НПО: Държавата иска да ограничи тротинентките

Има натиск срещу този вид еко транспорт, смятат почитателите им
13 ное 2019 11:11,
52

Задължителни каски, не повече от 25 километра в час и забрана за движение по тротоарите. Това са част от предложените нови правила за движение на електрическите тротинетки. Промените по един или друг начин ще засегнат и велосипедистите.
Още по темата

Ще заработят ли новите правила и защо от някои неправителствени организаци смятат, че част от предложенията не са ефективни?

"Не ни удовлетворява желанието на държавата да ограничи този нов вид екологичен транспорт - това се състои в ограничението на броя на тротинетките за споделено пътуване", коментира председателят на Българската асоциация на електромобилност Владислав Стоицов в "България сутрин".

По думите му контролът за използването на тези тротинетки се размива, защото спрямо предложенията, ако се движиш по велоалея и си в нарушение, ще те санкционира общинска полиция, а ако се движиш най-вдясно на пътя и нарушаваш правилата, ще бъдеш санкциониран от КАТ.

Другото предложение, срещу което се борят от Асоциацията за електромобилност, е задължителното носене на каска.

"Ние винаги препоръчваме използването на каска, но това не трябва да бъде изискване в закона. Когато се движи водач с каска, автомобилите се движат по-близо за него. Също така това е средство за градска мобилност. Използваш тази тротинетка от точка А до точка Б. Не може да се ограничи това нещо", допълни Стоицов.

Предлага се каските да станат задължителни и за велосипедистите.

"Каските не бива да бъдат задължителни и никъде в Европа не са, тъй като е много по-добре животът на велосипедиста да бъде опазван чрез по-безопасни улици, ограничаване на скоростта на автомобилите и изграждане на велосипедна инфраструктура", коментира Радост Петрова от сдружение Велоеволюция пред Bulgaria ON AIR.

Според нея законодателят има предвид софийските условия и законовото изискване, както е формулирано в момента, предполага, че то няма да се спазва навсякъде.

Тя обясни, че има изследвания, че законовото задължение за носене на каски не носи повече безопасност за велосипедистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Ванга преди 4 години
Дойде времето, но ще гледате само.Ще страдате и децата ви ще умират .Управляват ви крадци и измамници. Ревете ли , ще ревете но няма кой ви прости.Сега ще ви кажа че умирате бавно и работите за хляба само .
44
0
 
3
 
! Отговори
колелото преди 4 години
Защо не бъдем първата държава забранила автомобилите. Ще спасим сета!
43
1
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Защо да не бъдем първата държава с забрана на тротинетките? Ще бъдем добър пример и ще имаме последователи.Нека и от нас да излезе нещо добро .
42
0
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До йойо 44 Точно така. Пълна забрана.Нали уж водим борба за намаляване на смъртните случаи при ПТП. Няма тротинетка , няма проблем.
41
0
 
4
 
! Отговори
йойо преди 4 години
Отдавна трябваше да се забранят!
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тротинетките са небивала напаст.... чиста физика - един движещ се човек с маса 70 кг по скоростта на квадрат върху 2 ви се стоварва при сбълъск с това нещо... забележете - скоростта на квадрат... а те както виждате се движат доста бързо ... в случая изобщо не мисля за сигурността на тези които се движат с тях - тях не ги мисля - те са си избрали това... грижата е за останалите пешеходци - казвам го от поглед на човек , блъснат от такова нещо
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетките трябва да се забранят. Така няма да има проблем, ако може изобщо да не се произвеждат тези играчки, ще е още по-добре.
38
0
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
към 3-тата мин: Ако водачът бил с каска,автомобилите се движели по-близо до него?!?!?!Някой добър човек би ли ми обяснил КАКВО ИСКА ДА КАЖЕ ТОА!?!!?
37
0
 
7
 
! Отговори
и шофьор и тротинетк преди 4 години
ей кретенковци,защо все се опитвате да измислите нещо, което в чужбина вече е измислено. смятате, че сте по-умни ли? съжалявам, че ще ви разочаровам, но едва ли е така. хвалихте се, че ще сме първия град, който ще регулира тротинетките, а май май изостанхаме, та станахме от последните градове, само че вместо да вземем най-доброто от мерките взети досега в останалия свят, ние си мислим нови. в европа вече отдавна са измислени рагулации, просто трябва да направите копи-пейст. среден пръст.
36
0
 
10
 
! Отговори
З преди 4 години
И колан трябва
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какъв е проблемът? Вчера на тротоар един помете възрастна жена! Ограничават ги да се движат по алеи или вдясно по улиците. Къде е проблемът?
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като чуя НПО и ми се до**ква вече, явно тва е новата стратегия на гроб за борба с безработицата - всякакви индивиди на държавна хранилка, медийни "звезди" със спорен интелектуален капацитет. Този вид транспорт е всичко друго но не и екологичен (за момента) и би следвало да се използва само от хора със затруднена подвижност.
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На НПО - Тата все и пречат правилата и законите.
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стоицов- в Испания каските за велосипедисти е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Не си позволявайте да лъжете хората по най грозният начин и с рака на сърце си признайте чи и интересни обслужване!
31
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масовото използване на велосипеди датира от 200 години насам. Ел тротинетките с какво са по различни, освен че ще разклатят нечии интереси!
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както се казва: Нищо лично, просто бизнес. Че хората дали фира, техен си е проблема. Пред свободата на пазара какво там значат някакви си жертви.
29
2
 
18
 
! Отговори
жалкари преди 4 години
Винаги когато държавата иска да въведе ред се появяват разни лобисти маскирани за НПО-та дето ръсят мозък и реват. Разбира се, че трябва да има ограничения и правила за велосипедисти и тротинеткаджии. Даже за тротинетките трябва да се въведе задължително изискване за притежаване на шофьорска книжка. Аман от непознаващи елементарни правила за движение по пътищата самоубиици дето летят с тия тротинетки и заплашват както себе си така и околните, а ако някой бутне подобен талибан ко праим...
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По тяхната логика продавачите на коли първа или втора употреба ще искат премахване на правилника за движение, книжките, глобите и възрастта за шофиране за да не страда бизнесът им от ограниченията
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На каските на велосипедистите трябва да има също така буркан с лампа и перка
26
4
 
11
 
! Отговори
Трополетка преди 4 години
Време е да се забранят автомобилите в града, особено миризливите дизели.