Зелен билет за софиянци няма, въздухът – недостатъчно мръсен

Трябва поне 2 станции в София да отчетат над 200 микрограма
9 дек 2019 09:37,
64
Зелен билет за софиянци няма, въздухът – недостатъчно мръсен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Показанията на станциите за измерване на замърсяването на въздуха сочат, че на всички станции, към 7 часа, показанията са били под 50 микрограма фини прахови частици на кг въздух, освен станцията в "Младост", където замърсяването е по-високо. Това обясни Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичната община.

Още по темата

Тя цитира обобщените данни от изминалите 24 ч.

"Започнахме деня с една доста смущаваща картина на нива, 2-3 пъти надвишаващи среднодневната норма от 50 микрограма. Анализът на вчерашния ден показа превишения от 150 микрограма само на станцията в "Надежда" и значително по-близки стойности на останалите станции", посочи Радева пред БНТ.

Лорита Радева каза, че според правилата няма "зелен билет", тъй като той може да бъде въведен, ако показанията на поне 2 от станциите в София са за нива на фини прахови частици над 200 микрограма.

"Не се дистанцираме от данните на гражданските организации, но следва да се отчита, че в дните с мъгла има едно въздействие на водните частици във въздуха, а данните се нуждаят от известна корекция при анализ", заяви тя.

По думите ѝ най-честите нарушения са свързани с нерегламентирано горене на отпадъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Транспортът е незначителен замърсител на въздуха в София. Замърсяването с фини прахови частици от транспорта е под 1% от допустимите норми, а сега нормите са превишени 3-4 пъти, а в някои квартали и над 12 пъти.
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако общината действително мислеше за чистотата на въздуха нямаше да вдигне данъците и на колите, които са на газ или на метан. Улиците в София се мият по документи, а не реално. Защо ли.....в София е по-евтино да си караш колата отколкото да ползваш градски транспорт. Защо ли?
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зеленият билет е залъгалка за наивници. Даже и да се спре транспорта, замърсяването в София ще си остане почти същото - няколко пъти над нормите.
52
1
 
2
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
елате да видите как столичани "подаряват"на ромите огромни къщи с дворно място,гараж ток,вода,канал и газ в самоков за 30 000 лв.българин дори да иска да я купи-не може!
51
0
 
15
 
! Отговори
Оставка !!! преди 4 години
Фънди, махни се !*** при избирателите си в махалите !Искаме чист въздух, а не демагогия !
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако загубите са ~ 5 млн дневно,сметнато за почти цяла година, няма как да стане.Картофка трепери завсеки лев,като спазва заръките на Биби.Нено припява ,че на други места е по замърсено и трябва да се радваме на този етап.Може на строителите да каже,машините да са на метан.Тировете,които минават през центъра също.Както съдът и каза за билета,да го върнепоне на левче,ако не на70 ст.Идва мор,от лакомиятааааа.......
49
0
 
13
 
! Отговори
Стоко преди 4 години
Съдът задължи общината да предоставя информация в реално време, но сега явно ще трябва да ги съдим и тя да отговаря на истината, а не да се занижава изкуствено.
48
1
 
7
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Измервателната станция не е точно в Младост, а в района на ХМС, заобиколена от места отопляващи се на твърдо гориво - автоборси и други. Отделно, че в Горубляне до Околовръстното от около 20 години целогодишно горят гуми и в Младост 3, 4 и 1А смърди та се не трае.
47
2
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Фъндъчка яко напредва с петилетката на Разбойко! Петилетката на Младежко БКП - ГРОБ гласи: Да се вдигне смъртността на пенсионери и предпенсионна възраст с поне 20%! Какво е това живот след пенсия, да ви хранят с пари които могат да откраднат или харчат за развъждане на верен електорат от маалата? Целта е замърсяване, което да удря тези с проблеми с дихателните пътища (Реални инвалиди, пенсионери, пред пенсия хора и тн.) за да не харчи държавата пари за тях! Това е целта на ГРОБ и компания!!!
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-лесно ще бъде, всеки който не му понася въздуха в София, да си бие шута в родното село.
45
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва шопите само мрънкате и все селянните ви виновни.
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още с въвеждането му се разбра, че този "безплатен зелен билет" е само прах (ФПЧ) в очите на хората! Пускат го само в случай, че поне 10 души са припаднали от задушаване и то, ако денят е почиван, та да го ползват по-малко хора. Иначе, Фандъкова е смел борец за чистотата на въздуха и благоденствието на столичани!
43
0
 
27
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
Значи, въздухът в София е достатъчно мръсен, за да ви вдигнат данъците и кметицата ви да ви призовава, да не се топлите, но не е достатъчно мръсен, за ви пуснат зелен билет.Ами това е "висш пилотаж" на градската управа.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се срамувайте,господа управници.Кажете истинската причина за това положение.А тя е ясна на всеки.Това е просташката демографска политика на държавата в последните 25 години.Насила да се обезлюдат цели региони в провинцията за сметка на една изкуствено съществуваща столица,която някой си реши да превръща в мегаполис.Една мисия абсолютно невъзможна.И кой спечели от това-абсолютно никой.София мегаполис не стана,а демографската криза вече е и там-4300 бебета и 300 първокласника по-малко.
41
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зелен или безплатен билет? Пак аванта, пак да минем тънко, цялата врява е за поредната далаверка на дребно.
40
0
 
9
 
! Отговори
Алчен преди 4 години
Да направят "черен билет" по 5.50.
39
1
 
19
 
! Отговори
Кочо преди 4 години
Елате в Модерно предградие д а видите Ко става. Неандерталците горят найлони, дрехи и пластмасови шишета и туби от бира и минерална вода и яко дъни кючек от копторите. Докога а ще ги търпим???
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ем свиквайте аз се изнесох от София
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до анонимен 35Аз съм си от София и никъде не съм се "гъчкал"!Сел яните които дойдоха да работят последните години вече редят колите на трета редица пред блока-едното семейство има три коли;една на жената една на мъжа и една на тъщата.15 20-годишни таралясници с които ходят дори до магазина за хляб... тотална се ляния
36
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Изобщо не ви ща зеления билет. Един път се подлъгах... чаках 12 мин. на една спирка, натъпках се в един автобус, пътувах на един крак около 35 минути и накрая слязох цялата изпотена на -6 градуса навън... да си глудате работата. Първо вие слезте ат служебните коли, ама завинаги, оправете тази така наречена "услуга" Градски транспорт, и после ме призовавайте да сляза и от колата. Защото аз работя цял ден, за да ви осигуря на вас заплатите, господа градски управници, не го забравяте никога!