Некролог на Сталин, костюм на Димитров... Манифестиращата идеология

В Музея на София откриха интересна изложба за 10 ноември
43

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изложбата "Манифестиращата идеология 1944 – 1989" бе официално открита в Историческия музей на София в сградата на Централната баня.

Основният фокус на експозицията е своеобразна историческа ретроспекция на годините на социализма. Това се случва на база материалното и документалното наследство, съхранено във фонда на музея.

Конкретният повод за реализирането и представянето на изложбата е настъпването на 30-годишнината от събитията на 10 ноември 1989 г., които поставят началото на демократичните промени у нас.

Историческите процеси и събития от периода 1944 – 1989 г. са обяснени чрез кураторски текстове и допълнени с оригинална литература от периода. Експонатите и документалните кадри служат за визуално илюстриране на епохата.

Част от темите, засегнати в експозицията, са господстващата идеология и действащият пропаганден апарат; икономиката; науката, изкуството и културата, подчинени на марксистко-ленинската теория; възпитателните организации за подрастващите и други.

Паралелно с изложбата Регионалният исторически музей – София обявява и кампания за набиране на още знакови предмети от епохата на социализма.

Изложбата се реализира от Регионалния исторически музей – София със съдействието на: Националния исторически музей, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, Музея на социалистическото изкуство и Българската национална филмотека и ще продължи до 31 януари 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
а, да! ето какво правят дежурните по цензура на радан костов: кацат масово на някоя тема, която е важна за третополовите, като защита на бхк за убиецът с нож, който никой няма право да носи и като брутални, марокански скакалци праскат минуси на всекое мнение, което не им допада и лъскват всички свои мнения с плюсове. Мега Манипулацията на дойче веле, ек, меркел, обама и сорос!
32
1
 
3
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
. на изложението липсва и костов, защото знаете ли какво е дб? не, не е "да българия", а десни болшевики!
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
без писмената молба на Иван Костов за членство в БКП изложбата е скучна и непълна
30
3
 
3
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
а сержж може по миризмата на мундира да познае кой го е носил... в този паноптикум липсва една восъчна фигура на шефа на пес... по прашки.. :-))))
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В изложбата ще бъде включена и членската книжка в БКП на Бойко Борисов
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33 SS И да не би да са национализирали жената ти? Трябвало е да те сложат в изложбата като жив експонат на социализма. А помниш ли като събираше членския внос за ОФ организацията в махалата. Какви славни времена бяха.
27
5
 
8
 
! Отговори
Люлин 1 преди 4 години
Комунистите Не са Християни. Те имат и обожават идолите. Втората божия заповед е това. А Република България, Не е 16-а република на СССР. И комунистите да ми кажат защо децата са им в САЩ, а не в россия!?!?
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО СТОЛИЧНА ОБЩИНА ДАВА ПАРИ МУЗЕЯ ДА ПОКАЗВА ПРОСТОТИИ И ГЛУПОСТИ? НА БУНИЩЕТО ИМ Е МЯСТОТО.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Текстът на деветата снимка има на какво да ни научи като общество, но стига да не се ограничава само до празен лозунг.
24
5
 
6
 
! Отговори
30 години стигат преди 4 години
До SSНай-добре е да кажем никога повече герберизъм и ''демокрация''
23
2
 
4
 
! Отговори
Явор преди 4 години
А всичките ни битки и войни са били за обединението на Българските землища .1-2 световни войни сме се били точно заради Македония .
22
5
 
6
 
! Отговори
GG преди 4 години
Тука 80% от форума са получили душевна *** като са разгледали галерията хахаха Слънце Ленин е за нас! Хахахахахахах
21
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имах един приятел, вече покойник.Той тъй си представяше комунизма.Една зала пълна с пари, а на входа двама партиини секретари с калашници.Влиза първия директор/бизнесмен.-Как се казваш?-Пешо.-Пешо, пешо, пешо.... аха дали сме ти миналия месец 20 000, а колко носиш.- 45 000! ( взимат ги)- Браво! ЮНАК! На ти 50 000!- следващия..- ти кой си?- Гошо.- Гошо, гошо - 50 000 ! Колко носиш?- Ами аз направих дилгосрочни инвестиции и т.н...Нося 35 000.- ок! (Прибират парите и го застрелват)
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такси ми беше смешен докато живеех в България.Ся не го харесвам.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти гледал ли си Такси?Кон, ком Емилиен!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо аз много харесвам френския народ, щото има чувство за хумор и с една епиграма може да събори властта.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние знаем кво е кон и как тича, но тук всички са кон.
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталиниста написал, че е създал свят без насилие.Някой или не си пият хапчетата или смъркат много и се напушват.При всички диктатури само диктаторът има право на насилие!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Франция се начетох на лозунги от рода: "Чистотата...здравето...народа..." Спомням си на един плакат пишеше: "Общината подпомага конкуренцията" . Някакъв кудошлия обаче беше зачеркнал конкуренцията, оставяйки от нея само "кон". А който е учил френски, знае какво значи "кон" на френски.
14
8
 
12
 
! Отговори
stalinista преди 4 години
Създадох ви най-великата система, да имате работа, качествена храна, свят без ***, без насилие, но вие пожелахте да сте ***, децата ви да се тъпчат в Макдоналдц, роми да ви бият, защитавани от ***, да слугувате назапад за турски шефове.