимнико тези които се опитаха нещо да опазяг не ги оставиха живи.Така че хумора ти не е уместен.//справка полк.Айрянов и ген Луков как,, опазиха" ФК-13/
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Стар СофиянецЗащото левски вратата не могат да си опазят, та цял неционален стадион ли ще успеят?!
23
6
 
7
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 5 години
Стадион Юнак не беше ледена пързалка и на практика оригиналното име на ледената пързалка е Дружба. Не беше много смислено да се прекръщава Дружба на Юнак, но това е пак заради криворазбраната демокрация. Тук друго е по-важно - защо не се върне терена на игрище Левски на футболистите на Левски, т.е. днешния стадион Васил Левски, трябва да е на Левски?! Едбо време ледената пързалка Дружба я наричахме и стадион Дружба. Аз там се научих да карам кънки. После се появиха и други ледени пързалки, но та
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то квадратурата е по-малка от апартамента ми, дайте нещо мащабно да обикаляш с минути. Тук и с пресечки не можеш да вземеш завоя. Пак мини проектче с грандиозна реклама. Като гледам и гардероба, ми то ако се вземат всички обувки, на пързалката ще бъде като сбор на пингвини
21
4
 
4
 
! Отговори
Вопрос преди 5 години
Будет ли там дешевая водка?
20
0
 
12
 
! Отговори
Трън преди 5 години
Като се сетя каква голяма и хубава пързалка беше таИ, като гледам това смешно ледено петно ми се реве.Хубава беше и пързалката на Червено знаме, но на нея дори снимки в нета не мога да открия. Съсипия и разруха...
19
0
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Стадион ,,Юнак" беше футболният стадион на ,,Левски " построен с помощи и доброволен труд през 1924 г преди през 1949 да го разрушат и да построят на това място ст.,,Васил Левски" и ледената пързалка,, Дружба"/с изкуствено заледяване/ на която се провеждаше републиканското по хокей/нямаше го Зимния дворец/,а имаше и ,,свободно платено каране" където се въртяхме като луди в кръг и се правеха не малко свалки.И на езерото,,Ариана ставаше пързалка ,щом замръзнеше.
18
3
 
7
 
! Отговори
Въпросъ преди 5 години
Че се подгрева ли пръзалката да дойдем по потник?
17
3
 
7
 
! Отговори
Питанье преди 5 години
Че продават ли семки или да си носиме от дОма?
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селяни, граждани... Който може да кара, не го е страх от падане и гризане на отломки от мантинелата да идва!
15
2
 
8
 
! Отговори
Радост преди 5 години
До Анонимен 11Ама какви ги говориш!? Не само сме живи, но и отиваме пак на пързалката Дружба. Какви чудесни спомени имам от нея!В гимназията всяка събота бях там и много се кефех. Особено интересно беше като сменяха посоката на движение! И музиката беше много енергизираща. Колко хубаво,че я възстановиха.
14
6
 
8
 
! Отговори
бивш Софиянец преди 5 години
Селяните са като скакалци - нагли, прости, арогантни.Авторката явно е от тях, след като ми изтри поста.
13
3
 
6
 
! Отговори
Шуши преди 5 години
Чакаме кавър на "Селската баня". Пързул...пързул...
12
8
 
9
 
! Отговори
Сп??нс - мдааа преди 5 години
Много е зле положението в бг, една открита зимна пързалка и ще речеш че второ НДК са вдигнали, такава пързалка , всяка зима , я сглобяват на центъра в града където съм. Първия ден разтоварват , втория сглобяват и третия ден вече я заледяват , и трибуна за 100-150 човека слагат.
11
3
 
10
 
! Отговори
202 преди 5 години
За ***- не се сърдете от начина на изказ в статията. И Вие може да отидете. Знаем, че и без това сте вече повече от нас и за Вас спирачки няма. Ходите на всякъде и ЕНДЖОЙВАТЕ градските удоволствия хахаха.
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Името на пързалката е ДРУЖБА, поне преди 30 години се казваше така.ЮНАК е била преди 9.9.1944 година.Едва ли има някой жив да я помни оттогава.
9
5
 
7
 
! Отговори
sport преди 5 години
Само не разбрах, защо ми теглихте червен палец? 1- Защото някъде пише София и останалите душички се дразнят? 2 - Дежурният ГъРБАВ ***?
8
9
 
6
 
! Отговори
СО преди 5 години
Пързалката е само за софиянци, минимум трето поколение! Да не сте припарили там селЕни мpъсни! Само децата на кореняк софиянци и внуците на бившите от ЦК на БКП могат да се пързалят там! Да се учат как се пързаля, та като порастнат да знаят как да ви изпързалят и вас!