54 евро/кв.м е наемът на водещите търговски улици в София

Експерти отчитат рекордна наемна активност в моловете
Обновена: 19 ное 2019 07:50 | 19 ное 2019 07:50, Анисия Иванова
13
54 евро/кв.м е наемът на водещите търговски улици в София
Архив: Булфото

Силната активност на наемателите и ограничените възможности за разрастване са причини за продължаващия ръст на наемите в моловете. През второто тримесечие на 2019 г. средният наем на първокласна площ във водещите търговски центрове в София достигна 36 евро/кв.м, а на водещите търговски улици – 54 евро/кв.м, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти.

Тенденцията е към плавно покачване на цените и през следващите тримесечия. 

Активният наемен пазар доведе и до спад на дела на незаетите площи в София от 9% на 7%. Прогнозата на експертите е понижението да продължи в краткосрочен план, пише "Труд".

Откриването на нов търговски център и разширението на вече опериращи доведе до рекордна наемна активност в търговските центрове през първата половина на 2019 г. За периода в моловете в страната са отворили врати над 60 хил. кв.м нови търговски площи, което е рекорд за последните пет години, показват данни на консултантската компания.

“На фона на относително спокойния пазар на търговски площи през последните години, първото полугодие на 2019 г. беше изключително като нови откривания. Без появата на нови големи проекти обаче едва ли ще видим подобна активност през следващите години”, коментира Иван Граматиков, мениджър “Търговски площи” в компанията.

Анализът на експертите показва, че с навлизането на пазара в по-зряла фаза София и големите градове вече са наситени с площи в търговски центрове. Нови проекти излизат все по-рядко и наемният пазар е движен най-вече от размествания и обновяване на миксовете от наематели във вече работещите.

Сегашната вълна от нови откривания бе благоприятна и за наемателите, тъй като даде възможност на бързо разрастващи се брандове да увеличават присъствието си на пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мене ми искат за покрива на входа на блока да платя 54 евро вноска, и не мога да ги събера, чакам заплатата ако ми останат излишни което е много съмнително.Какво да говорим за наем на един квадрат???Баровска работа...
7
2
 
3
 
! Отговори
младен преди 4 години
От тия нашите тука нищо не купувам. Взимат най, ама най ниското китайско качество и гонпускат на е...м ти цените
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Black Friday е един ден в годината и обикновено е последния петък от Ноември месец. Нашите тарикати селски обачи както винаги не разбрали.
5
0
 
11
 
! Отговори
Балонаджия преди 4 години
Чакам да се спука балона и ще си взема един магазин на Витошка под наем за 7 лева квадратния метър, а мога и да си го купя за 20 000 лева. Ей сега, още малко, като се пукне балона :)
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тези пари се избиват от джоба на купувачите. За Бога братя, не купувайте и всичко ще си отиде на мястото.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на печелившите.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Всеки ден Black Friday".... само в балканската клоака. Чула нещо ама нищо неразбрала.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бунаците на черния петък ще им избият наема.