Мустафа атакува рекорда си за скоростно изкачване на Черни връх

По стъпките на Алеко: 124 г. туристическо движение у нас
8
Мустафа атакува рекорда си за скоростно изкачване на Черни връх

Един от най-добрите ни планински бегачи ще атакува тази неделя рекорда за скоростно изкачване на Витоша. Шабан Мустафа ще се опита да премине разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч.

Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за пета поредна година от Фондация "София – европейска столица на спорта", Българския туристически съюз, Природен парк "Витоша" и Сдружение "Маратон".

В 9.00 ч. ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане "Витоша Рън - от НДК до Черни връх". Преди това ще потеглят два пешеходни похода до Черни връх: в 7.00 от Златни мостове през х. "Кумата" и в 8.00 ч. от Железница, съобщиха организаторите. 

Тържествата по отбелязването на 124-ата годишнина на туристическото движение в България започват още в петък в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния театър "Иван Вазов", откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел около 300 души към Черни връх. На другия ден, в събота от 20.00 часа, е предвидена Алекова вечер на хижа "Алеко". 

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет.

В неделя на Черни връх ще бъде дадено и началото на поредицата от празненства и събития, с които ще се отбележи 85-годишнината на Природен парк "Витоша". В празника ще се включи и Столичната библиотека към Столичната община, която ще осигури много награди.
 
Сдружение "Маратон" организира за 13-та поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата FIVE MOUNTAINS – състезателното изкачване от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За състезанието по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна положителна денивелация до този момент са се записали над 290 участници, сред тях е и рекордьорът Шабан Мустафа. Той ще се опита да подобри върховото си постижение.

Настоящият рекорд за изкачването на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе поставен от него през 2011 г., а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г.

Сред записалите се тази година са и други елитни бегачи: шампионът от 2015 г. Димитър Михаилов, както и Бойко Златанов – победител в първото бягане през 2007 г., както и през 2012 г.

Новото тази година е, че за първи път най-бързите ще могат да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха, която ще се активира в сайта http://marathon.bg/vitosharun19bg/. Там са публикувани карта на трасето, начините и сроковете за заявките, които могат да се направят и непосредствено преди старта.

Организаторите апелират за толерантност, да се прави път на състезателите, които имат нужда от подкрепа. Молбата е също да не се събират маркировъчните ленти по трасето, които ще бъдат събрани от организаторите след края на състезанието.

А на всички участници в надпреварата и всички любители на планинския туризъм, които ще се качат на Витоша за празника – нека пазим планината и да не оставяме боклук след себе си!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
1.36:45 ч. ??? преди 4 години
Какво е "1.36:45 ч."?
4
0
 
4
 
! Отговори
iii преди 4 години
При новите хижари ще се отбива ли?
3
2
 
8
 
! Отговори
Каракочев преди 4 години
Помислих си, че новата американска посланичка се е юрнала към Черни връх.
2
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Мустафа трябва да бъде глобен за организиране на масово изкачване на Черни връх . Имаше такъв случай наскоро с връх Мусала.
1
5
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От последното изречение в статията излиза, че събитието е забранено за политици, агенти на КДС и членове на БКП.