Средната цена на имотите в София - 1090 евро/кв.м. Къде се повишава интересът?

Северните и западните райони все по-атрактивни
4 дек 2019 18:00,
42
Средната цена на имотите в София - 1090 евро/кв.м. Къде се повишава интересът?

Все повече хора търсят жилища в северните и западните райони на София, отчетоха експерти по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе на 4 декември в столицата.

„Някои клиенти се насочват към по-крайни квартали, защото инфраструктурата в част от най-желаните райони не е привлекателна“, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Зам.-кметът на „Нови Искър“ Златко Златев заяви, че в управлявания от него район масово се търсят жилища под наем. Кметът на район „Кремиковци“ Лилия Донкова подчерта, че спокойствието е главната причина хората да избират жилище в по-краен квартал.

Въпреки положителната тенденция за развитие на имотния пазар в северните и западните райони, статистиката показва, че най-желаните квартали за покупка на жилище в София остават „Лозенец“, „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Малинова долина“.

Средната цена на апартаментите в столицата е под 1100 евро кв.м., а най-търсени са просторните жилища ново строителство.

„Жилища с цена до 1000 евро кв.м. са доста приемливи за клиентите. Сделките с имоти се увеличават, защото доходите на хората нарастват, а лихвите по кредитите са ниски“, отчете Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция Bulgarian Properties.

Проучване на Пощенска банка показва, 55% от хората, които нямат собствено жилище плануват да закупят такова. Средностатистическият потребител на жилищен кредит е мъж между 30 и 40 години, с доход до 2000 лв.

„През деветмесечието на годината най-търсени в София са били тристайните жилища. Средният размер на търсения ипотечен кредит е нараснал с 10%“, заяви Николай Лазаров, началник управление „Продажби и индивидуално банкиране” в Пощенска банка

Бизнес закуската в София е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора и, който се осъществява с генералното партньорство на Пощенска Банка и подкрепата на Теленор, Бокони и Realtor Assitant Pro.

Imoti.net
е уеб платформата с най-качествени онлайн обяви за недвижими имоти. Тя е част от Investor Media Group, а цялостната мисия на сайта е да създава и подкрепя инициативи, които стимулират прозрачното развитие на бизнеса с имоти в полза на потребителите.  Отскоро Imoti.net разполага с иновативна функционалност, която експертите определят като ключова за пазара на недвижима собственост в бъдеще - 360-градусови обиколки на имотите. Благодарение на тях потребителите могат бързо, лесно и удобно да разгледат желания апартамент. Поредицата на Imoti.net „Доверен брокер“ пък предлага  съвети за разграничаване на коректните и некоректни посредници при сделките с имоти, благодарение на които потребителите да могат да вземат информирано решение в свой интерес по всяко време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До do koki:Пич, просто се вдигат данъците, ако жилището ти не е за жилищни цели. Ако искаш да правиш пари от него - плащаш повече данъци. И то от рода на 3-4% от стойността годишно. Жилищата са направени за да се живее в тях. А не някакви тиквеници, не знаейки какво да правят с малко пари, да ги наливат в тухла и бетон и да изкривяват пазара. Ако искаш инвестиции - наливай пари в компании - било то чрез акции, влог в банка и т.н.
38
3
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До do kokiТочно така!Народен съд за всички либерастосоросоиди, коити си прокарват закончетата и наредбичките, за да ни вземат апартаментите!И фронтална лоботомия за теб и подобните ти ;)
37
2
 
8
 
! Отговори
do koki преди 4 години
бре коко, къде е казано че трябва да се продава или дава под наем жилището бре.Значи мога да си държа спестовен влог например в банката с години и да не ги пипам, като хрантутя банките е добре нали, но не мога да си държа заключено жилището, трябва задължително да печеля като го давам под наем, ей така без да печеля не може. Защо всички либерастосоросоиди сте такав *** бре.Прокарахте закони да сложите ръка на жилищата ни ама ще ви се върне, няма да останете ненаказани.
36
1
 
9
 
! Отговори
MY DICK YANKO преди 4 години
Хахахаха, статията е пълна торба с ***. Търсели в крайни квартали, защото инфраструктурата на най-желаните места не било така :))) Ами купете си на центъра, там инфрата е супер. Кеф ти метростанция Сердика, с линия 1 и 2, кеф ти трамваи, кеф ти автобуси :) Тишина на майната си в Кремиковци до летището търсели. Хахахаха, абе вие луди ли сте да ги пишете тези простотии? Пари нямат балъците, затовааааа. И купувачите били хора на 40 години. Ами хубуу, да видим кака ще го изплащат 30 години :)
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакам да паднат на реалните им стойности че и аз да купя, аман от балони. Нямаме толкова народ за кой ги строят не се знае, да изперат някой лев
34
1
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
Ффсичко, ффсичко че удари кризата, ама ти си отффорко и не знаеш))))
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
балоно ше гръмне
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво има в Банкя , за да струват там къщите почти половин милион лева,?
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АРТЕКСКажи адресите на такива обекти. Доста хора ще дойдат да си купят.
30
2
 
9
 
! Отговори
Ех, мечтиии преди 4 години
А бе, нека заплатите да станат европейски, по 1 000 евро за квадрат няма да изглежда чак толкова много, особено ако и двамата съпрузи работят. Но и качеството да е европейско, като за горните слоеве на средната класа.
29
3
 
20
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Преки наблюдения от блока ми. От 10 апартамента на 5 етажа, първият етаж опустя. Починаха съседите, а децата им са в чужбина. Нито продават, нито искат да ги дават под наем... Този случай не е изключение.Хубавите апартаменти на добри локации сигурно ще растат като цена, но цялостно има адски много апартаменти и предлагане, а търсенето не е чак толкова голямо.
28
0
 
9
 
! Отговори
1к е малко преди 4 години
За всеки влак си има пътници, цената се определя от търсенето. Ако пазариш имот за инвестиция(наем или препродажба след година) ще гледаш най-евтината цена. Ако търсиш имот за дом, на преден план са други фактори. Ако хората имаха малко по-висока финансова култура и не си наливаха спестяванията в тухли и бетон, може би нямаше да са толкова "високи" цените. А криза е ясно, че ще дойде рано или късно, въпросът е кой сектор ще удари и как това ще се отрази на имотите.
27
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До морскиНа бг морето не съм бил от поне 20 г и няма да ми стъпи крака там повече. Освен фекалии и мутроселяндурска чалгакултура по нашето море не е останало друго. Гърция хем е по-близо, хем предлага несравними комфорт и красота на същите цени.
26
7
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Да дам 1 000 евро на квадрат, за да живея в тая кoчина София ?!Шегувате ли се ?!Убеден съм, че по света има много по-хубави места, където човек може да си закупи имот на такава цена.
25
5
 
20
 
! Отговори
Пародия преди 4 години
Къде ги берете балъците. Да не са от дивия Прованс. Що не се поинтересувате как са цените в Испания и тогава търсете и за 2000 евра балъци. 600 Макс и толкоз. Като се мръщят има прекрасни места.
24
2
 
27
 
! Отговори
ПРЕВОД преди 4 години
"Все повече хора търсят жилища в северните и западните райони на София, отчетоха експерти"Да се разбира така: "при (нас) брокерчетата има доста залежали имоти в Люлин, посока Перник и по Обеля, та затова ви казваме, че там интересът расте - да вземете да се поинтересувате я.. А ние с удоволствие ще предложим разни СУПЕР офери срещу комисон от САМО 3% (3% без ДДС, ама ще минем без фактура, така че ДДС-то не е важно)". "Инак сме честни безнесмени и изрядни данъкоплатци.."
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1090 евро/кв.м, 1000лв. средна работна заплата, 400лв. праг на бедността.
22
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...просторно жилище - ново строителство..."Това е някакъв нонсенс.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарът го изкривяват корумпираните политици, сивата икономика и лутрите.Идват им едни пари и са готпви да плащат високи цени за имоти.Това, от своя страна изкривява пазара и агенциите си мислят, че могат да взимат от всички тези високи цени.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Морски вие за четри дена се пазарите на две стотинки Ко останем два месеца сигорно ще ревете