ГЕРБ и БСП в люта схватка: Законно или не се харчи излишъкът?

Социалистите смятат, че това е "кражбата на годината"
Обновена: 14 дек 2018 19:19 | 14 дек 2018 17:45,
122
ГЕРБ и БСП в люта схватка: Законно или не се харчи излишъкът?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП отново скочи срещу начина, по който се изразходват публичните средства и как ще бъде разпределен излишъкът от 2 млрд. лева. Според червените това ще бъде "кражбата на годината", а Спас Гърневски контрира, че кражбата на века е станала след 89-та, когато социалистите са разграбили държавата.

Още по темата

Антон Кутев настоя, че от левицата миналата година са направили разчети, че излишъкът ще е именно над 2 млрд. лева и средствата е можело да отидат за пенсии, обезщетения за отглеждане на дете или за земеделските производители, но управляващите не са приели нито едно предложение на БСП.

"Управляващите казвате, че сте свършили много работа и затова сте събрали толкова много пари над предвиденото в бюджета. Това е лъжа! Умишлено подценявате приходната част на бюджета с една доста непочтена цел: да дадете възможност на Борисов да преразпредели еднолично 2 или 3 млрд. лв. от паричките на българските граждани, заобикаляйки законите на страната. Събрахте почти 3 млрд. лв. повече, но не ги вкарахте в бюджета, умишлено намалихте рамката на бюджета, и сега харчите тези пари по най-непрозрачния начин", настоя Антон Кутев.

Той упрекна и решението на правителството да похарчи 1 млрд. и 350 млн. лева от въпросния излишък за строителството на магистрала "Хемус", вместо да бъдат вдигнати пенсиите.

"Тези пари ще бъдат изхарчени без никакви обществени поръчки. Двама или трима човека в тази държава ще решат, на кои фирми да платят милиард и половина лева, изцяло в разрез с духа  както на закона, така и на демокрацията. С това тези хора ще станат неприлично богати, въпреки че вероятно вече са такива, защото не им е за първи път", продължи Кутев.

"Кражбата на века стана от 89-та, когато се пребоядисахте и 20 години разграбвахте държавата", обърна се на свой ред пък Спас Гърневски към опозицията.

По думите му правителството е събрало въпросните 2 млрд. от борба с контрабандата и сивата икономика. Гърневски настоя и че кабинетът харчи всички средства законосъбразно.

Гърневски настоя и че именно олигарсите в България произлизат от БКП и от Държавна сигурност.

Депутатът от ГЕРБ скочи и срещу президента Румен Радев и го обвини, че чертае разделителни линии и се вживява в ролята на "опозиционен лидер".

"Скрит в кристално чиста бяла мантия и с вождистки блясък в очите президентът оглави похода на всички, които отдавна копнеят да заличат постиженията на днешните управляващи. Г-н Радев, вие самозваният борец срещу корупцията подминавате факта, че за първи път от тези 30 години на прехода, вече година у нас действа мащабен закон за борбата с корупцията", заключи Гърневски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
3
 
11
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До интереснияЛесно: питат правилните хора. Тия соц проучвания са като на Герб опорните точки. Да сме ние на власт за да не са комунистите, но докато го изричат стискат червените книжки в джобчетата. На Гроб 99% от електората е платен (роми и държавни ***) и 1% заблудени антикомунисти които неосъзнават, че гласуват за най големите ***! Цялото ГРОБ е пълно с бивши БКП-ци издигащи се по стара комунистическа традиция, не с умения, а с лоялност към партията майка!
104
2
 
14
 
! Отговори
До 107 преди 5 години
Те и на Костов социолозите му сервираха проучвания по желание. Хората мълчаливо дочакаха вота и го направиха да гледа като Тато в нощта на изборите. Та и сега е така. Изненадата ще е голяма, въпреки Цецо.
103
2
 
10
 
! Отговори
До 107 преди 5 години
Въобще не си интересен.Знаем за поръчковитъе социологически агенции.Но не правят добра услуга на ГЕРБ.
102
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Финансовия експерт Христина Вучева ясно обясни,че излишъка трябва да се използва за стари дългове и погасяване на кредити,а не за финансиране на строежи,за които дори няма проекти.Но КОЙ?КОЙ да я чуе?Представяте ли си каква далавера е това и колко от тия пари ще се върнат обратно в джоба на "блкагодетелите"?!
101
17
 
11
 
! Отговори
интересния преди 5 години
абе уж герб са крадци пък всички соц проучвания пак показват че на изборите герб пак ще им набият канчетата на червената гмеж.що така бе другари червени зарзаватчии.май пак ще го поемете аркадан
100
5
 
8
 
! Отговори
от Плевен преди 5 години
Восс в Ловеч с 1000 работника и Леони в Плевен с 2000 работника, строят в момента и набират персонал. Нашия регион се съживява и точно тази магистрала ще ни съживи. Защото индустриална зона със селски пътища не се прави.
99
12
 
11
 
! Отговори
Пръц преди 5 години
То беше очеизвадно, че цялата битка на БКП/БСП е за милионите от бюджетния излишък! Стига Правешки номера, нагли "другари"! 45 години съсипахте с простотиите си България!
98
4
 
12
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Вместо да харчим пари за бонуси на откровени некадърници и да се изпапкат от която и да е от главите на БКП (без значение дали Герб или БСП), дайте да ги изхарчим както трябва! Дайте поне един път народа да усети полза от това, че ни управлява които и да е! Тъй като доходите на работещите се подлагат на двойно данъчно облагане (ДОД - данък вход от 10% и после ДДС - данък изход от 20% върху пари които вече са били обложени с данък 1 път) дайте да поправим тази нередност и всички да са щастливи!
97
4
 
20
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
След като имаме такъв излишък, тогава защо всички данъци и такси се вдигат догодина? Явно събираме повече пари отколкото ни трябват, това означава, че веднага могат да се премахнат някои данъци и такси! След като сме толкова добри, еми нека да премахнем незаконния ДОД! Така, хем всички работещи веднага ще им се вдигнат заплатите с 10%, хем работодателите ще са доволни защото увеличението на заплатите няма да доведе до допълнителни разходи за тях, хем няма да имаме излишък догодина!
96
2
 
25
 
! Отговори
ВИКИ преди 5 години
Цяла година подложен на голямото нямане, сега народът чува за излишък.Ами дайте на всеки по 300 лева и да е честита новата година.Така направи Ренета Инджова и затова я обичаме.....
95
11
 
3
 
! Отговори
човек от народа преди 5 години
Законно е!
94
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв излишък бе бандити? Нали ни убеждавахте че няма пари за по голями пенсии, нямало за здравеопазването, нямало за училищата, нямало за инспектори по дискотеките ви, нямало за инвалидите. Сега се оказва че има 2 милиарда "ИЗЛИШЪК". ОБЕДИНЕНИТЕ НЕПАТРИОТИ ни убеждаваха че немогат да изпълнят предизборните си обещания за 300 лева пенсия понеже НЯМАЛО ПАРИ
93
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ и БСП в люта схватка за КРА'Ж'БАТА!
92
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година първо беше излишък и после след ревизията се оказа че е дефицит вероятно след като бяха раздадени и ГЕРБ измислха всякакви начини да източат бюджета.
91
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименХиперинфлация има и сега но тя е в образованието, здравеопазването, липсата на армия и полиция, в грамажа и качеството на храните, в наемите.
90
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
смесват се и понятията инфлаци и хиперинфлация. Инфлацията в малки стойности може да е полезна защото помага да се изравнят цените и заплатите. Ала хиперинфлацията е вредна, защото цените се променят брутално - всеки ден.Инфлация има и в момента, тя няма нищо общо с хиперинфлацията от 1997За Хиперинфлацията бяха виновни тогава много хора само не и Жан Виденов. Тя бе предизвикана външно и бе зърнена криза, както и криза на банките. Днес не е възможна хиперинфлация защото сме в МВФ
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 83 - ти или си много *** или се правиш на ***. Не раздаването на пари прави инфлация, а печатането им. Ако си изтеглил заем или ако имаш някакви средства в бюджета и ги разпределиш за социална държава - това не води до инфлация. Инфлация е ако емитираш нови банкноти.
88
7
 
28
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Корупция, кражби, разграждане на държавността, бягство на чужди инвеститори, прокуждане в чужбина на собственото население и опрастачване на живота ни. На всичко това, ГЕРБ, лъжливите патрЕоти и двуличния аптекар му викат просперитет на България.
87
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички пари трябва да се гласуват от ПАРЛАМЕНТА как да се харчат. ИНаче е противозаконно. Съществува такова нещо като държавен бюджет. Мога ли аз сега да отида и да изрева че искам заплата 2000 лева и Бойко да ми я увеличи за сметка на друг сектор?
86
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб отдавна задмина 89...тогава изчезнаха 2 милиарда от държавата. За съпоставка При Дянков изчезнаха 2 милиа от НЗОК, които никой не е върнал, сега пак 1,5 милиорда и постоянно още пари.