Хора, улици... гробища. Накъде и как ще се развива София?

Арх. Здравков: Общият устройствен план трябва да се промени!
18 яну 2019 09:15,
11
Хора, улици... гробища. Накъде и как ще се развива София?
Снимка: pixabay

Общият устройствен план обединява градоустройствените инструменти, които определят и насочват развитието на средата и има значителен ефект върху качеството на живот, икономическата активност, мобилността, екологичното състояние, използването на ресурсите и много други аспекти от градския живот.

10 години след приемането и повече от 20 години след началото на работата по действащия план социалната, политическа, икономическа и технологична трансформации налагат преосмислянето и осъвременяването на установени практики, свързани с планирането на средата и процесите, протичащи в нея.

За управлението на града днес е важно включването на много повече заинтересовани страни в диалог, а информацията и технологиите, с които разполагаме, добавят нови възможности към процеса на вземането на информирани решения.

Още по темата

В рамките на широк обществен форум бяха дискутирани възможностите за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Столична община.

"Начинът, по който стартирахме работата по изменението на този план сме тръгнали с една тема, която смело нарекохме Визия за София в един по-далечен хоризонт - 2050 година. Това ангажира много експерти и млади хора, възъличайки огромен брой хора, които не изразяват еднозначни мнения", заяви главният архитект на столицата Здравко Здравков.

По думите му част от проблемите са свързани с развитието на наземния транспорт, а предстоят и промени в трасето на "Метрополитен", което въвлича цялата схема с градския транспорт.

Проблемите свързани с гробищните паркове, проблеми с основната улична мрежа и други трябва да бъдат внимтелно разгледани.

"Предстои доста тежка задача и съм убеден, че този консервативен инструмент наречен общ устройствен план трябва да бъде променен, но точно там където има наличие за необходимост. Един план, който работи и не дава възмжности да бъде претоварван е добър план. Как ще бъде променен, ще покаже бъдещата ни работа".

Лилия Христова, която е обществен посредник на Столичната община заяви, че тази тема е изключително многоаспектна.

"Всекидневието на софиянци едва ли е ангажирано с устройствения план на града, а по-скоро с този в техния квартал и сграда. Затова такива дискусии трябва да се проведат на места, отдалечени от центъра на София, за да бъдат привлечени хора в разговора от 32-те кметства на терторията на общината. Всички те имат право на информация за процеса на тези изменения. Много е важно тя да бъде представена на разбираем за общността език", обясни тя.

Според нея друга добра форма е провеждането на целенасочени и тематични изследвания с участието на различни заинтересовани страни, а специфичната дейност на устройственото планиране е доста малка част от работата на експертите в Общината.

По предоставената от нея статитстика, много малък процент от жалбите са свързани с устройствено планиране. През 2014 година от 185 жалби, 25 са свързани с ОУП. През 2015 година те са 20 от 205, през 2016 година - 33 от 224 , през 2017 г. 32 от 170. Изненадващо за миналата година техния брой е 112 от 232 – почти половината.

И допълни: "Въпреки провеждането на обществените обсъждания често хората остават с усещане с непрозрачност и липса на обратна връзка. С цел да привлечем обществеността във взимането на решение ще приемем нова наредба за обществени консултации и обсъждания".

По думите ѝ дори при стриктното спазване на изискванията може да се подори конфликт, а противопоставянето е естествнео явление. "Конфликтът е носител на енергия и основа на промяната. Енергията трябва да се използва за неговото преодоляване. За бъдещия облик на София и изменението на устройствения план ще възникнат спорове. Затова ще поставим знак на равенство между организаторите и обществените страни".

Тя уточни, че фокусът трябва да бъде върху общите интереси, а не в различните позиции.

Анализаторът Първан Симеонов пък заяви, че постигането на консенсус при изменението на ОУП е сложна работа.

"Аз съм скептичен. Не може да се надяваме на консенсус, трябва да се надяваме на силно авторство, силна отговорност", обяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дрън, дрън, дрън
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредица от сини кметове и кметове от ГЕРБ, както и архитектите им, съсипаха София - Янчулев, Мафиянски, Борисов, Фандъкова и архитектите им - това са хората съсипали София.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kym grobischtata estestveno.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия млади студенти без практика как ще докажат , че са капацитети за такава значима дейност?
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адолф Мусман прави най качествения градоустройствен план. С поръчката на Цар Борис|||. Част от този план е изпълнен от площад Македония към Княжево и от пл. Народно Събрание към 4-ти км. С управлението на БКП И КПСС Е забранен и унищоже- 1952г.
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според зелените деграданти трябва да се наложи мораториум върху строителството в София, а целта разбира се е благородна, да се унищожат хората. Как ще постигнеш консенсус с най-различни сбърканяци и фанатици?
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За ефективно градоустройство на София трябва всичко да се събори и да се вдигне наново - с 2 пъти по-широки булеварди и т.н.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече няма накъде. На юг се качи във Витоша, на изток е летището, на север е каквото е останало от Кремиковци. Можеше към Банкя и Божурище, но точно между двата града зачукаха огромна индустриална зона...
3
2
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Интересно но с времето все повече започвам да ненавиждам София а най вече и варварите-обитатели на това населено "сметище". Защо ли се получи така?!
2
2
 
15
 
! Отговори
До архи ТЕКа преди 5 години
Здравчо, момче нискостеблено, след като ос ра Червен брег, сега София ли искаш да съспеш ?
1
2
 
14
 
! Отговори
Дупки, ями, трапове преди 5 години
Така трябва да се казва стратегията на София. Освен тези "съоръжения" не съм видял друго да изниква в града!