40 камери дебнат за нарушители в бус лентите в София

3133 нарушители са хванати за 2018 година
21 май 2019 21:36,
49
40 камери дебнат за нарушители в бус лентите в София
Снимка: БулФото

40 камери за контрол по бус лентите слагат от Столична община на 7 отсечки в София. Те трябва да са готови до края на месеца, съобщи пред 24 часа зам.-шефът на Пътна полиция в столицата Любомир Костадинов.

До момента контролът се извършваше именно от Пътна полиция, тъй като съществуващите камери за скорост не могат да бъдат ползвани за такива нарушения.

Още по темата
Новите устройства няма да снимат само нарушителите, а всички. След като бъдат отсети всички прегрешили, снимките ще се изпращат към Пътна полиция, където трябва да бъдат наложени и глобите за водачите.

Трасетата, които ще бъдат оборудвани с новите камери, ще са:

- Бул. "Цариградско шосе"

- Бул. "Сливница" - от Сточна гара до бул. "Петър Дертлиев"


- Бул. "Данаил Николаев"

- Бул. "Александър Малинов" - от бул. "Андрей Сахаров" до "Цариградско шосе"

- Бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" - между "Черни връх" и "Драган Цанков"

- Бул. "България" -  между "Гоце Делчев" и "Пейо Яворов"

Ще има и една обособена зона на бул. "Костантин Величков", между бул. "Сливница" и бул. "Възкресение".

Камерите ще са по няколко на всяка отсечка за автобуси, а бус лентите са отделени от другите платна с жълта боя и надписи на английски и с главни букви BUS.

3133 са глобените през изминалата година за шофиране в бус лентите. Те са платили по 50 лв. за нарушение. От началото на тази година пък са санкционирани 1665 водачи.

"Най-много са нарушителите сутрин по бул. "Цариградско шосе" след Орлов мост до Плиска", категоричен е инспектор Костадинов. В края на работния ден пък най-много тарикати се наблюдават в бус лентата на бул. "Сливница" в посока "Люлин".

Инспектор Костадинов изтъкна, че шофьорите не гледат забраните и създават още тапи, защото като влязат в бус лентата при задръстване, няма как да излязат.

"Така стават проблеми, които водят до конфликти, катастрофи, разправии между гражданите", казва той.

МВР напомня. че сигнали за каращи в бус лентите гат да се оподават на тел. 112, както и на facebook страницата на СДВР и пощата им - trafficpolice@sd-vr.bg.

"На снимката обаче трябва ясно да се вижда регистрационния номер на нарушителя. Заради множеството програми за обравотка на изображения човек трябва да отиде лично и да даде показания. Като научат, хората масово се отказват", разказва Костадинов.

Ако имате електронен подпис обаче, има и по-лесно решение - мобилното приложение "Гражданите". Там се качва кадърът с нарушението и се отбелязва какво е то. Попълва се и електронно сведение, а авторът слага електронния си подпис, за да си спести ходенето на Пътн полиция.

През тази апликация са глобени над 2600 шофьора само в София. Човек може да избере и да поиска извинение от нарушителя, а снимката му се маха от галерията, след като го направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Филипов преди 4 години
Най-*** място е по Данаил Николаев преди новия Лидл,спирка Исул,както и преди моста Чавдар,посока Подуене. Влизаш от светофара надясно и си направо на бус лента.Никой от следващата лента не ти осигурява предимство, а пък тази бус лента от 50-на метра преди моста Чавдар / най-вече когато можеше да се завие надясно към парка Заимов/ е напълно излишна. Помислете малко с главите си.Направиха новия Лидл и оставиха спирката на автобусите на същото място вместо да я преместят с 50м пред Лия!!!
37
3
 
1
 
! Отговори
симпатяга преди 4 години
Ретарди от кат, както винаги. Като се види къде са камерите, караш 50 метра преди нея нормално и след нея веднага дясно и пак си си в бус лентата. Това е елементарно, хич даже и няма да ме затруднят, как ли пък не, ще чакам 30 мин задръстване, при положение че има свободна лента. Brains>Muscle!
36
3
 
5
 
! Отговори
Димитър Василев преди 4 години
КОГА ще махнат тази недомислица на бул."Евлоги Георгиев" от "Черни Връх" до "Драган Цанков".....автобусите правят постоянно задръстване на дясната лента която е за наДЯСНО към Драган Цанков....престрояват се по безумен начин дори понякога на самото кръстовище с "Драган Цанков".Да ва "***" У *** кратуни да ва "***"....мислители със мислители такива...
35
3
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
По бул.Малинов бус-лента е абсурдна. Няма как квартал с размерите на този + още няколко наоколо и над околовръстното да се изнизват в 1 лента /в лявата не можеш също да се движиш, тъй като там се образуват опашки за ляв завой/. Съответно, това няма да облекчи движението, няма да подпомогне гр. транспорт, ще се пълни само хазната, от което се облагодетелстват малцина... Строителството в квартала продължава и за инфраструктура не се мисли.
34
0
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
В тази отсечка няма бус лента и в двете посоки:Бул. "Александър Малинов" - от бул. "Андрей Сахаров" до "Цариградско шосе"
33
7
 
4
 
! Отговори
@ преди 4 години
Трябва да се провери къде са за да може да се заобикалят.Само създават предпоставки за произшествия докато шеташ из лентите за да заобиколиш хем задръстването, хем камерите.
32
4
 
15
 
! Отговори
X преди 4 години
Каква бус лента от Сахаров до Цариградско??? Има знак за три лентово движение БЕЗ бус лента. Иначе .... да ги почват. Омръзнами разни смешници да летят с 80 отдясно. Ние честните балъци сме ЗА тези камери
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вадене на водача и пред всички 100 пръчки на голо! После колата на шредер и оня още както му е нашарен гъзО да гледа!
30
5
 
2
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 4 години
Я ме светнете, как се ползва електронен подпис на мобилно приложение?
29
1
 
1
 
! Отговори
carpe_diem преди 4 години
Отделно обаче, че повечето мерки на столична община са крайно зле направени и често не водят до нищо положително, а само създават допълнителни затруднения. Бус-ленти като тази по Цариградско обаче, категорично трябва да има. Пак трябва много да се мисли и да се направи както трябва. Защото от най-обикновено оптимизиране на престрояванията може да се подобри пропускливостта на кръстовищата с 10-20%. Иначе в Будапеща примерно слагат бус-лента на булевардченце с 2 ленти в посока. Може, и работи.
28
9
 
3
 
! Отговори
Драган преди 4 години
Тук и за доносничество се говори. То никога не е изчезвало, дори сега е по-зле. 1/3 от пътя няма да се ползва, какво облекчение на трафика е това ?
27
2
 
10
 
! Отговори
carpe_diem преди 4 години
Съдейки по коментарите ви, всички искат да си карат колите. И аз искам, и си я карам.Обаче инфраструктурата си има лимит и ако се поощрява ползването на личен автомобил с повече булеварди и повече ленти, трафикът ще се увеличи в пъти, след това пак трябва да разширяваме булеварди и т.н. Докато, поощрявайки масовия градски транспорт и лишавайки се от този лукс - личния автомобил, получаваме хем по-малко трафик, хем по-чист въздух. Сравнете щатите 60-70-те с Европа сега и вижте разликите.
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Доневима и недомислици, за да завия от българия надясно по гешов идвайки от ндк, то аз трябва да се наредя на огромна опашка почваща тъкмо от ндк, не е ли малко множко..
25
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бус-лентите са поредния герберски ид-и-оти-зъм. Те се правят на улица с поне 4 платна, иначе създават невъобразими задръствания, което беше доказано в София. Същото мал.оумие, като велоалеята на Раковска и т.н.т., и прочее
24
0
 
26
 
! Отговори
Александър Малинов преди 4 години
От Сахаров до Цариградско няма бус лента. Гледайте знаците не маркировката...
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде бул. България се пресича с бул. Пейо Яворов? Нещо ми убягва. Даже погледна картата и пак не виждам къде.
22
8
 
11
 
! Отговори
Kolev преди 4 години
*** за рейсаджите на малинов как се изнасят на деница от спирката. В час пик трябва да са отворени бус лентите, тапата ще е невероятна иначе.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вьв Бастунстан сьщо.
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В кочините е така
19
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли кой да им напука кратуните на тея доносници-гражданчетата от *** платформа