БСП и ГЕРБ в спор: Кой ще плаща глобата на БЕХ от ЕК?

Гражданите или дружествата? 77 млн. евро чакат
19 дек 2018 14:30,
75
БСП и ГЕРБ в спор: Кой ще плаща глобата на БЕХ от ЕК?
Снимка: Reuters

Заради глобата от 77 млн. евро, която ЕК наложи на БЕХ, червената шефка Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов в лъжа и настоя, че той е вкарал България в европейски скандал. Управляващите и опозицията влязоха в спор и кой ще плати парите.

Още по темата

Соцлидерката заяви, че ЕК не е искала приватизацията на Булгартрансгаз, а министър-председателят твърди обратното.

"Г-н Борисов заема позата на един патриот, отговорен държавник, който брани националния интерес. Да, ама не. Вчера попитахме ЕК, вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България: "Или приватизирате, или ви глобяваме“. Отговорът дойде светкавично, в рамките на деня. Изрази го еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестагер. Тя опроверга твърдението на българския премиер Бойко Борисов и каза: "ЕК не е искала приватизацията на Булгартрансгаз", прочете в декларация от името на БСП Корнелия Нинова.

Тя уточни, че ЕК е настоявала за преструктуриране чрез изваждане на шапката, на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа.

"Какви са изводите от тази ситуация? БЕХ е извършил незаконни действия, ЕК е реагирала, българското правителство - не. В резултат на това на България е наложена глоба от близо 150 млн. лв. За да оправдае бездействието, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация", отсече Нинова.

По думите й премиерът е казал и друга лъжа, че за това няма да платят гражданите, а БЕХ.

"За това плащаме ние, всеки български гражданин, от джоба си, през цената на газ, ток и парно, при цялата бедност и неравенство, които има в страната", отсече червената шефка.

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев контрира, че глобата няма да бъде платена от гражданите. По думите му парите ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия, а не през цената на тока и газа.

Той настоя и че ЕК твърди, че България е направила нарушение в периода 2007-2015, когато са управлявали различни правителства.

"Много е жалко да се използват такива важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти", заключи Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
Трабанта преди 5 години
Нинова - вън, Радев - вън, БСП - вън
66
0
 
3
 
! Отговори
Бедоя преди 5 години
Нито ни трябва БСП като партия, нито ни трябва Радев като президент
65
0
 
3
 
! Отговори
Маниш преди 5 години
Стигаме до извода и защо ни е президент комунист?! Това е най-несериозното от цялата работа...
64
0
 
3
 
! Отговори
Панчо преди 5 години
Нинова, отиди и се лекувай, имаш нужда от това!
63
0
 
3
 
! Отговори
Легендата преди 5 години
Драйфа ми се от такива комунисти, да ходят *** всички....опитват се да унощожат държавата в своя полза
62
0
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 5 години
Нинова си позволи да говори глупости и лъжи за Борисов, което не и прави чест
61
0
 
3
 
! Отговори
БСП са ... преди 5 години
БСП са нещо страшно, никой няма полза от тази комунистическа партия, честно! Абсурдни са
60
0
 
2
 
! Отговори
СС преди 5 години
Исках да кажа Юнкер
59
1
 
3
 
! Отговори
СС преди 5 години
Аз пък искам да питам няма ли да глобят дъртито пиянде Юнйез за това, че ходи пиян на работа. Щото аз ако ида така на работа със сигурност ще има последствия. За него що няма????
58
1
 
6
 
! Отговори
дедо Ви преди 5 години
Крайният потребител винаги плаща!! Тоест всички ние гражданите! Какво ще плати Трайчо е въпросът?
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще платим рекета, но да пратим малко боя за коса на еврочучелото, бедно е и ходи небоядисано. На такива не даваме пари.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как кой? Европейската комисия ще плати 80 милиона евро за границата. Няма безплатно да ги пазим от техните ислямски приятели, които се връщат от гурбет в Сирия.
55
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корнелия Нинова какво се прави на голяма работа като и тя през всичките тия години откак сме в ЕС заедно със Борисов, Станишев, Царя и Орешарски постоянно саботираха всякакви конектори със съседите и всякакъв опит за конкуренция на Газпром дори го пазеха от други руски фирми като Овергаз които са малко по в страни от интересите на Путин. Сега заема геройски пози в парламента е се тупа по гърдите и дебелия ***. Всички дето сте в Парламента ще трябва да плащате даже и два Парламента преди този.
54
1
 
7
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
До Шико:,, Шефът на енергийната комисия Делян Добрев контрира, че глобата няма да бъде платена от гражданите. По думите му парите ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия, а не през цената на тока и газа.Шико , кой е сайбията на НЕК? Аз, ти или целокупния БГ народ?Шико, искам ти да платиш 77млн. евра и след това се хвърли у ,, Искъро,,Имаш опцията заедно с оня с 6-те апартамента!Щото заради такива като теб си патим!!!!!!!!!!!
53
3
 
6
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
Сега аз на човекът когото българите избраха 4 пъти за премиер ли да вярвам или на госпожа лъжа?
52
5
 
8
 
! Отговори
до Sofeto преди 5 години
Неграмотен както всеки ГЕРБ-ерист.БЕХ не е газопреносната мрежа.То и за това ще платим 150милиона - защото от Боко надолу, всички от ГЕРБ сте олигоф.рени
51
7
 
6
 
! Отговори
Шико. преди 5 години
Комунистическа *** и да се дерете никога няма да дойдете на власт.Искат ви се парички ли,парички,нанайсе.Мръшляци.
50
1
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Интересно ако което и да е правителство бе приватизирало газопреносната мрежа(БЕХ) у нас сигурно щеше да настъпи мир и любов!
49
4
 
11
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Боко: виновни са Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета.Преди тях е виновен Великденския заекПреди него са виновни вси СветииЕфите и гномитеАбе всички са виновни, ние от ГРАБ сме невинни и ще продължаваме да вкарваме страната в криза, от която след нас никой няма да увладее. Весели празници! Аз отивам в БарЦелона при мис ***. Чао!
48
12
 
8
 
! Отговори
До зоро преди 5 години
Понеже си много гладен /беден/, да те *** е червеният ***, ела да ти дам два лева, да ходиш да се удавиш някъде, сега реките са пълноводни!Виновниците за тези престъпления, независимо дали са от ГЕРБ или БСП -всички са комунисти до мозъка на костите!На комуниста престъплението и далаверата е в наследственият геном и само едно нещо може да ги унищожи.......