"Умни" светофари за пешеходците, а? А за шофьорите защо няма!

Софиянец вини Столичната община в дискриминация
27
"Умни" светофари за пешеходците, а? А за шофьорите защо няма!
Снимка: Pixabay

Недоволен софиянец подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация заради т.нар. "умни" светофари.

Той твърди, че се чувства дискриминира спрямо останалите участници в движението, защото на тях на им се налагало да натискат бутон, за да чакат зелена светлина, за да преминат.

Още по темата
Жалбата му ще бъде разгледана през следващата седмица, съобщиха от пресцентъра на КЗД.

На 200 кръстовища в столицата вече са монтирани такива бутони на светофарите. Първите бяха поставени през 2016 г.

Според шефа на "Управление на трафика" в Столична община Димитър Петров по една минута на светофарен цикъл може да се спести на някои кръстовища в София, благодарение на бутоните за пешеходци.

Те са част от система, която има и други функции, като една от бъдещите й възможности е засичане на линейки и осигуряване на бързото им преминаване.
 
20 милиона лева е стойността на системата, като проектът е финансиран от Столична община със заем от Европейската инвестиционна банка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
1
 
! Отговори
хаха преди 5 години
тук е пълно със специалисти... Идея си нямате как работят светофарите, ноооо както е казал народа: мнения като *** - всеки го има.
19
1
 
9
 
! Отговори
пепи преди 5 години
И аз подкрепям протестиращия.Защо не е обратното.Да е зелено за пешеходеца,а когато се появи кола,да натисне бутона за да мине.
18
1
 
9
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Не знам какво им е "умното". Предишните се сещаха сами да светнат зеленото, а на тези ако не им натиснеш бутона, не се сещат. Дори и да го натиснеш, понякога пак не светват. Само пречат, много ще се радвам, ако ги махнат.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои са направо безумно направени. За автомобилите в същата посока си свети зелено и така или иначе са спрени тези, които са напряко, ама без бутона пешеходците пак си чакат, въпреки че преспокойно могат да пресекат. Смисълът е за такива светофари, където движението няма да бъде спирано (например пешеходните светофари на Борис III).
16
1
 
13
 
! Отговори
Гост преди 5 години
А какво стана с умните светофари,които щеше да дават зелена светлина ,когато от другата страна няма МПС?Май само се усвоиха едни пари и нищо.
15
4
 
9
 
! Отговори
Българин! преди 5 години
То на много българи и светофари с изкуствен интелект да им сложиш ПАК ЩЕ СИ ПРЕСИЧАТ НА ЧЕРВЕНО, така че все тая! Просто такъв НИ Е МАНТАЛИТЕТА! Затова всяка седмица ПО ПЪТИЩАТА НИ ЗАГИВАТ ПОВЕЧЕ ХОРА ОТ НЯКОИ СТРАНИ, В КОИТО СЕ ВОДЯТ ВОИНИ!
14
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 5 години
Каквито и жалби да пуска българина.За мен си е все още НЕДИСЦИПЛИНИРАН УВИ! Преди час беше преди мен на светофара.И както си седеше на червен светофар..И тъпанара потегли и мина на червено..Е кво го правиш такъв? Ама с кеф да му вземеш талимата за "шофиране" ! -:) Лошо племе сме и това си е то!
13
8
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
През, 1997г....Дисплей, 2 метра,....Телефон- GSM...Предложи, науката ,....Тогава, беше- тоалетна, подлеза,....Из, президиума ......
12
1
 
17
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
най-умното на тези светофари, което направо граничи с изкуствен интелект е това, че губи времето на пешеходците, които трябва да чакат следващия "светофарен цикъл" за да преминат на зелено, ако случайно са пропуснали да натиснат бутона (с което да подадат молба за преминаване на зелено) няколко секунди преди да е светнало жълтото за автомобилите.
11
2
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
К'ви са тия 100 000 за няколко допълнителни платки с чип и таймер НА СВЕТОФАР?В София с тоя картофен кмет сте много добре,явно,щом си го търпите 2 мандата!За толко пари баре 10 детски градини можеше да се вдигнат!
10
3
 
16
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
Спрете да давате пари за глупости.Това наистина е дискриминация.Пешеходци вървят един зад друг, всички бързат и натискат бутона. През това време десетки коли стоят , замърсяват и чакат кога ще дойде кеф на някой пешеходец да изчака и пропусне колите.
9
0
 
13
 
! Отговори
bzzzzz преди 5 години
Умни светофари има, обаче умни общинари да ги управляват няма. Доказано. А колко възрастни хора пресичат на червено идея си нямат.
8
1
 
26
 
! Отговори
Писна ми преди 5 години
Освен, че чакаме повече, за да пресечем и като му писне на очек, минава на червено, друа "полза" от тези *** сфетофари на Фандъкова няма. Такива светофари не се слагат на кръстовища. При това даже и когато светне зелено на пешеходните светофари, зеленото е много кратко, бързо светва червено, а колите си вървят на зелено поне двойно повече време.
7
1
 
35
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Ако не натиснете бутона просто не светве зелено за пешеходците. Нищо друго не се променя. Тези бутони са една голяма измама, за много пари.
6
1
 
26
 
! Отговори
хм преди 5 години
На кръстовищата трябва да се сменя светофара - със или без пешеходци, нали трябва да минават колите... Такава подигравка и явна кражба е цялата работа... Затова пък ако не стигна по-рано до бутона, съм наказан да чакам един светофар повече... Ей това е пестенето на време.
5
2
 
11
 
! Отговори
redordead преди 5 години
тук тия светофари са пълен фарс...В Амстердам вечерта като се включи умната раута, ако не мине пешеходец 5 час да натисне, ще си свети 5 часа зелено за шоферите....проблемът е, че тук не е така...
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На *** каквото и да сложиш като е свикнал да предича където си пожелае, ефекто ще е точно нула.
3
4
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Няма, защото шофьорите явно са ***.
2
1
 
25
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Майко мила тия парите за нищо ги нямат!!! 20 милиона за светофари какво да си помисли човек дали пък това е реалната цена или като при санирането има едни пари дайте да "усвоим" на най-дебелите цени.
1
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А умни полицаи кога?