София в плен на мъглата. Ами ако го нямаше и метрото?

Експерти: Въпреки всичко въздухът в София се подобрява
11 дек 2019 10:24, Красимир Ангелов
33

Два дни София бе в плен на мъглата, а това за пореден път породи въпроса за чистотата на въздуха в столицата. За справяне с проблема депутати от ГЕРБ внесоха искания за промени в закона, с които да се криминализира горенето на отпадъци. Очаква се мерките да бъдат прието още преди Коледната ваканция на народните избраници.

Още по темата
В студиото на "България сутрин" бившият министър на околната среда и водите Юлиан Попов призова за дългосрочни мерки за справяне с проблема с мръсния въздух и уточни, че надали нещата могат да се променят бързо в краткосрочен план.

Toй припомни, че първият демократичен порив у нас, е именно за качеството на въздуха - на русенските майки.

"Много са органите, които следят за чистотата на въздуха. Сигнали винаги е имало за мръсен въздух. Декември, януари и февруари са месеците с най-много мъгли. Сега е моментът да се направи анализ кои мерки за въздуха са били ефективни", обяви бившият депутат Вили Лилков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Двамата се съгласиха, че качеството на въздуха в София се подобрява.

"Ако София нямаше метро, щеше да е абсолютен кошмар постоянно и да живеем в постоянна мръсотия. Трябва да продължи да се разширява метрото, да се смени автомобилният парк. Тези санкции за колите обаче не са популярни и хората отказват да ги приемат. В затвор трябва да са хора, които организират горене и системно се занимават с това", категоричен бе Попов.

Според него решенията за законодателството са малко прибързани.

"Има правила и законодателство, които трябва да се спазват. Каруците в София изнасят всички дограми с боя, които се изгарят. Ето една мярка, с която Столичната община не се е справила. Най-големият замърсител на въздуха в София не са квартали като "Факултета". Големите квартали около София са едни от най-големите площни замърсители", подчерта Лилков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
Краси преди 4 години
В другите държави има метро от 150год.!
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vai, kakva debela sofiiska magla, sichki koledni angelcheta letiat izpraveni.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теца с какво работи?
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забрана на отоплението на твърдо гориво и редовно миене на улици и тротоари - това е решението, но ГЕРБ са неспособни да го приложат.
25
2
 
1
 
! Отговори
Кръстьо преди 4 години
До 16Слава на Нашата Партия, Слава !
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И колко пък замърсяват въздуха автомобилите - това са абсолютни манипулации, свободни екоталибански съчинения.
23
2
 
0
 
! Отговори
+-+-+- преди 4 години
До анонимен 15Има само "Островът"
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фондюкова пак ще пише екшън планове, които няма да има намерение да изпълни
21
1
 
9
 
! Отговори
Решение преди 4 години
Изселването на всички ц.ига.н.и е решението. Тряба да започне незабано и да бъдат пратени в Германия да точат социал, в Индия или Турция (кой където пожелае)
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая пуста дървена дограма не я ли изнесоха вече бре?Да не извира от някъде?
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Костов на какво се грее ?Опасявам се че гори дърва и въглища.Драгалеци и Симеоново са *** на София.
18
3
 
7
 
! Отговори
малко уточнение преди 4 години
До анонимен 16Всъщност при бай тошо автобусите бяка главно Икарус-унгарски, и наистина много пушеха на нафта.
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борис Бонев е *** .
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДАТрябва да си доста залухан щом си мислиш, че в провинцията е много чист въздуха.Има градове, с по-чести мъгли които 100% се топлят на дърва и въглища.Улиците им се чистят по-рядко от софийските, а колите им са с 10 години по-стари от софийските.Само че кой се интересува от въздуха в Каракочово?
15
13
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Браво на Фандъкова и Борисов по времето на Живков не са и помисляли да има метро в София тогава са се возили на разрънкани чавдарки и са казвали друг превоз не ни е нужен.ГЕРБ като дойдоха на власт решиха и направиха метрото и спасиха София от мръсния въздух.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До +-+-+хахахаТоя пък искал да му дават пари за да нямал кола.А мене ако ми платят 3-месечна почивка на някой хубав остров или в Алпите, обещавам да не замърсявам въздуха на София през това време.Така трябва да се решават проблемите.
13
1
 
17
 
! Отговори
... преди 4 години
абе хора разберете вече бре... разликата между мъглата и мръсотията е огромна. мълга е имало тук в софийското поле и през 1903 и 1945 и сега. просто за жалост мъглата задържа мръсотията, която отива във въздуха. мъгла винаги ще има.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма Кремиковци, има метро, въздухът все по-мръсен. Диагноза без възможност за подобряване
11
8
 
4
 
! Отговори
+-+-+- преди 4 години
Начинът да накараш човек да свърши нещо е като му платиш, а не да инкриминираш живота.Ако ме освободят от ДОД, защото нямам кола - веднага се отървавам от нея.Така ще спестя пари и ще влязат допълнителни в джоба ми.
10
4
 
17
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Ами продължавайте да лъжете,че в София заплатите са най-високи ,все едно разходите са най-ниски и нека кой където още е останал из страната и няма намерение да идва тук-да заповяда!Ама да дойде и с колата си!После се чудете защо въздуха бил мръсен,защо имало задръставиня и т.н.Този град не е предвиден за 2 млн жители + ежедневно прииждащите работещи из околността.Помислете за работа в провинцията и като начало-започнете да миете улиците-редовно и ръчно!Както ръчно метете с метли в 21 век!