Жителите на София постоянно се увеличават. Дали?

Вече няма естествен прираст на жители, настоя Ангел Буров
18 яну 2019 22:30, Екип на Bloomberg
58
Жителите на София постоянно се увеличават. Дали?
Снимка: Pixabay

Едва ли ще има задълбочен дебат за липсата на пари за инфраструктура и поддръжка на зелените площи в столицата по време на предстоящите избори. Но обществените организации вече са създали рефлекса да задълбочават дебата в такива моменти. Това заяви Ангел Буров, заместник-председател на Съюза на урбанистите в България, преподавател в катедра "Градоустройство" в УАСГ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него Общият устройствен план на столицата трябва да бъде изменен, за да стане по-прозрачен, достъпен и ясен.

Има необходимост от обществено обсъждане на промените в Общия градоустройствен план на столицата, налага разбираемото и достъпно поднасяне на информацията, за да има комуникация и резултат от нея“.

Гостът посочи, че дълги години живеем с представата, че София расте с голям брой жители и се възобновява, но това не е така. “По данните на демографията столицата вече няма естествен прираст на жителите”, каза експертът и поясни, че е необходимо да се взимат решения доколко ще се позволи миграцията към столицата, дори от страна на чужденци с оглед на сигурността.

По отношение на жилищния фонд на столицата Ангел Буров обясни съществуващото напрежение - има жилища, но те не са на предпочитани места, а от друга страна има голям брой жилища, които са блокирани. Защо е така - предстои да се разбере и да се реши проблемът, каза още той.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
1
 
! Отговори
. преди 5 години
Демек искате да кажете, че ненормалните се увеличават прогресивно. Кой нормален ще иска доброволно да се навре в гетото Шопия?
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще прелее София от преснософиянци, а кореняк столичани ще избягат на село.
45
1
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
Винаги се чуда за какво точно се употребяват данъците ми. Близо 30 % директно от заплатата и 20 % ДДС. После имам да платя ток,вода , транспорт и храна. Следва държавния рекет на фирмичката ми, бюрократични и банкови такси и глоби и съм хванал пътя за Тамбукту за да живея богато
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако по селата и малките селища хората имаха поминък/ както беше преди 89-та/ , ако имаше правилна политика спрямо ци_аните, ако полицията там наистина си гледаше работата, ако не беше унищожена инфраструктурата и достъпът до медицинско обслужване, сега там щяха да се раждат деца, училищата нямаше да се затворят, нямаше да се превърнем в пустош и София нямаше да се превърне в България. Всичко е икономика и политика!!!
43
2
 
4
 
! Отговори
ДА преди 5 години
До комитатаБе,прав си,ама не си се научил да пишеш,а вече е късно....
42
7
 
4
 
! Отговори
65 преди 5 години
Столичаните са ни в повече.Иначе е готино,народ колкото щеш.Наречия, коли с най-различни украси,клатещи се кученца.Много е готино ,особено в час пик.В една кола по 6 човека с работни дрехи ,мръсни ,потни ,ядящи и слушащи Азис до дупка.Просто шарено котле
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук всичко е наопаки. Все по-често се питам толкова ли нямаме кадърни хора? България е по-малка от някои столици, а столицата ни - от доста провинциални градове. И не могат да се справят!!! Но не ги е срам да развяват телеса сред държавници и да се мислят за фактор!
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според Световната банка в София 24 процента от жилищата са необитаеми.Значи обитаеми са 430 хиляди жилища.Ако населението е 2,5 милиона това означава,че средно в жилище живеят по 6 човека.То и в ромските махали няма такава населеност .
39
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в България останахме около 2 милиона българи и ще толкова от други етноси. Няма как София е да повече от 800 хиляди - 1 милион.
38
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не говорете глупости. В София живеят около 2.5 милиона. То си личи. Всички апартаменти са населени (за разлика от преди 7-8 години, когато имаше празна такива). Усеща се по улиците, в моловете, заведенията - навсякъде. Много хора идват и не се регистрират, затова се създава измамната усещане, че не расте.
37
7
 
19
 
! Отговори
Неразбирко преди 5 години
В София живеят 600-800 хиляди човека, а останалите които ги броят по постоянен адрес в София са в чужбина и то без връщане в България. София само изглежда пренаселена, заради некадърност и корумпираност на кметове и главни архитекти, които разрешиха презастрояването на София, а в същото време влошиха в пъти организацията на движението и паркирането в София, което води до илиюзията, че колите по улиците са много, а реално те са малко. Управляващите дават фалшиви данни за броя на колите в София.
36
9
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Е как бе , 3 милиона сме
35
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не е търсил, той няма представа колко е трудно да намериш свястно жилище. Настроиха едни неудобни маломерни кутийки с неправилна форма, в нагъчкани една до друга сгради, без място за паркиране. Чудя се кой мaлоyмник ги купува? Цените не ги коментирам. Жилищата са кофти.
34
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37 Прийждащите от селата 90% са роми и малко турци !Млади българи по селата почти няма!Това е важно да се каже !Досещате се в какво ще се превърнат след време, София,Пловдив,Варна и др. по-големи градове!
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ба кфо ш ни занимаате с тоа скапан грат сектттиерба
32
6
 
26
 
! Отговори
Ексстоличанин преди 5 години
Двайсет години бях в София и имам добър поглед над нещата. Сега съм постоянно в движение, но гледам да не оставам повече от два дни там. Не съм броил хората, но от година и половина наблюдавам отлив в трафика. София, ако не е намаляла, то поне спря да расте. Реално, който може да си позволи да се махне го прави. Градът ще остане за крайно нуждаещите се - от работа, от някакво образование, от някакви пари.
31
4
 
32
 
! Отговори
до Мая 26 преди 5 години
Странно ти е, защото явно не си виждала София в добрите й години, преди да се препълни с най-различни кютуци. Беше чист, зелен, спокоен и ИНТЕЛИГЕНТЕН град.Що се отнася до Варна и Пловдив, местни хора се оплакват, че и там прииждат от селата и изменят облика на тези хубави градове.
30
5
 
39
 
! Отговори
Морски преди 5 години
София е вредна за населението на страната. Наблъскват се новодошлите в едни кутиики и в тях трудно ще имат повече от едно дете, максимум две. Отделно стреса и мръсотията водят до много зеца с увреждания. А, къщите на село стоят празни. Там , където новите софиянци могат да имат три-четири деца и да живеят здравословно е разруха.
29
2
 
29
 
! Отговори
К6 преди 5 години
От много малък град съм, проблема с моят град е че две фамилии държат града и го управляват, и не мога да се развивам , ето защо аз селянина съм тук в столицата, сега просто работя за хранителна фирма и мечтая да си направя малко ресторанче където ще си хапвате само прясна и свежа храна с продукти отгледани от моето селце ( но и тук имам проблем кмета ще ми завидее и посипе нивата ми с отрова)
28
4
 
38
 
! Отговори
комитата преди 5 години
Збъркана политика от години един град който след 10 години ще представлява 40 % от населението на страната ,това означава затриване на стотици села и малки населени места -пълно безумие