Нов терминал и писта за летище София, срокът – до 10 години

Капацитетът на съществуващите вече е запълнен
25 апр 2019 17:15,
20
Нов терминал и писта за летище София, срокът – до 10 години
Снимка: pixaBay

Офертите за концесия на летище София ще бъдат отворени на 9 май в открито заседание на комисията за провеждане на процедурата в 9.00 часа. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред ресорната парламентарна комисия.

Така, както е според закона, първо ще бъдат обявени допуснатите участници. След това, отново по реда на тяхното подаване ще бъдат отворени офертите на участниците. Комисията ще прочете обвързващите предложения на всички допуснати участници. На това заседание ще бъдат обявени и параметрите, които предлага всеки от участниците - размер на годишното концесионно възнаграждение, размер на инвестициите, планове за развитие на летището, е допълнил още министърът.

Росен Желязков уточни, че бъдещият концесионер следва да изгради нов терминал и писта на най-голямото летище у нас до десетата година от подписването на концесионния договор, защото капацитетът на съществуващите вече е запълнен.

Транспортният министър определи позицията на опозицията като ясно изразена и политическа.

"Няма как да не призная, че най-успешните концесии в летищната и пристанищната инфраструктура са направени по времето на управлението на тройната коалиция, за което е и видимо, че това води до подобряване на услугата и до подобряване на инфраструктурата", коментира още министърът.

Във връзка с исковата молба на Европейската комисия пред Съда на Европейския съюз, че страната ни не е изпълнила задълженията си спрямо безопасността на железопътния транспорт в Общността, отнасящи се към дейността на звеното за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт, министър Желязков заяви, че са подготвени промени в три закона. Това са Законът за гражданското въздухоплаване, Законът за железопътния транспорт и Кодексът на търговското корабоплаване.

Също така се предлага да бъде създаден Национален борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт като самостоятелно юридическо лице към Министерския съвет, второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КрасиНа терминал 2 са 7, а не 10 ръкава и там точно по обяд е наплив, ама щом като пътуваш всеки ден, няма как да се спори.
16
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Имаше филм за изоставено чисто ново летище в Испания.
15
0
 
6
 
! Отговори
xaxa преди 4 години
Спокойно хора аз помня какво пишат и вземе да излъжат яко .Айде да попитам какво стана със магистралата ,която минава София-Видин. За тази говоря която трябва да има тунел 20 километра. Щяха да идват Японците да дупчат ями и тн. Чудо на археологията и технологията. А какво стана със 100 хиляди виетнамци които щяха да идват като работници да живне малко икономиката? Няма ги.. Завода на Vw във България ли ще бъде последно. Строежа на 200 метров небостъргач в София също ми се губи. Поредната лъжа
14
0
 
3
 
! Отговори
откадиенакадие иа преди 4 години
Преди да направат нов терминал да си оправат табелките и надписите а не като попоиташ къде е изхода да те кажат откъде патувате с какво се занимавате и ще ви помоля да ни придружите за проверка ...ко не
13
2
 
4
 
! Отговори
Краси преди 4 години
Ппстоанно путувам от там. Само сутрин от 6 до 9 има някакъв наплив. През деня е мъртвило. А на Т2 има 10 ръкава, ползват се 2 3.. Дори източните ръкави са заети от оставени на паркинг самолети чакащи за емонт. Вчера имаше 4.. Просто трябва да се използва капацитета. За Бъшгария Т2 е супер предостатъчен терминал
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната глупост от прости управници за *** народ. Летището е предостатъчно, верно грозно е ...Заминаващи фул, пристигащи работят 2 гишета и почти няма никой ... що така? Какви екстра терминали какви глупости.А между другото преди месец пристигам в Неделя 9 сутринта и нямаше нито вдин заминаващ или пристигащ самолет. Нула. 30 човека ни разтовариха, една лента, едно гише ... все едно пристигаш в някакво селце, въобще без коментар.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 05:00ч до 22:00 средното дневно има 75-80 излитащи и 75-80 кацащи.Това са само пътническите полети.За карго полетите нямам информация.Общо за двата терминала. Малко повече от половината са през Терминал 2.Получава се , че на всеки 15 минути излита или каца самолет.
10
0
 
4
 
! Отговори
Дакашев преди 4 години
Така като глефам картата най-добре е да се направи Терминал-3 от другата страна на река Искър откъм Бусманци.
9
5
 
3
 
! Отговори
Билети и Карти за Пр преди 4 години
За да може от Бузлуджа, Летящата чиния, да може да кацне и да им отнесе Жалките Крадливи душици. Тиквата има резервация.............
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На София и трябват много повече летища. Хубаво е да направят и 1-2 някъде в центъра за да не се разкарват хората излишно.
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
капацитета е запълнен, т.е. окрадено е каквото може и сега трябва да се строи нов терминал и писта, за да може да продължи краденето и да има капацитет за още апартаменти и тераси. тука е така! държавата на тиквите
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, ама си го строи концесионера, не народа да го плати пък после концесионера да го вземе на безценица.
5
1
 
23
 
! Отговори
Инджиктипляктор преди 4 години
Така така!Да има капацитет за желаещите да се изнесат по далече от държавата на суджуците!Смятамче с годините те ще нараснат главоломно..
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв капациттет е запълнен бе. Живея наблизо до летището сутрин излитат 10 самолета и вечер толкова кацат. По цял ден е мъртвило. За какъв капацитет говорят тези, да не би да се сравняват с Франкфурт и Турция на които летища няма къде игла да хвърлиш от излитащи и кацащи самолети. 24 часа в денонощието е препълнено с пътници и излитащи и кацащи самолети.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази писта е вълшебна и увеличава производителността на труда на българският работник десет пъти. Това е необяснимо чудо на чудесата за българския работонаемател.
2
6
 
20
 
! Отговори
Ха ха ха преди 4 години
НАЛИ НАПРАВИХТЕ ЕДИН НОВ КОКУШАРНИК БЕ ПАЛЯЧОВЦИ СТАРИЯ ОТ ДР.ТОДОР ЖИВКОВО ВРЕМЕ Е В ПЪТИ ПО ХУБАВ КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ СТРОЯТ УПРАВЛЯВАТ СЪДЯТ И ЛЪЖАТ ЧЕ ГРАДЯТ СТРАНАТА.РУШАТ 30Г.И КРАДЪТ
1
1
 
30
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Че летище софия не е натоварено незнам за кво са им 3 терминала пак няква далавера ще да е