Мръсен въздухът в София: Колко вреден е азотният диоксид?

От AirBG.Info отчетоха в столицата концентрация два пъти над нормата
Обновена: 19 ное 2019 07:21 | 19 ное 2019 07:10, Анисия Иванова
72

Опасно замърсяване на въздуха в София с азотен диоксид. Това установиха измерванията на мрежата от доброволци AirBG.Info през изминалата седмица. От Изпълнителната агенция по околна среда опровергаха данните.

Два пъти над нормата е нивото на азотен диоксид в София според данните на AirBG INFO. При допустима средна годишна концентрация от 40 мкг/куб. м. за месец октомври в центъра на София са отчетени средни нива от 70-80 мкг/куб.м.

Държавата е на друго мнение. Според Изпълнителната агенция по околна среда превишение няма.

Още по темата

"Имаме само епизодични случаи на превишаване на азотен диоксид, така че той не е проблем за замърсяването в цялата страна включително и за София", коментира директорът на "Мониторинг и оценка на околната среда" Валери Серафимов.

"Азотният двуокис е газ, той прониква освен в дихателните пътища и в кръвоносната система и оттам води до подобни промени и в кръвонсните съдове, с което се увеличава вероятността за сърдечно-съдови инциденти и всички други съдови заболявания", обясни пулмологът Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Азотният диоксид е причина още за белодробна болест, астма и бронхит.  Да избегнем вредите от азотния оксид оказва се е невъзможно.

"Краткосрочни хватки няма, това, което можем да направим, е да искаме политика в областта, не политика, а политики, които да ограничават възможността да се генерират такива вредни газове", смята Симидчиев.

Държавната агенция и неправителствената организация мерят с различни уреди - изпълнителната агенция има шест станции, а от AirBG.Info поставят 30 дифузионни тръби на ключови места в града.

"Слагаме ги веднъж в месеца на 30 места в София, зад пътни знаци, на дървета, на места където има по-голямо струпване на хора", обясни Стефан Димитров от AirBG.Info.

Фактите са красноречиви, колкото по-голям е трафикът, толкова по-високи са и стойностите на азот във въздуха, който дишаме.

Най-голямо замърсяване в София от AirBG.Info отчитат в района на Орлов мост, където държавата няма измервателен уред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
Доста стар софиянец преди 4 години
Не ви се вярва,но стара София беше по- мръснa,макар че я миеха нощем. Въжетата на просторите жените ги бърщеха предварително от мазни чернилкa от пушеците на комините. Горе долу беше същата история и когато си избършеш лицето или носа с кърпичка-чернилкa.Ужасни мъгли и наличие на плювалници по тротоарите за храчки.Звучи ужасно, но така беше. Сега София е по европейски град и това не се дължи на Фъндъкова , мутри ,демократи ,комунисти, *** и т.н.Времето намества всичко. 71 годишен съм.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как горенето на пропан-бутан да замърсява колкото горенето на бензин. От горенето на бутан се получава CO2+H2О. Предполагам плюс минимални примеси. От горенето на бензин и дизел се получават много повече неща, защото това са по-сложни молекули. Така че колите на газ би трябвало да са най-екологичните след електрическите.
60
2
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Столицата да се изнесе в Ст.Загора-Габрово-В.Търново.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С азотен диоксид замърсяват и тецовете на газ и въглища, както и самолетните двигатели. Няма ли най-накрая да спрат самолетите да не прелитат над центъра на София на всеки 5 минути?
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Азота и кислорода формират 99% от земната атмосфера, естествено двата химични елемента реагират, азота се окислява и по напълно естествен път се получава азотен диоксид. Тоест за екоталибани, ние го дишаме този азотен диоксид откакто съществуваме, но нищо вие се водете битка с вятърните мелници, всеки луд с номера си.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Държавата е на друго мнение."Държавата винаге е на друго мнение. Според държавата, дишаме най-чистия въздух, ядем екологично чиста храна и всичко ни е наред.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения начин да се натровиш с азотен диоксид е да захапеш ауспуха за около час. Отново едни хора създават паника и от висината на собствената си простотия, с която те обичат да парадират, драматизират за да демонстрират колко са "велики".
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...Слагаме ги веднъж в месеца на 30 места в София, зад пътни знаци, на дървета, на места където има по-голямо струпване на хора..."Най-голямо замърсяване в София от AirBG.Info отчитат в района на Орлов мост, където държавата няма измервателен уред."====Нормално. Там си беше мръсно още от средата на 80-те и на човек му беше достатъчно да пипне слушалката на обществения телефон, за да усети пластовете замърсяване.Тук е другата драма. По ред причини, хората слагат датчиците, както могат...
54
1
 
4
 
! Отговори
Ти трол ли си? преди 4 години
Мм.. по-скоро пирамидата ти е на обратно пич. Ако газта замъсряваше толкова много, помисли си само, че всички готвачи готвят на газ... ами те щяха да мрът под път и над път ако газта беше най-отровна. CO2 + Топлина и вода, това се отделя при горенето на газ, CO e незначително и се появява само при непълно изгаряне (богата смес, кофти изпарител и т.н...)
53
1
 
8
 
! Отговори
51 преди 4 години
Абе не ви ли жегва нещо така проста логика. И на пролет и през лятото дизелите, бензините и колите на газ си върят по улицата. Как пък застудя и пустия въздух се замърси не знам колко пъти над нормите. Тея коли сега ли им откраднаха катализаторите, та един безмислен спор кои замърсява повече - колите или отоплението с *** и не само. По този начин ще постигнем вдигане на данъците на старите ни таралясници, а не чист въздух.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Боколенд ЦъфтиМного ти разбира кухата тиква от химичния състав на въздуха, комплексар смешен. София се намира в котловина, през която преминават реки и за това се задържат мъгли - няма политик или хипи-сектант способен да промени природните закони.
51
1
 
2
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Имам устройство, което "уж" чисти въздуха в колата, но това, което поне е видимо от него е концентрацията на 2.5 микрометра частици на кубик, която излиза на дисплея. От 20 като тръгна, на първия светофар скачат на 400 или като карам за някой друг. Това е 70 процента от времето, в което съм в колата. Този Валери да фане да диша дълбоко доде го свият гърдите!
50
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма наднормени нива на азотния диоксид в София. Тези го мерят на метър зад ауспуха. Вярно е, че и автомобилните двигатели също замърсяват с азотен диоксид, но за разлика от богатите държави, където дизеловите замърсяват повече от бензиновите, в България, най-много замърсяват тези дето са на газ, следвани от бензиновите и дизеловите. Това е заради огкраднатите катализатори и филтри.
49
2
 
0
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Валери Серафимоооов, ДИШАЙ ДЪЛБОКО!
48
2
 
15
 
! Отговори
Боколенд Цъфти преди 4 години
Живея в доста по-голям град от София... и въздуха е по-чист. Как става номера ли? Ами не избират разни учителки по руски за кметове и мутри за премиери. Ама вие сте си мазохисти и си ви харесва. Пожелавам ви още 1000 години такива клептомани да си избирате.
47
2
 
8
 
! Отговори
51 преди 4 години
Няма нищо чудно братята роми запалиха кюнците с *** пак. и 1969 с 2.5tdi да ти е колата не моИШ се мери с кюнеца, които гори гуми. Не сте ли палили гуми да видите какво се случва.
46
2
 
2
 
! Отговори
хахха преди 4 години
За *** нарите с 3.0 TDI без катализатор никакъв проблем не е! Те са БЕЗСМЪРТНИ
45
1
 
3
 
! Отговори
О сповняте ли си гос преди 4 години
Развод ми дай, развод ми дай и повече не ме мъчи. Вземи панелите, трабанта, но въздухът ми остави.
44
1
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
До Анонимен 44Не е толкова до колите (и те цапат, разбира се), колкото до това, че застудя и започнаха да се топлят. Винаги като застудее и се появява този проблем. Освен дърва, въглища и разни други твърди горива, се горят и доста забранени материали (особено "братята") - пластмаси, гуми, парцали и т.н. Те отдават доста топлина и то доста бързо. София, по това време на годината, не се проветрява и резултата е налице...
43
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска чист въздух да се раздкара от София! Не мога да разбера зелените човечете които реват, че ги тровят, а са се завряли в центъра на София? Има безкрайно много села, отивате там и си дишате, най-добре даже в някоя гора да се заврете и да тичате голи там.