За 6 месеца в София са разрешени... строежи за 10 млн.

През цялата 2017-а те са за около 11,6 млн. лева
18 дек 2018 13:15,
40
За 6 месеца в София са разрешени... строежи за 10 млн.
Снимка: Булфото

През 2017 г. разрешенията за строеж са за около 11,6 млн. лева. Сега само за полугодието имаме разрешения за строеж за около 10 млн. лева, обяви главният архитект на София Здравко Здравков.

Още по темата

"Предстои да внесем изменение на общия устройствен план за развитието на третия метродиаметър", посочи той и допълни, че през следващата година в общинския съвет ще бъдат внесени и линейните планове за Околовръстния път, кварталите "Дружба", "Мусагеница" и "Люлин".

Арх. Здравков обяви, че ще бъде създадена дългосрочна стратегия за развитие на София: "Визия за София".

"С Камарата на строителите проведохме доста тежки дебати за конкурса за площад "Св. Неделя", дори през медиите. Разбрахме се на представяне на заданието преди 2 седмици. Идеята е да отворим възможностите повече колеги да кандидатстват. Оставаме в условията на ограничен конкурс", обясни главният архитект.

Той поясни, че предстои да се направят количествени сметки за проекта за мавзолей в двора на Военната академия.

"От януари започвам да събирам собствениците на рекламни елементи при мен. Всеки идва да докладва как някой от неговите колеги е сложил незаконно реклама. Започваме работни групи", зарече се Здравков и уточни, че досега са премахнати над 500 рекламни елемента.

Той обяви, че в Наредбата за градската среда на града ще има стандарти за настилките, градски стандарти и стандарти за монтаж на климатиците по фасадите на сградите.

"Ще има подробни схеми къде може да има летни градини по ул. "Граф Игнатиев", каза още главният архитект.

В столицата ще бъдат въведени и правила за поставяне на климатици по фасадите на сградите. Те ще са част от система от стандарти, която ще важи за целия град. Правила ще има и за типовете настилки, които могат да се полагат.

"Най-важното е климатиците да не се виждат, да не шумят и да не капят. Подготвяме и стандарти за настилките - да се знае какви типове настилки могат да се поставят, условия за контактните зони с кръстовищата и за бордюрите. А не както сега - пред една нова сграда да се слага шлайфан бетон, а пред друга - щамповани плочки. Целта на тази система от стандарти е да си подредим града", обясни Здравков.

Подготвя се и ЗD модел за новия квартал, който ще се изгражда в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника - Витоша". Според анализи в карето между улиците "Люба Величкова", "Ф. Кутев", "Сребърна" и бул. "Черни връх" могат да се направят жилища за 12 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това, нещо горе не пише нищо за изграждането на пешеходни надлези на Южната дъга. Почти всеки месец там умират хора, защото километри наред няма къде да се пресече. Защо няма надлези. Защото качулатите не дават нали? И на никой не му пука колко хора ще умрат там. Като толкова ги е страх, качулатите да ги вардят тъпите надлези когато минава някой политик и толкова. А не невинни пешеходци и шофьори да стават жертви на това безумие.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да и повечето от тези строежи са в Младост, нали? И пикът на одобренията странно съвпада с отстраняването на Иванчева. Чудна работа, като е била толкова корумпирана, как пък тогава нямаше толкова одобрени проекти, а сега изведнъж БУМ! Да не говорим, проектът за св. Неделя, като този за Графа ли ще бъде? Да си знаем от сега да си купим гумени ботуши и каски за следващите 5 години. Алчни безсрамници, това с общинарите. А софиянците сме пълни овци щом го позволяваме това.
35
0
 
6
 
! Отговори
довиждаанееее.... преди 5 години
Изморен ееее... Още малко и ще замине в някой оправена държава да си харчи със здраве ,,пенсията ,, а тя е голяма ... колко като него чакат заслужената пенсия, ехейййй ,здравей живот -сбогом смог и гъчканяк ,преспи сняг и прахоляк !
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, кметицата тежи 40 кг, но с прангите!Защо не й сложат и намордник, та да не говори?
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе защо БСП, ДПС, разните патриоти мълчат по въпроса? Всички ли са в бизнеса, та си траят? Сумати комисии, контролни органи, защитни организации, граждански движения, умните, красивите и т.н., траят си като бълха в.г...и! Какво става с интелектуалците? За населението, какво да говорим - страхливо, инертно, както винаги очакващо някой друг да му свърши работата.Е, една кметица на 40 кг се опита, но и сам воинът май не е воин!
32
2
 
12
 
! Отговори
На Вуте не му е зле преди 5 години
Трайте си ,софиянци, трайте! Още малко и няма да може да се диша в столицата! От всички страни ще си надничате в прозорците на жилищата, децата ви няма да има къде да играят, колите си няма да има къде да паркирате, ще си мечтаете за поне една квартална градинка със зеленина и пейки, за квартален клуб, където да изпиеш едно кафе с приятел и за още много неща, каквито имат хората навсякъде по света. Ама вие си мълчете, как беше, не е въпросът на мен да ми е добре, а на Вуте да е зле!
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи главния архитект вече си е взел рушвета, но защо ДАНС, ГДБОП или спец прокуратурата не са го хванали още ?
30
1
 
19
 
! Отговори
Да строим живота нов преди 5 години
Значи нов градоустройствен план за столицата ЩЕ има, а разрешителни за строежи за милиони ВЕЧЕ има??? Защо не изчакаха плана? Нищо не се казва за новите предстоящи строежи (60 блока по 10 етажа ли бяха?) в кв. Младост. Много удобно, войнстващата срещу презастрояването на тази част на София кметица- в луксозното следствено с тоалетна с постоянно наблюдение, а удобните предприемачи си строят на воля под благосклонния поглед на управляващи, опозиция.А гражданите къде са? "Мълчанието на агнетата"?
29
0
 
17
 
! Отговори
ДЯДОТО преди 5 години
Абе аз да не съм от ГОРАТА БЕ....?!?!! Кви ЛЪЖИ ДРЪНКАТЕ... за трепане сте!!! В Лозенец можете ли да паркирате??! Там уличките от алчно недомислие на вече милионери -архитекти, които са за затвор... са като горски пътечки!!! И не само там вижте Гео Милев, Младост.... Бъкстон, Иван Вазов.... Съсипахте градинки, паркове и паркинги за да правите кутийки за мизеруване и МОЛ ове за жените си -флейтистки!!!
28
0
 
14
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Да не искаш по нула паркоместа за два блока, както е при мен? 80 апартамента от двустаен нагоре и нито едно паркомясто.
27
1
 
13
 
! Отговори
ДЯДОТО преди 5 години
...балъци сте ми вие бачкаторите -българи,... БАЛЪЦИ!!! Та това са само официално доказуемите приходи по фактури... :) а колко хора на сладки длъжности по Столична община и по районните общини - архитекти, инженери, *** специалисти по БЛАГОУСТРОЙСТВОТО... станаха милионери, заедно с пишман инвеститори!!!! СЪБУДИ СЕ БЪЛГАРИНО И ИМАЙ СМЕЛОСТ ЗАРАДИ ДЕЦАТА СИ ПОНЕ!!!!
26
0
 
7
 
! Отговори
Shar преди 5 години
Ot koi gori li gi sabirate tea bg arhitekti?!
25
3
 
4
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
Тук строежи от по 50 000000 в евро само в провинция NRW има няколко на година. Баси и развитието баси икономиката в БГ. За шест месеца 5 000000 в евро за столицата!!!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Да предвидят по 3 безплатни паркоместа на глава от населението!
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
алоо архитекта, обществени паркинги ще се предвиждат ли или колите по тротоарите са си ок?..
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще ще... а до сега къде се почесвахте?... щото като погледнеш столицата, никаква мисъл, който има пари си строи мастодонтите, където си пожелае, никакви изисквания за паркоместа поне... кметицата на младост нали за това гние в ареста, щото някои предприемачи са над закона!
21
0
 
30
 
! Отговори
BG1000 преди 5 години
Строежи за 10 милиона а инфраструктурата на София не е мръднала. Строят навсякъде а общината една нова улица не е направила.Алчни подкупни държави...аматьори..
20
0
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
някак си на теория не звучи зле дали на практика ще бъде същото?
19
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и да не пропуснете да обясните, че няма балон при цените на имотите. Просто цените са в пъти по-високи от това което можем да си купим масата от народа, 1000 евро квадрата панел в Люлин, 2000 в Младост, но балон НЯМА! 25 процента празни жилища, само 12-13 хиляди родени деца в София и разрешителни за строеж също давани на кило, но балон при цените на имотите НЯМА! пуснете си отделна статия да го обясните, защото ми се струва, че не всички читатели са категорично убедени като мен.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ivan4eva i kolejkata i sa jertvi na bg mutri ot visokite et koi strojst mutrite s fa kato domuf4ievi simionov gi podgoni no dobtuk isplaschiha go i toi mlakna pravosadieto proverava li domuv4ievi goranov jade i pie s tah po mo4ove a milionara gorsniv jivee v gratis 120 kv apartanen4e dezata mu s darjavna kola gi vosat kato na pavlova