Общинари се карат за... павета. Откраднати ли са?

Според общински съветник липсват 8000 тона паваж
13 дек 2018 11:30,
37
Общинари се карат за... павета. Откраднати ли са?
Снимка: Булфото

През вчерашния ден стана ясно, че 8000 тона павета са изчезнали в София. Сигнал за това подаде в прокуратурата общинският съветник - Иво Божков. Според него, паветата са изчезнали за десет години.

"Паветата трябва да се съхраняват в скалдовете на Столична община, нека да припомним, че тези павета са култура и историческо наследство, както жълтите павета, така и гранитните павета, ограбването й е чиста проба кражба", заяви Иво Божков.

Според подалите сигнала, ако наистина паветата са потънали някъде, щетите за Общината и софиянци са огромни.

"Проверка показа, че на депо има около 7200 тона павета на площадките на "Софинвест", обясни пък столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова тв.

"В момента тече проверка и се очаква тя да приключи в следващите дни. Резултатите от нея ще бъдат обявени и, ако е необходимо, изпратени и приложени към проверката на прокуратурата", уточни кметът.

"Вече имам информация от предварителните доклади. Странно е избраното време за сезиране на прокуратурата, защото питането ми беше отправено още миналата година. Общинското дружество "Софинвест" има задачата да съхранява паветата, които се демонтират от част от улиците", обясни тя.

Кметът на София коментира и ремонта на ул. "Граф Игнатиев", заради който заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев подаде оставка и е с повдигнато обвинение.

"Г-н Крусев не е подменял подложките. Той е възложител. Като такъв той носи точно и ясно своята отговорност, това го осъзнава и всъщност оставката му беше част от тези действия, които, според мен, бяха абсолютно правилни. Трябва да е ясно всеки какво е свършил по редицата, защото, ако има някой, който е заигравал с доставчици, съм сигурна, че това в хода на проверката ще стане ясно", коментира Фандъкова.

По думите й сега монтираните подложки на ул. "Граф Игнатиев" са от водещи производители и гаранциите за намаляване на шума и вибрациите са по-високи, отколкото са били предвидени.

Тя каза още, че цените на двата вида подложки са сходни, а по процедура се заплаща само това, което е вложено.

Кметът съобщи, че утре главният архитект и проектантът ще представят пред медиите избраното решение за ремонта и временните ограничители, за да може да бъде пуснат трамвая.

"Нека да видят хората и това, което ще се монтира от понеделник и това, което временно ще бъде монтирано. Отново ще бъдат положени гранитни елементи около трамвайните релси", добави Фандъкова.

По отношение на мерките, които ще вземе общината за замърсяването на въздуха в София, Фандъкова обясни, че е подготвен и одобрен проект за промяна на инсталациите на 5000 домакинства и ще бъде внесен проект за подмяна на инсталацията на още 15 000 домакинства.

"Безвъзмездно хората ще получат нов вид отоплителна инсталация на газ, на ток, на парно или на пелети. Това са четирите вида, които са по –екологични", настоя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
5
 
! Отговори
Затова казвам: преди 5 години
Кметът на София трябва да е кореняк софиянец, който милее за този град, да го познава и разбира.Комунистите се издеваваха 45 години, като водеха тук *** и Пульо от Дивдядово да го правят столичен кмет.След промените, до който висок пост се докопаха, на всякъде сложиха странни креатури - от Сирищник и откъде ли не.Сегашната пък задигна и паветата!
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой изобщо съмняваше ли се, че няма да откраднат колкото могат павета?И жълтите са уникат, и обикновените са с високо качество, от Германия ги изкупуваха още през 90-те години.
32
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
"Г-н Крусев не е подменял подложките. Той е възложител" т.е. само е прибрал рушвета за поставянето на по-евтините плочки македонско производство. И си даде оставката, значи вече виновни за подмяната на строителните материали няма. А Фандъкова не отговаря за нищо. Това е то гербаджийският модел на управление.
31
1
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
8000 тона паваж си е голям обир, откъдето и да го погледнеш...
30
1
 
10
 
! Отговори
Стършел преди 5 години
Абе сега за едни павета ли ще се разправяте. Боже, Боже .... Една журналистка попитала Бойко Борисов "г-н Министър председател, кажете какво е положението в Държавата общо взето", мълчал, мълчал пък казал " ами вижте кво, положението в Държавата общо взето е че всичко общо е вече взето" Стар виц ама важи за в случая.
29
1
 
8
 
! Отговори
Eliano преди 5 години
Крусев пишеше като Repcho във форума GtSofia. Има култови бисери. Аз също пишех там и бях по-известен и от него, но не съм от Герб и за мен нямаше звездна кариера. ;)
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е точно! 8 000 т. павета ги няма! Но всичко е точно!
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе аз сечудя какво се въртеше Бойко около паветата нощно време с тая торба, а то какво било!
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хм ,а казват ,че в България вече нямало какво да се краде!Какво ли още са продали в чужбина ,без ние да се досещаме!
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм знаел за кражби на павета през социализъма!Обаче напълно го допускам,особено в последните 10г.!Тогава се крадеше най-много,имаше хора които си построиха вили и къщи с материали повечето крадени!Тук таме окушарат някой по алчен,който мислеше да забогатява с продажба на държавни материали!
24
1
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Тази тема не е подходяща за хора под 35-40 години поради разбираемо не познаване изначално на проблема.За т.р.о.лове е разрешено тъй като те си личат,не знаят но пишат без да мислят-няма с какво!?!?
23
5
 
14
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Точно за паветата не улучи млади невръстни т.р.оле.Не забравяй че има хора видели много по рано и повече от теб как точно изчезваха паветата и строителните материали през годините. през годините.А също и бензина и нафтата от държавните автомобили и камиони.Даже бяха оцветили различно държавният и частният но на народа не му пукаше защото рушвета оправяше всичко.Ех млади -зелени ,за вас живота е почнал преди 10 години и хал хабер си нямате какво крадене падаше едно време.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кметицата вика"тия дето ме познават знаят,че аз не съм откраднала една стотинка."Абе и Жан Виденов не беше откраднал нищо,ама тия покрай него станаха милиардери.Че откраднаха милиони е ясно,ама поне да го беха направили като хората.Ама с бай.Хасан дето нищо не разбира от строителство за под изпълнител не става.
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още след 10 10 89г няколко човека се усетиха и откраднаха паветата от складовете.С шлепове ги закараха към Австрия и Германия където търсенето беше голямо.Един от тия се ядосваше,че били тежки и не можело по много да се товари.Сега от ГЕРБ извадиха де що има от централните улици и ги продадоха.Фънда вика че едни мерили на тон други на бройка трети на кубик и затова били разликите.Ама никой не и верва.
20
2
 
21
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Да обиколят новобогаташките замъци около София и ще ги намерят паветата !!!!!! На Витоша ( над Княжево ) , даже един си е направил имението с камъни от мавзолея !!
19
2
 
10
 
! Отговори
Възрастен преди 5 години
Това с ,,изчезване" на паветата беше много развита дейност през соца,когато почнаха да се асфалтират улиците които преди това 90% бяха павирани..Доста отклонени курсове с павета отидоха по вили и къщи ./вижте началото на филма ,,Вилна зона",какъв,,материал докара ЗИЛа./ Не само баровци ,всеки който бутнеше 20 лева,можеше да отклони камион с пясък,бетон,павета,цимент за себе сиТогава най-много се крадеше държавнотоА жълтите павета са поставени още през 1908 и са си там,където винаги са били.
18
3
 
22
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 5 години
ГЕРБАРИТЕ ОТКРАДНАХА ВСИЧКО В ТАЗИ ДЪРЖАВА, И НА ПАВЕТАТА ПОСЕГНАХА.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казвайте !!! - Кой окраде паветата?Бой ваща М*аа!
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В една гумаджийница в Надежда всяка вечер по тъмно се чуваше тракане на камъни. На светло се виждаше растяща камара павета. Вече ги няма. Явно са заминали по предназначение.
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите комунисти крадат камъни.