София вече има и постоянна археологическа експозиция

Разположена е в пространството под Ларгото
10

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В Деня на София Регионалният исторически музей откри постоянната археологическа експозиция "Антична Сердика". В античния културнокомуникационен комплекс "Сердика" са показани останки от улици, раннохристиянски базилики, терми и сгради с жилищни и производствено-търговски функции.

Комплексът представя инсули (жилищни квартали) по протежението на главните улици на римския град, където са къщите на част от сердикийския елит. На площ от 6000 кв. м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции.

Повечето постройките разполагат със собствена отоплителна система и хигиенни помещения. Отличават се с интериорна декорация. Своеобразен акцент в комплекса е мозайката Felix, съхранена цялостно в една от сградите.

От огромно значение за историята на града са останките на най-ранния християнски храм − епископската базилика на Протоген, в която вероятно се е провел Сердикийският събор от 343 г., както и резиденцията на архиепископ Леонтий от края на VI в.

Проучванията са осъществени в периода 2010 – 2012 г. във връзка с реконструкцията на централната градска част на София и изграждането на втората линия на метрото.

Постоянната изложба в най-празничния за столицата ден – 17 септември беше открита от зам.- кметът Тодор Чобанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До анонимен искате да кажете , че Пешо е чел???????!!!!!!!! не, не ечал и не е видял .Нищо не знае.Сома лае.Като останалите с червения пръст.
8
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
току се изцепи някой като Пешо........................
7
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
пешо, Пешо - чети
6
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
По времето на Живков града беше чист а сега се е превърнал в бунище и без извинение смърди и вони.Тези хора нямат лична хигиена , естествено няма да има хигиена и в града.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Центъра бил хубав, а Редута, който е на 15 минути от центъра, няма нито един инфраструктурен ремонт, нито улици, нито тротоари, даже тревата не косиха тази година!
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за 10 години Борисов и Фандъкова превърнаха София в истинско Европейско бежу. Комунистите - социалисти на Тодор Живков оставиха града в руини , мръсотия и простотия. Дано ГЕРБ управлява още дъго за да имаме хубав и стойностен живот.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И във Варна щяхме да имаме ама беш по лесно да го закопаят и асфалтират обратно...
2
8
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Брее, 130 годишна история за археология ли минава? От дървени и кирпичени свинарници и кални улици остават ли следи?
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Центъра е станал много хубав, а рева на *** го прави оше по - приятен