Фандъкова кани бивш министър да поеме транспорта в София

Кметът представи новата структура на Столичната община
12
Фандъкова кани бивш министър да поеме транспорта в София
Снимка: Bulgaria ON AIR

Повече ред и контрол в строителството и публичните обекти, по-добър и удобен градски транспорт, по-добро обслужване на гражданите и повече реални електронни услуги, както и подкрепа за по-висок икономически растеж и повече инвестиции в града - това са основните цели, които кметът на София Йорданка Фандъкова залага при разработването на новата структура на Столичната община. Тя бе представена днес пред журналисти.

По думите на кмета изпълнението на тези цели преминава през задължителна промяна в структурата на общината и реформа на общинската администрация. Затова с оглед приоритетите в работата кметът преструктурира по-голямата част от секторите в общината.

Още по темата
За повече контрол и ред в строителството се създава специално направление "Обществено строителство". В него влизат дирекции, които ще отговарят за строителството на транспортната инфраструктура, обществените сгради и ВиК мрежата. Към направлението се създава дирекция, която ще отговаря за планирането, проучването и възлагането на всички публични обекти, по които работи общината, съобщава БТА.

За да се обезпечи работата на новото направление с повече експерти, Общинското предприятие за проектиране "Софпроект" преминава на директно подчинение на зам.- кмета по строителството. Направлението ще бъде оглавено от инженер с доказан опит, който Фандъкова ще представи през следващата седмица.

За по-удобен и бърз градски транспорт Фандъкова създава отделно направление "Транспорт и градска мобилност". Сред първите задачи на зам.-кмета в това направление ще бъде пускането на довеждащия транспорт, актуализация на разписанията на целия градски транспорт, програма за изграждане на спирки, мерки за облекчаване на трафика. Кметът Фандъкова е поканила за този сектор бившия министър на транспорта Кристиан Кръстев. Той беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Марин Райков през 2013 година.

За по-бързо и удобно обслужване на гражданите и бизнеса в общинската администрация и активната работа за привличане на нови инвеститори се създава направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" с три ключови задачи, съобщи кметът. По думите й то ще работи на първо място за реформа в сферата на администрацията и за създаване на повече електронни услуги.

На второ място за внедряване на иновативни градски решения с работа с ИТ сектора. Третата задача е привличане на нови инвестиции в града. За това направление кметът Фандъкова е поканила за зам.-кмет досегашния изпълнителен директор на Агенцията по инвестиции към Столичната община Владимир Данаилов. Той доказа, че умее да води активен диалог с гражданите и бизнеса, посочи Фандъкова.

За удобство на софиянци се удължава работното време на деловодството на Столичната община. В момента то е от 7.30 до 19.30, а вече деловодството ще работи и в събота до 14.00 часа.

Кметът Фандъкова каза, че останалите промени са преструктуриране във вече съществуващите направления. Към направление "Финанси" официално кметът включва направление "Здравеопазване". Това е добър модел, защото общинското здравеопазване - това са търговски дружества, коментира Фандъкова. Към направлението преминават и дирекциите "Общинска собственост", както и "Обществени поръчки и концесии" с цел по-добра координация и по-добър контрол при обществените поръчки.

Кметът обяви, че СО ще бъде една от първите с пълна готовност от 1 януари да премине към изцяло електронни обществени поръчки. За да гарантира активната работа по привличане на европейски средства и поставянето на специален акцент в развитието на туризма, кметът създава направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм". Направлението е преструктурирано от съществуващото в момента "Инвестиции и строителство" и също ще бъде оглавено от Ирина Савина.

За гарантиране на координирането на големите инфраструктурни проекти дирекция "Инвестиционно отчуждаване" преминава на пряко подчинение на главния архитект на София. Засилва се и юридическият капацитет на всяко едно направление, съобщи столичният кмет.

Съществуващата дирекция "Спорт и превенции" се разделя на два отдела. Единият ще бъде с фокус спорт, а другият с фокус младежки дейности, обяви кметът.

Докладът за структурните промени ще бъде внесен на 9 декември в СОС, а на 19 декември кметът Фандъкова очаква новата структура да бъде приета, за да влезе в сила от 1 януари 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Люлин 1 преди 4 години
като гледам хигиената на този "министър", се радвам, че е Бивш. Калинка. Правнук на някой шумкар. А учителката по развален български език, скоро ще съжалява, че не е в затвора.
11
3
 
4
 
! Отговори
Стринкините, лелини преди 4 години
Подходящия човек, за подходящите общински игри на Фандъкова!:)Да не стане, като един бивш министър на транспорта, който се оказа, че е в бизнеса с крадени коли и когото без да искат окошариха, понеже пострада от приятелски огън?!:)София не се променя с Фандъкова, но дъгата: Ямбол, Карнобат, Банкя, Самоков е светнала, като новогодишна арка над *** София, но дали ще осветли крадците във Властта или ще им е Пътеводна светлина?!:)
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dan4e hubav mlad maj imasch nujda, da te osveji 4e dr mnogo raboti na 4asnia kabinet i e umoren gorkia
9
2
 
5
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 4 години
Кани !?! :-)))))))))
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато за първи път чух словосъчетанието "градска мобилност" си помислих че някой се шегува... Представях си хора на инвалидни колички които щъкат насам-натам. Не е ли по-просто и по-правилно да се нарича "градски транспорт" както се наричаше преди?
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха, каква ирония - точно на Никулден Данчето кани поредния шаран, който да изгърми като бушон по някое време, а тя да продължава да е Света Дана Самоковска Вода Ненапита!
6
2
 
18
 
! Отговори
до кога преди 4 години
ще плащаме за незаконните билети по 1.60
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАНИ ГО ДА ИДЕ ПРИ КРУСЕВ
4
4
 
20
 
! Отговори
Шмекер преди 4 години
Най-големият шмекер на държавата - Данчето...
3
2
 
20
 
! Отговори
Коментатор преди 4 години
Столична община равно на Авгиеви обори...Като падне властта на ГЕРБ не ми се мисли какво ще изскочи оттам...
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калинчо Калинчов - поредното бушонче, което невзрачната, но крадлива даскаличка да уволни при следващия Ремонт на ремонта на ремонта.
1
3
 
20
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Преди да приеме хубаво да си помисли. ГЕРБ изхвърлят веднага всеки неудобен, отричат се от него моментално, те не искат и не могат да носят отговорност. Според тях винаги другите са им виновни.