Пари, чужденци, малцинства... Къде се крият терористите в България?

Спящите терористични клетки съществуват у нас. Как се борим с тях
21 яну 2019 10:45,
24

Мащабна антитерористична акция у нас събуди стари страхове. Има ли в България спящи терористични клетки и съществува ли опасност за атаки на наша територия?

Още по темата

Снощи Специализираният съд остави в ареста петима от общо над 40 души, които бяха задържани по подозрения за участие в система за финансиране на терористи. Системата се нарича "хавала". Повечето задържани са сирийски граждани.

"Хавалдер" е занимание, което възниква през 8 век, а днес тези лица могат да осигурят плащания без никакво физическо придвижване на пари. По този начин властите могат много трудно да засекат транзакцията. Така на другия край на Европа, само с парола, или определена информация, лицето може да получи въпросната сума.

"Думата "хавала" е позната в България от 2001 година. Част от атентатите в САЩ са финансирани по този начин. Тази система работи в над 60 страни. Много е трудно да се стигне до присъда за тези, които ползват "хавала". В Интерпол съществуват 2 вида "хавала" – бяла и черна. Бялата е за по-малки суми, често на обикновени граждани. Черната е за пране на пари и финансиране на незаконни процеси. В Европа се обръща внимание на суми над 15 000 евро, а в САЩ над 10 000 долара", отбеляза експертът по борба с тероризма Боян Чуков.

Той поясни пред Bulgaria ON AIR, че не всеки път хората, които участват в "хавала", разбират къде отиват парите.

"Дойче Веле" казаха, че "Балканите са вход за джихадистите в Европа". А ние все още се чудим дали има опасност. Засега България се използва като пункт за разпределение", поясни още той.

Експертът по сигурност полк. Николай Марков подчерта, че "хавала" е известна в България от много време.

"Тя съществува в различни малцинствени групи. Дори и между банките я има. Изумен съм как при официално изявление на зам.-главния прокурор Гешев и при незавършила акция, се обявяват някои хора за терористи. Това са сериозни обвинения. "Хавала" е косвено финансиране на процеси. Трудно ще бъде доказано. Прокуратурата си прави PR. Заловените имат обвинения за логистика за тероризъм в други държави. Много е сложно да обвиняваш човек, че ще извърши нещо в друга държава. Инициативата в доказване на тероризъм работи по настояване на друга държава", категоричен бе полк. Марков.

За финал на разговора той заяви, че акцията на прокуратурата е могла да бъде проведена по друг начин, без гръмогласност и публичност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медиите да се позаинтересуват кой е и как се казва сирийския журналист живеещ в България и канен в български телевизии като коментатор и участващ също в тази престъпна група.Защо това се премълчава?
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арабите вече трябва да напускат България.Войната в Сирия приключи.Пътят им е натам.Пребиваването им тук е вече нахалство.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаете ли къде?Ще ви кажа.Около женския пазар в София и арабските магазинчета.В гетата на големите градове.В изоставени къщи по селата.Това стига ли?
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
крият се у парламенто
14
2
 
3
 
! Отговори
гледайте го преди 5 години
Всичко играе,комбина.Има и филм българцки,Комбина
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пипи дългото чорапчеСамо че в случая става въпрос за изградени мрежи, които се ползват за пране на пари и за финансиране на терористи.
12
0
 
15
 
! Отговори
Защо ли? преди 5 години
Когато разкриват такива "спящи клетки" и техни ятаци, това най-често е в ромските махали, а не в турските.Готованците от БАН досега не са отговорили на този въпрос, а колко пари са изпапали по разни проекти и колко научни степени и титли са получили, здраве му кажи!
11
7
 
18
 
! Отговори
Мильо преди 5 години
Срещу българския народ , срещу пенсионери , инвалиди , социално слаби , на територията на България работи само една терористична организация - ГЕРБ!Овладяла е всички силови структури , съдебната система и големия куриоз е че терора на ТИЯ е напълно ЗАКОНЕН!Българска ни работа!
10
10
 
4
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
За оби новините хора си е обичайна парична система.Нима не са ни носили пари или документи по автобус или човек от провинцията или друга държава.Говорите глупости че е тероризъм.
9
13
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
На "Позитано" 20 и в района около яз. "Копринка"...
8
9
 
8
 
! Отговори
да преди 5 години
аууу, да не им наранихме чувствата на терористите като ги нарекохме терористи:)) много са смешни такива некадърници като тоя. .ненапразно бивши - едни от най-големите имена в историята на тероризма през 70-те и 80-те са се разхождали необезпокоявани из България под носа на ей такива с пагони
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде се крият терористите в България ли? В Парламента.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В центъра на София има много терористи.
5
4
 
23
 
! Отговори
расте ли преди 5 години
Аз пък познавам един куп ливанци и сириици които обикалят цялата страна и изкупуват пикапи (по възможност Тойота) независимо от пробега и годината. Тази коли се изнасят за Сирия, където се ползват от местните джихадисти...Щом аз го знам, значи нема как службите да не го знаят.
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спящи клетки незнам ама Хипнотизирани и насила християнизирани от Византия има , пише в гугъл ако някой знае къде и какво точно да прочете , предупреждавам не е за глупави и необразовани хора
3
3
 
28
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Тези са кюрди и герб ги предадоха като чеиз на турския вътрешен министър по повод посещението, а той дойде да си прибере плячката. А че от 30 г всички министерства са на директно командване от козяк и мит е ясно! България вече е обезбългарена властово, остана териториално
2
10
 
32
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Пълно е с *** и клетки.Никакви проверки от полицията,никаква заинтересованост от ДАНС!!!Всичко е по турчеещите се гета.Фереджетакал и коран навсякъде!!!Всичко е опуснато.*** ония в София не щат и да знаят!!!
1
9
 
27
 
! Отговори
Шмръц преди 5 години
По-големи ....човци от ГЕРБерастията няма!!!Всички злини за България произхождат или се въртят в техните кратуни!Няма по-долнопробни партия и управление!