Отварят се около 700 нови места в яслите в София

При ниска средно-месечна посещаемост - до 3 нови места в група
17 яну 2019 15:30,
15
Отварят се около 700 нови места в яслите в София
Снимка: Pixabay

Чакащите за прием в ясли на територията на Столична община са около 5 500. По предложение на зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов, Столичният общински съвет прие доклад относно увеличаване броя на децата в яслените групи в общинските детски градини на територията на Столична община. Така местата в една яслена група ще станат 23.

"Ако сте сред чакащите това е добра новина. Реално ние през 2018 година извадихме 2000 деца от системата на яслите. Още тогава и ние и други възразиха, при условие, че нормативите са направени за по-големи групи", обясни доц. Чобанов.

Още по темата

"При ниска средно-месечна посещаемост, която е факт в много яслени групи да има възможост за приемане на 3 деца допълнително, което в София ще означава около 700 деца допълнително приети. Това не означава, че във всяка една яслена група ще бъдат разкрити места, но при повечето детски градини персоналът е разчетен за максимално натоварване, квадратурата е разчетена за големи групи и няма да е проблем да вървим към приемане на до 3 деца допълнително", уточни столичният зам.-кмет.

По думите му средната посещаемост се регистрира ежедневно и са малко тези, в които няма рязък спад на посещаемостта в голяма част от годината. За всяка градина ще се направи отделен анализ.

"Относно доклада за промени в правилата ще има редуциране на бройките на деца със специални образователни потребности (СОП) от 3 на 2 и на тези с хронични заболявания от 5 на 3, но там сме все още на фаза обществено обсъждане. За сега се приема добре от родителските организации и обществено-значимите партньори. Хората са отговорни и дават ценни предложения", обясни Чобанов.

Той уточни, че въпросът за уседналостта е на дневен ред. "Въпросът е как ще го адресираме. Има вариант с по-голяма тежест на постоянния адрес, спрямо настоящия. Ще огледаме всички варианти и ще изберем работещия".

Доц. Чобанов поясни още, че единствения въпрос, за който няма единомислие е този къде да попаднат точките за братя и сестри – дали в социалната група критерии или в т.нар. основен списък. "Голямата цел е да приемаме второто дете при първото и на родителите да не им се налага сутрин да ходят до 2 обекта, вместо до 1", допълни той.

Относно електронната система за кандидатстване в 1 клас столичният зам.-кмет утчни, че тя към момента се разработва от МОН. Далечната цел е до няколко години родителите да направят веднъж регистрация на детето и през цялата образователна система детето да мине с една регистрация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разпоредби,параграфи и т.н.....40 г. се пекох на тоя огън....по проекти в чужбина видях 16,18 деца ...в група с 3 учители с регламентирано работно време...във всеки един момент педагогът работи в група от 6,7 деца....обслужващ персоналУ нас е друго....24,28 деца....ако има и със СОП....САМ си...обучаваш,възпитаваш,водиш в тоалетната ,защото помощният персонал е пратен да върши нещо си от директора.....въртележка на бавен огън!????? ГОРКИТЕ ДЕЦА И УЧИТЕЛИ....Бог да ги пази!
12
0
 
1
 
! Отговори
еххе преди 5 години
До АнонименНяма как да лъжа. Така е. Кои са тези шест жени? Какви професии са? От къде идват само на обяд? А през другото време колко жени се грижат на смяна за 23 деца?
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До эххэТи лъжеш според мен.В нашата ясла в обедните часове, когато децата се хранят са 6 ( шест ) жени.
10
1
 
5
 
! Отговори
эххэ преди 5 години
До АнонименТи лъжеш най-безобразно. 1 сестра и една детегледачка на смяна за 23 деца. Така е във всички ясли. Смяташ ли, че е възможно да се обслужат подобаващо?
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Майка3В нашата ясла са 6 жени на 20 деца. Отде го измисли това 2?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нови работни места ще има ли в бедния северозапад.?
7
4
 
2
 
! Отговори
До 3 Майка преди 5 години
Ти какво искаш - 23 "лелки" за твоето дете ли?Не четеш ли - ниска посещаемост, примерно средно 5-10-15 деца от 20 са на детска ясла.
6
1
 
10
 
! Отговори
За кого? преди 5 години
За българчета които са малцинство няма ли предимство?
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селяните са виновни.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Муахахахахах!Така се откривали места - без никакви разходи приемаме по още три деца в група и хоп - още 700 места......А иначе в София се строи като а световно, само не и училища, ясли и детски градини.И то при липса на места повече от години наред....
3
0
 
10
 
! Отговори
инж. Андреев преди 5 години
Системата с приема в ясли е абсурден - дете родено Януари и дете родено Декември една и съща година, са в една и съща група още следващата година...
2
4
 
22
 
! Отговори
Майка преди 5 години
Това не е решение на проблема. Представете си две жени на 23 малки деца. Изобщо няма да има адекватна грижа. Горко им и на лелките - с 23 деца ??!! Да се помисли и за тяхното психическо състояние, защото пак ще има крясъци и шамари. И най-фолемия *** да го оставиш с 23 двегодишни хлапета ще се стигне до шамари. Трябва да се изграждат нови детски градини и училища, а не да се пълнят сградите до пръсване.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мафиянски закри повечето детски градини и детски ясли в София, заради приятелите си мафиоти. Гласувахте ли за него? Него питайте, защо няма място за децата ви или за внуците ви в детските градини и детските ясли. Сега гласувате за мутромафията и места пак няма.