Конституцията на Софиянски: Мажоритарен избор на премиер, депутати...

Бившият служубен премиер дели България на 6 области
18 яну 2019 10:30,
107
Конституцията на Софиянски: Мажоритарен избор на премиер, депутати...
Снимка: архив "Булфото"

Бившият кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.

Още по темата

По думите му в нея се предлага ново мажоритарно изборно начало, но не само на парламента, но и на Министерския съвет и на областните управители.

"След като влязохме в ЕС и вече 10 г. не показваме резултатите, които всеки от нас очаква, търсим вината и във формата на управление. Търсим оптимизиране и на обществените отношения, и на начина на управление", обяви той.

"Сегашната Конституция е приета 1991 г. и за времето си тя беше добра, но от 2007 г. ние сме член на ЕС и трябва да градим по нов начин нашите обществени отношения, така че да сме конкурентоспособни, да сме силни в това присъствие в ЕС", изтъкна Софиянски пред bTV.

Той допълни, че сред съмишлениците са хора, които през прехода са заемали различни позиции – има министри от служебния кабинет, както и хора от научните среди.

В техния вариант на основния закон МС се избира пряко, от Народното събрание, но поименно.

"Не е така безадресен, както е сега. Избират се областните управители, променя се регионалното деление на България – на 6 области", посочи още Софиянски.

"В момента по Конституция България се води република с парламентарно управление, но всъщност е с министерско управление, силата е в Министерския съвет. В новата Конституция ние търсим баланс на властите. Философията е не противопоставяне на властите, а взаимодействие между властите", твърди още бившият столичен кмет.

Областният управител ще бъде директно избиран и функциите се разделят, поясни той.

"Правителството определя политиката на държавата, областният управител я реализира на местно ниво, а кметът се грижи за ежедневието на хората", каза Софиянски. Според него в момента областният управител е "пъдаринът" на кмета, а структурата с 28 области е тромава.

В новия вариант на основния закон щяло да има и изцяло нова глава – "Публични финанси", в която се регламентира разпределението на средствата.

"Те не отиват централизирано в Министерството на финансите и след това да се разпределят, а около 20% остават при общините, 40% се прехвърлят в областта и 40% – в правителството. Така всеки разполага с паричния ресурс, за да упражнява пълномощията си", изтъкна Софиянски.

По думите му в този баланс на властите, при президента се дават пълномощията на вътрешната и външната сигурност, тоест военният и външният министър и структурите са при президента.

"Президентът взема сигурността, а правителството взема хуманитарните и стопанските министерства. В случая за изтребителите например за мен тежестта трябва да бъде на военното министерство", смята Софиянски.

След като е директно избиран, обществото трябва да натовари президента с очаквания, по този начин ще се търси и профилът на президента, който е подходящ, отбеляза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На калпава ракета, конституцията й пречи. Да вземем да си внесем цар от Европата?Пряка демокрация, уважаеми. Референдуми по всички важни въпроси и отзоваване на крадливи политици! Мажоритарно в парламента ще влязат парите, за другите е таратора!Иначе и днешната конституция има прекрасни правила, но не се спазват!Социална държава ли сме, или корпоративна? И кой е отговорен за погазваните правила?
81
1
 
0
 
! Отговори
Хайде преди 5 години
Хайде, бе, Софиянски, липсваше ми, пиши бързо, та да се почва... Събери сините под едно знаме!
80
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
макар че мазния,вечно самодоволно ухилен Стефан не ми мдъхва никакво доверие,но...да не съдим преди да видим делата им..
79
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
похвално,но:-Не я наричайте "Конституцията на Софиянски"!!!!..Моля!Тези идеи НЕ са негови!!!..Отдавна по-умните говорят за тях...и да,дори и на "бг.бг.укоз.нет" беше развита ЦЯЛАТА тематика!..но нека действат!.."Пробния камък" за тях ще бъде доколко целят СОБСТВЕНА изгода,и до колко -просперитета на нацията.Да им пожелаем успех и..да не мислят как те лично ще се облагодетелстват от напъните си!
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме си БСП обратнооооооооо,писнахте ни вече,гербери крадливи и тоталитарни!Нека всички през май гласуваме за ПЕС в ЕП!
77
0
 
2
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 5 години
До бай вълчо от хисаря Че то голямо крадене е падало при вас бре бай Вълчо!!! Ще ни светнеш ли с какъв фураж ги гледахте всичките тия животни??? Баща ти сигурно е карал Беларус и по жътва е бил по схемата-едно ремарке зърно за ТКЗСто,едно за мен в мазата...
76
2
 
0
 
! Отговори
Ty преди 5 години
Google плати за всички онлайн работа от $ 16,000 до $ 32,000 на месец. По-малкият брат беше безработен три месеца, а преди месец чекът й беше 32475 долара, работеше у дома четири часа на ден, а печалбата можеше да бъде още по-голяма.посетете...>>> ***.Webjob33.com
75
1
 
6
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
До НАПРАВО ВРЪЩАЙТЕТи направо сбъдна мечтите ми!Та, до 1989г. баща ми произвеждаше по 2-2,5 т. хисарско мерло. Ракия без каквато и да е сега, бандерол о/о 150л. 55*/градуса значи сегашни 200л2-3 прасета и едно теле за Коледа си беше нормално и без данъци2-3 качета туршия и поне 5-6 саръка луканки и суджука си бяха законни ,а, не сега по партийно/ суджукгейт и пр. идиотизми10 кубика дърва имахме ,че и подарявахме на съседите/ законно/5-6 тенекии истинско сирене от помаците.Е' сега що ручаме
74
0
 
8
 
! Отговори
НАПРАВО ВРЪЩАЙТЕ преди 5 години
ЧЛЕН ПЪРВИ И ЗАКРИВАЙТЕ ВСИЧКО ОСТАНАЛО!
73
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е свършил откраднатите пари, явно
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 70Погледни и другите от сороско-седерастата банда съсипала БГ. И те изглеждат така демонично,злото им се е отразило на лицата. Страшни са да ги гледаш.
71
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Защо вдигнахте цената на ВОДАТА ТРИДЕСЕТ ПЪТИ ААААААААААААААААААААА
70
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този трябва да е в затвора до живот. Докато не се вкарат в затовра всичи съсипали БГ никога няма да се оправим,и започнем наново. Кой е недоволен от бг конституция? Крадците ато този и сорос,началника а този тип ли?
69
5
 
18
 
! Отговори
Старото куче преди 5 години
Рептила озъбен - Софянски !!!! Тоя *** , пак иска да се закачи за кокала ...ИСТИНАТА Е САМО ЕДНА ---- ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА !!!Народно Събрание от максимум 30 представители !!!Шест Икономико-географски области - проф.икономист Тянко Йорданов ги е очертал мноооого отдавна . Върховенство на Закона Това е , за повече няма място за писане ;) :) :)
68
2
 
20
 
! Отговори
Кънчо преди 5 години
Този трябва да изгние в затвора!
67
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ви ли прилича на сатаната с костюм?
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мажотарни в провницията е самоубийство, защото там българите са малцинство. ОП, БСП, Воля, СДС няма да имат депутати. Ще останат само ГЕРП в София и ДПС в провинцията и евентуално Евророма.
65
1
 
10
 
! Отговори
сс преди 5 години
Мажоритарни избори може да има в два случая, или да няма партии , или да има само една партия. Другото е шизофрения.
64
3
 
7
 
! Отговори
прав си преди 5 години
До Анонимен 61В България кражбата е национален спорт,и българина я приема с разбиране!Ако Герб си вършеха работата както трябва,никой нямаше да забелязва кражбите им!
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то кво излиза,че са от мошеник нагоре.Прав е предишния,нуждаем се от крайна радикална революция за да се променят нещата.Но ние пак се надяваме ,че в Европа ще се случи и нас ще огрее.Няма как да стане вече.Един път те освобождават ,два пъти ,трети път ти казват да правиш демокрация -докога . Българите няма ли да измислят и те нещо за себе си .