Бул. "Витоша" все по-скъп и предпочитан. Вече е 47-ми в света

Средният месечен наем на търговската улица е 50 евро/кв.м
12 фев 2019 09:10, Александър Попов
76
Бул. "Витоша" все по-скъп и предпочитан. Вече е 47-ми в света
Снимка: Булфото, архив

Столичният бул. "Витоша" продължава да се изкачва в класацията на най-скъпите търговски улици в света за поредна година и вече е на 47-о място сред общо 65 пазара в света. Това e най-високата позиция на софийската улица за последните пет години в традиционното проучване Main Streets across the World на международна консултантска компания, пише "Труд".

Най-популярната търговска улица в София е минала с две места напред през 2018 г. със среден месечен наем от 50 евро/кв.м. Тя е разменила мястото си с Calea Victoriei в румънската столица Букурещ, която за същия период е паднала от 47-а на 49-а позиция с 47 евро/кв.м среден наем.

Централните улици в София и Букурещ са в добри позиции, макар шопинг центровете и ритейл парковете да ги изместиха като места за търговия. Икономическият ръст и повишената покупателна способност обаче им отрежда много добри позиции.

"В София бул. "Витоша" се радва на постоянен интерес за отваряне на нови магазини и заведения през последните години. Това е и в основата на ръста на наемите, който наблюдаваме, особено при локации с по-добра видимост и търсените от търговците по-големи квадратури", коментират от консултантската компания.

Фактори като електронната търговия и бързо модернизиращия се начин на пазаруване не променят стремежа на потребителите към общуване и преживяване. Това, заедно с нарастващия поток от туристи в София, определя и трайното присъствие на централните улици.

В Европа най-скъпата улица за поредна година е New Bond Street в Лондон с месечен наем от 1339 евро/кв. м. В световен план Лондон е на трета позиция след Upper 5th Avenue в Ню Йорк и Causeway Bay в Хонконг.
Азиатският мегаполис измести Ню Йорк за първи път от 5 години и стана най-скъпата търговска дестинация с месечен наем от 2050 евро/кв. м. Като основна причина от компанията посочват завръщането на китайските туристи и нарастващите продажби на луксозни стоки, бижута и часовници.

Продажбите на дрехи, обувки и аксесоари нарастват в страните от Централна и Източна Европа, което води до раздвижване на пазара на търговски площи. Ръстът на икономиката, ниските нива на безработица и покачването на заплатите благоприятстват развитието на търговията със стоки от категорията "Мода", пише в доклад на консултантска компания за недвижими имоти, посветен на модния сектор.

Търговските центрове доминират ритейл индустрията в региона. Единственият пазар в Централна и Източна Европа, в който главните търговски улици са с централна роля, е столицата на Чехия – Прага. Най-много шопинг центрове в региона пък има в Полша – близо 500 обекта с общо 11,8 млн. кв.м. отдаваема площ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: наембул Витошавитошка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
2
 
! Отговори
Николай Германия преди 5 години
София си,едно огромно село това е.
48
3
 
3
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Проблемът на София, вкл. и на бул. Витоша, са нейните кметове след 1989 година. Последните - Бойко Борисов и Фандъкова са най-големият проблем на София и на бул. Витоша. Родени извън София те си нямат никаква идея какво е това София. Кметовете преди тях също бяха голям проблем - Мафиянски и Янчулев от котилото на СДС, и както всички парашутисти от СДС некадърни и корумпирани. Те обезличиха не само бул. Витоша, а и цяла София.
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много интересно червени *** от провинцията коментират Витошка по поръчка на Позитано 20 . Ами др. Радев е от Харманли , а др. Нинова от някакво Врачанско село . И какво очаквате. Позор, простотия и пази боже сляпо да прогледне.
46
0
 
2
 
! Отговори
Горан преди 5 години
За булевард Витоша, и селяните не знам, но как трият грозно коментари, и то без да са обидни, или в нарушение на някакви правила!!!
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Витоша и Патриарха - два булеварда със собствен облик в миналото. Първо затриха Патриарха, като махнаха алеята по средата на булеварда и го асфалтираха, после го дозатриха като го направиха и еднопосочен. След 1989 година затриха и бул. Витоша. най-зле е сега като доста измислена пешеходна зона, вкл. и без транспорт. Ако трябва да отидеш от Алабин или Позитано до Гургулят или до Стадион Раковски, има доста пеша да повървиш.
44
4
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
То и ти очевидно не си живял в София или друг голям град, но все пишеш за София. И разбира се "разсъжденията" са умопомрачителни - не си живял на Луната, значи не можеш да употребяваш думата Луна....
43
3
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
Най- вероятно ти си селянин, защото само един селянин който е живял на село може да употреби думата " селянин" ,Хора които не са живяли на село никога няма да кажат " селянин", защото не са запознати със живота на село.
42
1
 
7
 
! Отговори
Мейд ин София преди 5 години
"Гордост и предразсъдъци" и "Празни мисли на празни хора "
41
7
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 5 години
"Главната на Пловдив" - ако знаеше колко смешно звучи.... но това е друга тема. Сега темата е бул. Витоша, а не Витошка, както е известен на селяните.
40
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трамваи 1, 7 и 9 минаваха по по бул.Витоша, а Витошка го наричаха онези с бохчите преселели се току-що в големият град, а сега така го наричат децата и внуците им. Преди да построят НДК и други трамваи минаваха от там. Минаваха 1,7,9,14 и 16, като 1, 7 и 16 стигаха до Стадион Раковски, а 9 и 14, заедно с 6-цата идваща по Скобелев отиваха към Лозенец. Удобно беше с транспорта, а сега мааш пеша като първобитен човек.
39
0
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До махалата!!!Как бе, помним. Трамвай 1 минаваше от там :) Редовно го ползвах за южен парк като ходех
38
6
 
7
 
! Отговори
махалата!!! преди 5 години
Спрете с глупавите детски и провинциални приказки.Живея на Витошка от когато беше и бул.Сталин след това до Баба Неделя беше Витоша,а след това до тухларната/Южният парк/беше Е.Телман и разклонението Н.Славков /Събирахме се на ,,перилата" или при Доли на стадиона.Пред очите ми се променяше и Витошка и Патриарха и Скобелев .Всеки град с годините се променя ,на който не му харесва да се връща на родното си място. Хубава си ни е улицата пубери не помнещи паважа и дръчащите трамваи.
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска да усети чара на София - Докторската градина, Военна академия, Оборище, Шипка и пресечките им са мястото. Който иска снобария, изкъртени павета, грозни комунистически сгради и "претенциозни софиянци" да си ходи на Витошка. Почти няма вече места, които да видиш и да си кажеш от раз - ето това е типично и уникално за атмосферата на София. Но това се случва с дългогодишно натрупване. Пловдив поне в това отношение се е запазил, дано и там не се превърне в същата безлична сивота.
36
2
 
15
 
! Отговори
От Центъра преди 5 години
До АнонименГлупости на търкалета! Явно вие сте този, който не живее близо до Витошка! Разкъртени вече псевдожълти павета, псевдофонтанът, който не работи от две-три години и той е с изкъртена мозайка. Никой не чисти сняг по средата на улицата - пребиваме се! Заведенията си чистят само около незаконните стаи за пушене, които нацвъкаха по целия булевард. Обърнаха го на Капалъ Чарши. Витрините на магазините са със сходна на базарите от 90-те стилистика - натрупали цялата стока!
35
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГоранДругари , вие явно не сте от София и говорите простотии и неверни неща. Витошка беше клоака при соца на бай Тошо, с трамваи и тролеи и всичко каквото се сетите грозно. Сега е хубава централна улица с чар и красота, на която Софиянци се радват . На който не му харесва да си стои в кв. Люлин -бижуто на архитектите на бай Тошо.
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наемите може и да са скъпи,но това не означава, че самата улица е приятна за разходка.Всъщност Витошка е най-грозната главна търговска улица не само в градовете в Европа, в които съм бил,но и сред големите градове в България.По никакъв начин не може да се сравнява с чара и атмосферата на главната в Пловдив например или Александровска в Бургас или Русе.Грозни и разбити павета след само 6-7 години от ремонта и не особено впечатляваща архитктура.Аз лично предпочитам района около Докторската градина
33
4
 
16
 
! Отговори
Горан преди 5 години
За съжаление, това не важи само за булевард Витоша, а за цяла София! София от 70-те, и 80-те години, определено е място по което може само да се въздиша тъжно, защото е част от изгубената България! И не е заради комунизма! Просто за 30 години такова количество простотия се изля, че е направо покъртително! Да, поне метрото е хубаво!
32
5
 
10
 
! Отговори
К преди 5 години
До 30. Абсолютно точно казано. Бул. Витоша е осеян с магазинчита-ала женския пазар. Какъв елит какви 5 лв. Уличка дълга 200 метра /пешеходната зона/. Според мен трябва да е на 147-мо място.
31
4
 
15
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Нищо особено не е булевард "Витоша", беше много хубав булевард, но преди 20-на години. Сега не е особено приятно място! За скъпотията там, освен местонахождението, друго оправдание няма! Стоките въобще не са "УАУ!"... Както и да е. След, като критерий в тази класация е цената на наем за квадратен метър, така ще да е!
30
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По грозен от бул.Витоша във София няма, дори централната част във Пловдив е стотици ако не хиляди пъти по красив.