Мръсен ли е въздухът в София тази сутрин?

Защо има разминаване в данните на общината и airbg.info?
21 яну 2019 09:52,
19
Мръсен ли е въздухът в София тази сутрин?
Снимка: pixabay

Измервателните станции в София на Националната система за контрол на качеството на въздуха показват, че няма превишаване на нормите на фини прахови частици.

"Справката тази сутрин показва, че около 30 микрограма на кубичен метър е диапазонът, в който фините прахови частици варират. Ако тенденцията се запази, каквито са и очакванията, не би трябвало днес да има превишаване на нормата от 50 микрограма", поясни пред bTV зам.-кмета по екология Йоана Христова.

През уикенда обаче отново имаше разминаване между официалните данни на общината и индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия, както и данните от сайта airbg.info.

Според индекса завишение в нивата на фини прахови частици имаше в девет града у нас, включително и в София. Най-мръсен въздухът бе в кварталите "Надежда", "Младост" и "Хиподрума". Малко по-късно обаче от Столичната община казаха, че проблем няма.

Йоана Христова уточни, че разминаването идва от това, че индексът на Еврокомисията е съвкупност от различни и много параметри, сред които е и нивото на влажност.

Тя припомни, че мерките на общината са повече от 100. Сред тях миене на улиците, затварянето на част от тях, ако се налага, както и въвеждането на "зелен билет" за градския транспорт, който да стимулира хората да слязат от автомобилите си.

През уикенда са направени извънредни проверки на сервизи и автопунктове за това дали се използва отработено масло за отопление.

Над 30 обекта са проверени, но не са констатирани нарушения, информира зам.-кметът по екология.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ така и не посмяха да спрат платения си електорат да гори гуми, стари дрехи и какво ли не още и да замърсява София.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въздухът в София е замърсен най-много около квартали като Факултета, Филиповци, Христо Ботев и още няколко по-малки. В тези квартали, не се мери чистотата на въздуха, защото е десетки пъти над нормите от горенето на гуми и какво ли не. В момента най-малко е замърсяването около Цариградско шосе, вкл. и Орлов мост.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чист като учителка
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...Йоана Христова уточни, че разминаването идва от това, че индексът на Еврокомисията е съвкупност от различни и много параметри..."--------Аз пък си мисля, че в причината е комплексна и се дължи на различното оборудване и разположение, сензори, методи за анализ и оценка, и най-вече на човешкия фактор и неговата компетентност, боективност и интерес.Останалото са подробности за мръсния въздух в градовете при определени климатични и други условия. По стара традиция нас винаги ни плакнат...
13
1
 
5
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 5 години
Някаква Йоана, която била зам.-кмет, на София, каза че въздуха е чист, защото общината е направила всичко възможно да е чист. Даже мият улиците! Значи е чист въздуха в София, точка! И не е кално в центъра и по Витошка, също! И е много, много чисто, защото са изчистили! /за Коледа/ И снега извозиха! Вчера! Всъщност, всичко си правят, както трябва в общината, а ние не виждаме колко много работят! Неблагодарници!
12
1
 
5
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Вярвам на еърбг защото там датчиците са у обикновени хора и резултатите се предават в реално време!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въздухът в София е мръсен постоянно и от много години. Много мръсен град е, като цяло. Каквото и да се опитват да излъжат, за да замажат истината, няма как да я скрият. Защото това, което дишат хората в София, се вижда и не може да се скрие!
10
9
 
3
 
! Отговори
Гинка преди 5 години
На който му е мръсен въздуха , да си заминава по родните места. Всеки по възрастен софиянец си спомня "мъглата" зимно време от кюмбетата за пернишкото гориво и полъха от Кремиковци. Пари да си карат колите имаха само УБО и партийните величия.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократът зане само да краде и лъже. За демократа въздуха е чист, когато му отърва или мръсен, когато му е изгодно да е мръсен. ГЕРБ са типични демократи - лъжат и крадат.
8
1
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АЗ НА ГЕРБЕРИ НЕ ВЯРВАМ НИКОГА!!!КОГАТО ТРЯБВА ДА ВДИГАТ ДАНЪКА НА КОЛИТЕ ВЪЗДУХА Е МРЪСЕН!!!КОГАТО ТРЯБВА ДА ДАВАТ ЗЕЛЕН БИЛЕТ ЗА МРЪСЕН ВЪЗДУХ ТОГАВА ВЪЗДУХА Е ЧИСТ :DКОМУНИСТА ЩЕ ВИ ИЗЛЪЖЕ ВИНАГИ ТАКАВА Е НЕГОВАТА ПРИРОДА ТОЙ АКО НЕ ВИ ИЗЛЪЖЕ И ИЗМАМИ НЯМА ДА Е КОМУНИСТ!
7
1
 
9
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 5 години
Ако купим климатици ,ще изчистим въздуха !!! А и ще направим далавера с цената и ще има и за нас...
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудеса ще направят, но няма да пуснат зеления билет! Сакън да не се минат с парите!
5
0
 
25
 
! Отговори
София преди 5 години
За столична община въздуха е прекрасен за да няма зелен билет !!!
4
1
 
22
 
! Отговори
Защо ли? преди 5 години
Защото лъжат за всичко, шанса да кажат истината е равен, на шанса да удариш тото-то! *** е, че ние седим безучастни!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Корея харесва пропагандната статия
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не знам какви са били официалните данни, но петък вечер след проветряване пюрифайера в къщи показваше между 100 - 160 микрограма
1
0
 
19
 
! Отговори
Тъй, де! преди 5 години
Замърсяването към 9 ч. е почти два пъти над нормата. Както се казва - замкметицата лъже и сама и вярва!