След поскъпването на имотите - скок и в цените на наемите

В центъра на София 3-стаен апартамент се дава за 1200 лв. на месец
19 окт 2019 07:30, Петя Славова
115
След поскъпването на имотите - скок и в цените на наемите
Снимка: архив, Булфото

След постепенното увеличение на цените на жилищата в последните години, наемите също поскъпнаха. Краят на лятото и началото на есента по традиция са най-усилното време за търсене на жилища, пише в. "Сега".

Това се обяснява с началото на академичната година, като предпочитаните квартали са в близост до университетите. Но София привлича все повече хора, които търсят по-сигурна и по-високо платена работа в столицата и това допълнително усилва натиска върху пазара. На фона на нарастването на цените на жилищата в рамките на 5 на сто, при наемите растежът на годишна база е около 10%.

Средните цени в най-търсените квартали започват от 550 лв. и стигат до над 800 лв. за двустаен и от 700 лв. до над 1200 лв. за тристаен апартамент. Въпреки раздвижването, в някои точки от града пазарът остава по-слаб. Това обикновено са по-непопулярни квартали, разположени далеч от учебни заведения и от центъра на столицата, с по-слабо развита транспортна мрежа и връзки, очертава тенденциите специалист.

Предвид сезона най-много запитвания за наем на жилище има от студенти като предпочитаните квартали са "Студентски град" и "Овча купел". Интерес има и към централните части на града, както и към квартали по линията на метрото.

Брокерите виждат, че бъдещите наематели се интересуват от обзаведени имоти, в които могат да се настанят веднага, стига обзавеждането да отговаря на изискванията им - да е ново и поддържано. "Ако собствениците не желаят да инвестират, решението да оставят имотите си единствено на настилки е по-добро, тъй като така наемателите могат да си изберат обзавеждането, смята още специалистът Йорданка Рангелова.
Бъдещите наематели отделят и голямо внимание на етажа. Както при покупката на жилище първият и последният етаж не са за предпочитане, така и при отдаването под наем голямо предимство на наемодателя, който търси дългосрочни наематели, е да предлага среден етаж в жилищната сграда. Добрата комуникация с линии на градския транспорт и метрото също е много важна.

В София най-търсени и желани за наем са двустайните апартаменти. Квартали като "Младост" и тези с утвърдени бизнес центрове, големи бизнес сгради, както и с университети наоколо очертават два типа наематели - студенти и хора, работещи в близост. По данни на столична агенция средните цени в "Студентски град" са около 560 лв. за двустаен и 740 лв. за тристаен апартамент. Там обаче има доста голямо разнообразие и могат да се намерят както по-евтини, така и доста по-скъпи жилища. Наемите там могат да надминат дори 900 лв. В "Младост" е и малко по-скъпо - за двустаен апартамент се искат средно 680 лв., а за тристаен - 840 лв, като на места се стига до 1000 лв.

Още по темата

В по-популярни квартали като центъра, "Лозенец", "Витоша", "Гео Милев", "Манастирски ливади" наемите също надхвърлят 1000 лв. за тристаен апартамент. В центъра двустайните жилища са средно около 810 рв., а тристайните се дават за 1200 лв.

От друга имотна агенция коментират, че в последните години се наблюдава възходящ пазар на имотите с цел отдаване под наем. "Смятаме, че към момента тази тенденция ще се задържи. Традиционно есенният сезон е най-силен и винаги има сериозно раздвижване в този сегмент. Покачването при цените е в рамките на около 10-12% на годишна база", коментира Иван Козаров пред изданието.

Справка в сайтове за недвижими имоти показва ,че трудно може да се намери евтин имот под наем в столицата. Все пак в някои квартали на София все още има предложения за двустайни жилища за под 500 лв. Това обикновено са някои от не толкова популярни квартали като "Люлин" и "Надежда". Там цените варират около 430-480 лв за малко жилище.

Собствениците също са готови да коригират цената по желание на наемателите си и отстъпките, които правят са в рамките на 50 лв. на месец. Агенциите прогнозират, че досегашните цени на наемите ще се запази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
като кацнат ча.мите скоро.. ще подаряват та да не им о..ежат главите.. ама никой няма да дойде...честита печалба на комунистите от анадола!
90
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Истинските българи отдавна ги няма.. анадол да изчезва в съдизъма си.. на кой му пука.това 12 замината бг ли беше???
89
1
 
2
 
! Отговори
гост преди 4 години
Алчното племе се самоизяде и изчезна..История на 1 *** народ - 2030г
88
1
 
5
 
! Отговори
Gosy преди 4 години
Явно в Студентски град продажбите не вървят и е време за реклама! Също така защо не се приема закона за частният фалит и някакви наказания за банките, че кредитират хора без добри доходи?
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 93Не е само Софийският университет. Има още десетки учебни заведения в София, в които се стичат младежи от цялата страна. За работните места пък да не говорим.Затова е цялата тази тарапана.
86
2
 
23
 
! Отговори
И друг извод преди 4 години
Ако заплатите бяха човешки, наемите нямаше да ни се струват ненормално завишени, също и цените на жилищата.
85
2
 
8
 
! Отговори
Добруджанец преди 4 години
До 20:заплата в Силистра минимална оцени на жилищата и продукти като в София.По добре София или Германия.А и са останали само държавни служители полицаи и прочие ***
84
5
 
12
 
! Отговори
Извод преди 4 години
Дано търсещите квартира да са си направили правилен извод, ако са изчели коментарите:Едни са размерите на наемите, предлагани от брокери и от повечето публикувани обяви. По-друго е положението, ако тръгнеш да търсиш сам и се срещаш лично с хазяите. Оказва се, че свястна квартира може да се намери на половината от цените, искани чрез обяви и освен това, можеш да прецениш собственика и да си направиш извод дали ще можеш да се разбираш с него.Но е нужно време, търпение и упоритост в търсенето.
83
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поздрави от Маями, среден наем на апартамент $1500/м при заплата $4000.Ако решил да си купиш нещо е към $250000-$300000 стедно. Годишната заплата е $65000-$70000. Вие си правете сметка колко са надути цените при вас, но като видя апартамент в Сф за 150000? и ме избива яко на смях.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички са безработни и пенсионери
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е ,че са масово безработни и пенсионери
80
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всики, но човек със средна заплата, трябва да е способен, ако реши, да придобие жилище.Брат, 250 000 лева за две стаи в безНадежда 9 ... При 950 лева средна заплата след ткасите ... това са 263 средни заплати. Колко са във виена, подобни оферти? Варират от 300 000 до 480 000 евро. Средната заплата във Виена минава над 3000 евро след такси (говорим за Виена, срдна заплата, не за разни чистачи из провинцията). Това прави от 88 до 141 заплати за подобно жилище.
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВангелковаГлупостите на дядо ти край нямата ...
78
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това от снимката е "централна София" ... леле мале .. Искрено се радвам, че напуснах България на 15 :)
77
5
 
10
 
! Отговори
Вангелкова преди 4 години
Имам странното усещане, че скоро ще има земетресение в София и цените наистина ще скочат, но на тези имоти, които са строени качествено и оцелеят. Другите дето се сринат ще има да пият по една ледена водица от Банкя и от банки ... На толкова земетресения през тая година наоколо не може вечно да подминава София, дядо ми разправяше, че така е било и в началото на 20 век и като е праснало е изравнило половината град.
76
2
 
10
 
! Отговори
Мангасар преди 4 години
Айде вървете в София да дишате ***
75
10
 
4
 
! Отговори
Северняк преди 4 години
Я че одим У Загребу или Белграду по-арно там или и Скопско ,шорам им отгоре на *** у Шопердам . Че внасям дишашти маски там бизнесо че върви
74
4
 
50
 
! Отговори
/ преди 4 години
До Анонимен 80Пишеш да погледнем цените в Прага, а ти погледни снимки на Прага в интернет - уникална архитектура, ниско строителство огромни зелени площи, инфраструктура удобна за спокоен и приятен живот. А сега погледни София - бетотнно гето 15 на 15 километра в която нса наблъскани 1,5 млн. души на които постоиянно им е тясно и мръсно пространството за норално живеене.Това са несравними неща. Цените за толкова ниско качество и неудобство като тези в София са твърде завишени.
73
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои казват че в София е скъпо и всеки трябва да може да си купи в София.Нима всеки австриец може да купи във Виена,всеки французин в Париж или англичанин в Лондон.Ако София е скъп,вижте прага с цени от 4000 евро нагоре
72
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените на имотите зависят само от това какви заеми отпускат банките.В момента отношението цена на апартамент в софия срещу заплата на служител в бизнес парка е на нива два пъти по-опасни от преди кризата 2009. А банките раздуха балона в последните 5-6 години за да се отърват от имотите върнати от предната криза. Вече ги разпродадоха. Ще става страшно!