България е твърд привърженик на Албания в ЕС

Страната ни има за цел разширяването на ЕС към Западните Балкани
17 сеп 2019 21:40,
22
България е твърд привърженик на Албания в ЕС
Снимка: НС

България е твърд привърженик на интеграцията на Албания в ЕС и споделя позицията, че страната скоро трябва да получи дата за начало на преговори. Тази позиция на България е изразила Джема Грозданова, председател на Комисията по външна политика по време на среща с албанския й колега Мими Кодели, съобщиха от Народното събрание.

Още по темата

Председателят на Комисията по външна политика на парламента на Албания Мими Кодели и водената от нея делегация са на двудневно посещение в България по покана на Грозданова, информират от пресцентъра на парламента.

По време на срещата Грозданова е подчертала ролята на България като фактор в процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани - основен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС. Джема Грозданова е изразила подкрепата на страната ни за започнатите в Албания реформи в пет ключови области - публичната администрация, съдебна система, реформа в областта на правата на човека, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Признаването на българското национално малцинство показа готовността на Албания да изпълнява критериите за откриване на преговорния процес с ЕС, е заявила Джема Грозданова, цитирана от пресцентъра на парламента.

Положителна оценка е била изразена и за започнатата от Тирана реформа в областта на съдебната система и постигането на резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. В тази връзка България категорично подкрепя започването на преговори за членство с Албания, както и с Република Северна Македония през октомври тази година, е заявила Грозданова по време на срещата.

Колегата й Мими Кодели от своя страна е застъпила тезата, че присъединяването на Албания към ЕС ще допринесе за по-голямата сигурност и стабилност на целия ЕС.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин е декларирал наличието на консенсус в българския парламент между всички политически сили за присъединяването на страните от региона към ЕС.

От парламентарния пресцентър информират, че по време на срещата са обсъдени различни аспекти от двустранните отношения, необходимостта от засилване на икономическите връзки, за създаване на действащо секторно сътрудничество в областите на образованието и науката, социалната сигурност, младежта и спорта.

Освен с Комисията по външна политика, делегатите са се срещнали и с членовете на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и с членовете на Комисията по отбрана, се посочва в съобщението.

В програмата на посещението е предвидена среща с министъра на външните работи Екатерина Захариева и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Леля преди 4 години
Този какво се е ухилил, а го знаем какво рядко щастие е! Наглец
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албания няма място в ЕС и това е позицията на повечето българи.
15
0
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
За специалност "Политология" какво ще кажеш. Или например, история - за да знае, че арнаутите са извършили геноцида в Стара Загора, с нечувани зверства, под командването на Солеймон Паши, транспортирани с английски кораби, специално за целта.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая е магистър със специалност "Стоматология", председателят на Комисията по външна политика.----------А с каква специалност се става председател на Комисията по външна политика? Ти по какво си магистър?
13
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Че те шиптърите са по-бели и по-европейци от повечето българи, кво ми мучиш тука. Мало умник...
12
2
 
8
 
! Отговори
алоуууу преди 4 години
не България и не Българите искат албания или пък турция в ЕС а българските продажни политици са за каквото им наредят чуждите господари . Никой нормален европеец не би искал шиптърите в ЕС или разни ердогановци
11
0
 
7
 
! Отговори
Рачков преди 4 години
За да е лудницата пълна, тая е магистър със специалност "Стоматология", председателят на Комисията по външна политика.
10
2
 
8
 
! Отговори
отегчен преди 4 години
На гражданите за европейско развитие партньорчетата - башибозука албанци, шиптъри, саудити, турци, азербайджанци...А, пък Русия и Сърбия са ни врагове, раиш ли.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия *** са с тумори в главите албания в ЕС, коя нормална държава ще иска това освен някои български продажници
8
1
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До *** човечецДа определено И били обяснила тая Джема Грозданова за какъв дявол и е на България нужно, точно пък Албания да става член на ЕС Много бих искал да чуя какви са точно държавните ни интереси от членството на Албания
7
1
 
9
 
! Отговори
Див преди 4 години
Комунизма ни беше уродлив а демокрацията два пъти в повече. Алеко Константинов ни показа как се правят избори в миналото.А се оказа, че и днес няма промяна.
6
1
 
13
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Само тия и3poди ни липсват във ЕС!
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята на Евросъюза беше: "Свободно движение на бежанци, дрога и мръсни капитали"
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат албанската мафия да пътува през Шенген безгранично.
3
4
 
8
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
А БЪЛГАРИЯ КОГА ША ВЛЕЗИ В ЕВРО СЪЮСА
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така. Нека цяла Западна Европа стане емират. Ще стигнем ЕС когато ЕС се върне назад. То и сега са в ръцете на албанската мафия, но нека да им бъде по-лесно.
1
5
 
26
 
! Отговори
прост човечец преди 4 години
Не България, а предателите, които са на власт са привърженици! Разликата е огромна!