Фандъкова с промени в ЗУТ срещу презастрояването

Проблемите в момента са с отстоянията на сградите и паркоместата
Обновена: 13 ное 2019 18:47 | 13 ное 2019 14:38,
51
Фандъкова с промени в ЗУТ срещу презастрояването
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премахване на възможността за строителство на сгради с намалени отстояния и брой паркоместа чрез използване на по-ниските изисквания за общежития, ателиета и апартаметни хотели. Това са част от промените, заложени в първият пакет с промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които днес кметът Йорданка Фандъкова обяви.

"Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради, към които изисквания за строителство са по-ниски", обясни столичният кмет.

Още по темата

По думите ѝ практиката показва, че изискванията за общежития, ателиета и апартаментни хотели се използват от някои инвеститори за заобикаляне на правилата като зад тях се крие строителство на жилищни сгради.

"По този начин се създават проблеми както за градската среда, така и за бъдещите собственици на апартаменти, които не могат да се регистрират и плащат такси по промишлени тарифи. Затова настоявам да се премахне възможността за строителство на сгради изцяло с ателиета и продажба на самостоятелни обекти в сгради, които са предназначени за общежития и хотели. Разговарях с министър Аврамова и зам.-министър Нанков, с които ще сформираме работна група за изчистване на текстовете, които ще предложим на Народното събрание", посочи тя.

Кметът Фандъкова и главният архитект на Столична община арх. Здравков предлагат и създаване на регистър на системите за паркиране.

"Констатираме злоупотреби със системите за гариране и паркиране. С тях се осигурява нужния по норматив брой паркоместа, а след въвеждане на сградата в експлоатация те се демонтират и продават на друг обект", обясни арх. Здравков.

"Това също е начин да се заобикалят правилата и затова настояваме тези системи за бъдат регистрирани и да подлежат на ежегоден технически контрол. По този начин ще се повиши и безопасността при ползването на съоръженията", каза Фандъкова.

Следващият пакет от законодателни промени ще бъде за увеличаване на отстоянията за ново строителство в реализираните жилищни комплекси.

"Заедно с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия вече работим по анализ на плановете и наредбите", каза арх. Здравков.

През 2018 г. по настояване на Фандъкова и арх. Здравков беше премахната възможността за строителство на сгради без ограничение на правилата в т.нар. ъглови имоти. С промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община бяха въведени и горни граници за височините на сградите в различните зони на София. "Разчитам, че Общинският съвет ще подкрепи предложението за промяна на Общия устройствен план на София. С него ще въведем допълнителна защита на зелените площи, ред в строителството и развитието на териториите, които сега започват да се развиват", каза още Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да разбирам ли, че на Ами Буе 30 бутате новостроящата се сграда, и разрешавате само един етаж и половина, колкото беше височината на къщата преди нея?Да, ама не!
42
1
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Как се спасяват проекти на мафията в София. Десетки хиляди непродаваеми имоти без дренажи и канализация по Витошката яка. За да им се реши част от проблема се правят 10 платна на околовръстното със съответните водохващания за сметка на кого. Но задръстванията си продължават. Другият фрапиращ случай е с пустеещуят хотел Премиер. Тъй като бе без комуникации, без подход, за да им се реши проблема се руши Старият мост и се строи нова част за Терминал2 нищо че източно на 1км се намира околовръстното.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сетила се селяннката. Техните хора застроиха цяла София. Сега, който иска да строи в полето, ще трябва да осигури и паркоместа. Браво, компир!
40
1
 
8
 
! Отговори
<<< преди 4 години
До До чиновника кварталните улици, осветление........пълен крах и безхаберие на учителката
39
1
 
10
 
! Отговори
До Чиновник преди 4 години
Не били 20, били 14... официално Смешен и жалък си , точно като чорбаджиите си. Каквото не можеш да свършиш за 14 години власт , няма да можеш и не за 20, а за 200!!! За всяка *** идва Коледа, ще дойде и твоят ден!
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законът ЗУТ направи градовете на китайски пагоди и мутробарокови гета.Ателиета, два скрити етажа под покрива е стандарт и новата архитектура, новият градски стил, а не нарушение. Ще нарушат градстака естетика със забраната на китайските пагоди и мутробароковите гета. Нека се спазва новият капиталистически и демократичен стил на града.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Публична тайна е как се заобикалят ограниченията за паркоместа, но Фандъкова чак сега се сетила, а и ако наистина променят закона, то това ще действа при следващия кмет.
36
10
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До До чиновникТи не умееш да събираш и да изваждаш, а си тръгнал да правиш разбор на бюджета на Столична община за 14 години назад, какво можело и какво да се направи. Големи разбирачи се извъдихте циркаджиите на Манолова.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След дъжд, качулка.
34
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ имат кмет на София от 2005 година, но мнозинството в общинския съвет винаги е било на Сините и ГЕРБ, заедно или поотделно. Те, Сините и ГЕРБ, презастроиха София за 30 години. *Сините са СДС и люспите им.
33
3
 
4
 
! Отговори
Изненада преди 4 години
Радвам се, че нещата които съм коментирал само преди една седмица, по повод друга статия се четат! Явно е, че определени структури и организации следят обществените нагласи и търсят "пробойните"! Сега очаквам да се тръгне към посока специално в София за мораториуми в старите жилищни квартали, изградени по времето на комунизма, а частните парцелите там да бъдат заменени в новообразувани квартали (да гледат примера в Сеул). Тези квартали спокойно може да се направят до Димитър Миленков например!
32
6
 
15
 
! Отговори
До чиновник преди 4 години
14 години малко ли са?Имайки предвид ежегодният бюджет на столицата за 14 години видът и трябваше да е съвсем различен, поне изпочупените тротоари да бяха оправили.
31
10
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До СмехуркоОт 2005 до 2019 г. има 14 години, а не 20, както ти твърдиш. Неграмотнотността, лъжите и демагогските изцепки са типични за вас, червените ***.
30
1
 
14
 
! Отговори
Ачко преди 4 години
Данче, точно това направихте в Студ. град. Вече не се диша там , Скоро и пред бонсист ще строите
29
3
 
7
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
До ЧиновникТова от кога управляват твоите осеменители, може да се провери защото е факт! Когато си слаб в аргументите започват квалификации и неуспешна ирония. Ясен си на всички, а стотинките които получаваш от бандата, децата ти ще ги дефикират с кръв и сълзи!!!
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно над околоМръсното, като се почне от ринг мол та до камбаните беше зеления коридор проектиран още 1934 година, на който даже и комунистите не посегнаха, но ББ и Фандъчето за двайсете си години управление на София го застроиха. За последният бизнес комплекс Garitage park и другият над мола, нито дума на протест не се чу даже и от екозащитниците.Явно трябва бързо да се преперат едни пари, че стагнацията *** на вратата ни от миналата година.
27
13
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До СмехуркоНе бе, червен ***, ГЕРБ не управляват София от 20 години, а от 200. Още от времето на Сюлейман Паша. И презастроявнето е още от турско време.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ не разрешават на никой друг да строи и да краде.Само ако си близък до Шайката и лично до Главтарят й.
25
4
 
12
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
До ЧиновникСети се леля ти Фъндък след 20 години нейно и на шефа и управление! В същината си закона може и да е правилен, но не и след като си прекараха всичките схеми. Вероятно и ти пишеш от Герберастко апартаментче и затова си се надъхал така. Половината истина е по лоша от лъжа са казали хората. Така и със законите които се приемат след като нашите са си свършили работата. Популистки закъснели закони впечатляват само партийни членове и празни глави! Явно си или едното или другото!
24
5
 
12
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
Другарю, а защо не спря това презастрояване 10 години по-рано, от толкова управлява Фандъкова, или 20 години по-рано, от толкова управляват ГЕРБ ?Задавал ли си си този въпрос, Другарю ?