Биопроизводители искат оставката на Порожанов

Това е втори протест на земеделците
Обновена: 22 апр 2019 16:56 | 22 апр 2019 16:50,
12

 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На протест пред министерството на земеделието 13 браншови организации поискаха оставката на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. Мотивите им са липса на адекватна политика, ощетяване на родното производство и свръхрегулации, които съсипват бизнеса им. 

Протестиращите искат да се осигури изпукува на продукцията им на адекватни цени, както и да се създаде зеленчукова борса, на която да продават произведената стока. Те настояват и за създаването на регламент, който да гарантира продажбата на български плодове и зеленчуци и биопродукти в супермаркетите, по примера на много европейски държави. 
 
Това е втори протест на земеделците, а недоволството им избухна заради наредба на ресорното министерство, с която се въвежда изключително строг регламент при установяване на замърсяване в биопродукция. Според този регламент, ако това се установи, се отнема сертификатът на цялото стопанство и се забранява търговията с биопродукти за срок от 6 месеца. 
 
Биопроизводителите настояват за Консултативен съвет, така че всички заинтересовани страни да участват във взимането на решения.
 
"Министерството на земеделието обяви не просто война, а геноцид на българското биоземеделие. Това трябва да спре" - категорични са протестиращите. 
 
На предния протест министър Порожанов отказа да даде своята оставка и аргументира мерките на Министерството с констатация от Брюксел, която сочи, че фермерите не спазвали правилата за биопроизводство.
 
.  

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМдаааа. Пак изпълзяха тези. Има ли лековерни да мислят, че изобщо има такова животно като БИО - глупости на търкалета. Ще ми пробутват 5 глави лук за 5.00 лева. Ай сиктир - да изчезват.
9
1
 
3
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Добре е. Трябва да се подработват подстъпите за атака на Горанов. Пора е просто ключова крепост, чието превземане, ще ни даде на следващият план възможност за огън по Горанката и неговата оставка. Оставки му е майката!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея къде са тръгнали? Порожа е чивек на зърнарите, там са дебелите пачки и продажби без фактури!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След Соца. Това Министерство не може да случи на Министър. Следователно трябва кардинални реформи. Другия вариянт преписват законите от Бавария, Унгария, Войводина.И Земеделците да си пройзвеждат нормално продукцията и да си я продават.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До5. Като не им вярваш . Направи си Био и си яж. Много станахте да ядете био. А малко са тия който пройзвеждат био.
5
2
 
6
 
! Отговори
Био ама не е био преди 4 години
А аз искам когато пише 'био' наистина да е био. Ама не е. Тези гащн. ици са за запечатване на производствените им обекти
4
2
 
9
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
Био друг път !- 99,9% е лъжа и измама !2 години отглеждахме наистина био зеленчуци и нямат Нищо общо ни на вид ни на вкуснавъдиха се био ,та чак като секти се държът, пълно и с "млекарници" ,а жива крава не се вижда из Бг ,ама иначе всички праскат двойни цени.
3
4
 
4
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Пазарна икономика.Министерствата не изкупуват продукция!
2
3
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Значи хем да вземат субсидии, хем да не ги проверяват, че даже и да им изкупуват продукцията на специални цени. Нагличко!
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хехе искат да продават био ама да не ги проверяват дали е био