Наемите в София – цените не се завишават, но и не намаляват

Търсят се основно жилища между 55 и 65 кв./м
18 сеп 2019 07:00, Александър Попов
61
Наемите в София – цените не се завишават, но и не намаляват
Снимка: Булфото, архив

Есенните месеци, както всяка година, са най-силният период за пазара на наеми в цялата страна. Какъв е трендът на цените и доколко предлагането успява да задоволи търсенето? Imoti.net се допита до някои от водещите експерти в бранша.

София

Традиционно в момента пазара на наемите е в най-силния си период, който е от началото на август до края на октомври. Това е напълно обяснимо, имайки предвид масовото пристигане както на студентите, така и на учениците в София. Като най-търсения имот под наем в момента е двустайното жилище около 55-65 кв.м, казва Цвети Станкова от ANTRE.

Цените не се завишават в момента, но пък за сметка на това наемодателите са наясно със ситуацията, съответно не са склонни да коментират цената на имотите си, тъй като имотът им така или иначе ще бъде отдаден под наем в не много дълъг срок - на добрите имоти в момента се правят по 6-8 огледа на ден от потенциални наематели. Времето, за което се отдава в момента един двустаен апартамент на пазарна цена е около две седмици, като средната цена за двустаен апартамент в южните квартали например, като най-предпочитан район, е около 750лв.

Относно това, дали пазара задоволява търсенето - със сигурност търсенето на качествени имоти не е задоволено на 100% - имоти има, но доколко предлаганите имоти отговарят на съотношението цена спрямо качеството е друг въпрос. В този ред на мисли, често идва момент, в който наемателят прави компромис в някое отношение от своето търсене, било то с локация, цена или качество (обзавеждане).

Това пък може да бъде причина за по-ранното освобождаване на апартамента в период, в който има повече предлагане, отколкото търсене, с цел намиране на по-добър имот на по-ниска цена. Например компромисното наемане на имот  през септември често е съпроводено и с предсрочното му освобождаване през по-спокойните месеци като януари и февруари, когато е значително по-трудно за наемодателите да намерят наематели.

Затова ние съветваме всички наши наемодатели да подходят по-внимателно при определянето на цената и избирането на наематели. А пък съвета ни към наемателите ни е да са по-пресметливи и да започват търсенето на имот малко по-рано от предвиденото, както и разбира се да се доверяват само на доказани агенции и брокери.

София – пазарът във високия сегмент

Наемният пазар във висок сегмент навлезе в напълно нов етап от своето развитие, настигайки най-високите световни стандарти при наемане на луксозни имоти.

Причина за тази радикална промяна в големите градове на България е наличието на нови комплекси и сгради, които бяха завършени през последната година, заяви Михаела Донковска от Luximmo Finest Estates. Самите здания архитектурно и визуално покриват желанията на най-взискателните ни клиенти. Те вече искат да живеят в среда с ясен вътрешен регламент и високо ниво на сигурност. Не правят почти никога компромис с този критерии при своя избор.

Наличието на паркомясто е абсолютно задължително и имоти без такова малко по малко излизат от категорията "лукс", освен ако не са в емблематични за града сгради. Днешните наемодатели разбират и потребността от използването на интериорни дизайнери при завършването и обзавеждането на своите имоти, и инвестират в това. Така на пазара се появяват имоти под наем, които са безупречни и провокират буквално мигновен интерес, които в рамките на седмици завършва със сделка. В нашето портфолио присъстват сгради, за които вече имаме създаден waiting list или списък с клиенти, които веднага при освобождаване на имот в тях, биха наели. Причината за това явление е, че наистина качествените и луксозни имоти остават лимитиран брой.

Мога спокойно да кажа, че има "гореща" новина от наемния пазар във висок сегмент и тя е в категоричната промяна в поведението на потребителите на този пазар.  Говорим вече за ново поколение наематели на луксозни имоти - наематели, които имат много конкретна представа за средата, която биха обитавали и за които "лукс" не е разтегливо понятие. За щастие и пазарът в големите градове е готов и зрял, за да ги посрещне и настани.

За пазарите в Пловдив и Стара Загора - четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Софияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Шопенхуйзен нацист преди 4 години
по надолу на ново-шумадиеца да му отговаря че аз си поръчвам от Амазон нещо което той няма да доживее у Шоплук скоро ... най -вероятно си панелен плъх , *** се разходи у Пешеходна Зона Витошка да те лъхне чистия въздух от Борис гардън :-) хапни там в заведенията тип Долнопробния Слънчак и внимавай некоя тугла ту не падне на главата от разпадащите се сгради и се изкъпи че там сте на режим на вода постоянно
55
3
 
18
 
! Отговори
До Дидо преди 4 години
Къде взимаш в София 2000-2500лв.? Въдица за наивници е това. Заплата ако си нискоквалифициран бачкатор 800 - 1000лв. Ако имаш някакво образование и не си съвсем кух 1200 - 1300. Квартира под 500 няма и то дупка в краен квартал. Сметки поне 300лв. на месец (вода 40, ток 40, топла вода 30, тел 30, вход 20 - зимата + 150лв.), транспорт 50 - 400лв. зависи дали си с МГТ или с кола. Накрая само се хвалиш пред съселяните, че живееш в София и обясняваш, как просперираш и нагъваш марули от април до юли.
54
3
 
17
 
! Отговори
сс преди 4 години
Софето не е за хора с заплата по-малка от 2К чисто.Не ги разбирам софиянци с 1200 лв. заплата. Струва ли су? Само, за да кажеш, че си шоп!?Мръсен въздух, тежък трафик, много народ и луди пуснати свободно да се разхождат.Виж, ако си лекар с 10К месечно, ясно. Разбираемо е това, но останалите? Ходете на село. Кво ще спечелите в Софето? 200 лв месечно +? И след 10 години ше имате 5 бона печалба? И кво ще правиш с 5К? НИЩО! ЩЕ ГИ ДАДЕТЕ ПО ЛЕКАРИ!!!Всяка жаба да си знае гьола!!!
53
4
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Навсякъде е така - бачкам и живея,в момента, в Търново.Взимам 1000 лв.Квартира - 500 лв. (с разходите) и ти остават чисто 500 лв.В Търново цените са като в София.В София бачкаш за 2000-2500 лв - 600-700 лв. за квартира,100 разходи по нея.100 лв транспорт.Оставаш с 1000 лв.Пътуваш по 2 ч. на ден.В търново всичко ти не 10 мин.
52
2
 
21
 
! Отговори
МинутаЗаРеклама преди 4 години
Поредната рекламна статия от гладни брокери!Преди 10 дена наех приличен двустаен в Младост за 550 лв. Без БРОКЕРИ. Директно от собствениклНедостатъка е, че района е, като гето.Колите са навсякъде по тротоари и градинки, а шума и замърсяването от строежите е постоянно. Така че по-добре под наем отколкото да изплащам жилище 20 години в постоянно влошаващата се среда.
51
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШопенхгенЕй, посерич, сигурно много те е яд, че си от дълбоката провинция и за да си купиш нещо, трябва да го чакаш да дойде по Еконт от София :)))
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
толумбички продавай по интернет и ще спечелиш повече от колкото от наем на апартамент в Софето!!!Ако някой икономист/финансист каже, че видиш ли било инвестиция. Е, 100% си некадърен икономист. Вече банките дават пари с лихва, колкото месечен наем. Идете вижте условията в банките да Ви стане ясно. Парите ги отпускат срещу заложения апартамент.
49
2
 
10
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Накрая и София може бързо да се превърне в Детройт. Не вярвате ли? В капитализма има един цикъл подобен на колелото. Днес си на върха, а утре? Това се отнася за хората, фирмите и дори цели райони. Като София примерно.А, това с наемите си е глупава идея. За 2стаен ап. си на загуба поне 20 год. После започваш реално да печелиш, но трябва да платиш 1/10 от цената за основен ремонт и в един момент разбираш, че на всеки 10 год. тъкмо излизаш на някаква печалба и трябва пак основен ремонт и пак -
48
0
 
5
 
! Отговори
Село без римляни преди 4 години
Такова нещо изобщо в България има ли!
47
3
 
7
 
! Отговори
До Дам преди 4 години
Не че съм тръгнал за Голямото село, ама ако пък сметнеш - на село - 560 лв. заплата, че то пак си е ядене, топло, сметки, дрехи обувки (навсякъде цените за същите, даже на село завишени) поддръжка на къща (2но от апартамент) и ако си тръгнал да спестяваш както в София, все същото остава.
46
8
 
14
 
! Отговори
дам преди 4 години
Добре че е пълно със селяни ...Избягали от село и дошли в София да работят за 2 хиляди лева заплата и да се правят на голямата работа, ама като сметнат 800 лева наем, ток, вода, парно още 200 и са им останали 1000 лева, ама нали и трябва да се ядне, като махнат още 500 за храна и още 100 за транспорт и като теглят чертата, селяните останали с 200 лева в джоба в края на месеца, ами дрехи, обувки, ала бала, че с *** не ставаСтойте си на село по-добре
45
13
 
12
 
! Отговори
Шопенхген преди 4 години
Шопчета облизвате ли се , правешкия ви направи турбоселяни но новия период на европомощи идва и за вашия град ще има огризки само след завършване на метрото , нищо не произвеждате селяци ... а Татрите трамвай ще ви доразрушат истор. Център както умните бомби на Чърчил не успяха ... гнусни селяни сте грозни и немити дори река нямате а отходен канал на Евлоги Георгиев
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се напъвайте,.....😊 Всичко с имоти свърши...Сега е времв и моловете да станат детски площадки, така и така никой не пазарува там
43
1
 
3
 
! Отговори
axa преди 4 години
щото си у бг и не ти е ясно. говоря за чужбина.никой не говори за лукс, каквито са условията такъв и наема, ако някой дава обикновена квартира и иска за лукс си е проблем между двете страни да се разберат. Ако нещо се повреди хазяина е длъжен да го оправи иначе го докладваш и му взимат разрешителното . Има силни хазяйски организации разбира се.
42
3
 
15
 
! Отговори
До До Гошу преди 4 години
Аз не съм Гошо и мога да си купя жилище в който район на София си избера.Но няма да напусна центъра, където израснах. Причината е, че това е най-благоустроената част на града. Тук всичко ти е наблизо. Ще мине още много време, докато край София бъдат създадени малки жилищни комплекси с всички удобства, където може да се живее спокойно и удобно, с възможност за бързо и удобно придвижване до централната или индустриалната част на града.В "кимизарник" ще живееш, само ако ти си го направиш такъв.
41
2
 
13
 
! Отговори
mind преди 4 години
До АнонименХубаво са необходими 20 години преди да си на печалба, но пропускаш момента, че апартамента вече се е избил и може да го продадеш, което не е никак малка печалба :)Цените в дългосрочен план винаги са нагоре.
40
3
 
3
 
! Отговори
basi преди 4 години
да добавя че общината не разрешава на хазяите да пуска семейство с деца в двустаен апартамент - т.е. трябва хол, 2 спални родители, деца и кухня, не те пускат в по-малък апартамент, и това се изисква от хазяите иначе пак глоби, лицензи, хазяите също имат безкрайни задължения както има и безкрайни изисквания към наемателите. Така е и като си собственик - също не може животни, не може паркет а само мокет ти разрешават И прочие. Та учи се как е по света че е глобализация, чукка чукка ку'хи'те ви ти'кви..
39
4
 
14
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 35Забравяш нещо много важно, че имотът след като е твоя собственост, можеш да спечелиш и чрез неговата последваща продажба. Никой не може да прогнозира какво ще се случи на пазара на имоти след 20 години. Ако имотът е добър можеш да го продадеш на същата цена или малко по-голяма дори. А тези 20 години, през които си получавал наеми, ще ти бъдат чиста печалба за този период.
38
1
 
1
 
! Отговори
do hahaha преди 4 години
щото си у бг и не ти е ясно. говоря за чужбина.никой не говори за лукс, каквито са условията такъв и наема, ако някой дава обикновена квартира и иска за лукс си е проблем между двете страни да се разберат. Ако нещо се повреди хазяина е длъжен да го оправи иначе го докладваш и му взимат разрешителното . Има силни хазяйски организации разбира се.
37
4
 
19
 
! Отговори
Аре Миньоро ! преди 4 години
Перник е вариантът 300-350 наем , спокойствие , кеф . София ти е на 20 минути , кеф ти през Владая , кеф ти през Магистралата . Ама ходи го обясни на някой от Сливен или Карнобат , които си мисли , че в Перник има само един сфетофар и голфове ...