Книжарница отвори врати за първи път в болница у нас

Идеята е на семейство, вдъхновено от желанието да помагат
Обновена: 12 дек 2019 11:05 | 12 дек 2019 11:05, Красимир Ангелов
5

За първи път у нас отвори врати книжарница, разположена в болница. Мястото е създадено от Галина и Йордан Попови, които вече 18 години работят в областта на книгоиздаването.

Двете деца на Галя се раждат в една от столичните частни болници, а години по-късно животът отновно ги води тук, където създават едно малко, приказно островче на духовността. Д-р Валентина Мазнейкова, която изражда децата на Галина, посреща радушно идеята ѝ и  днес е горда, че заедно създават първото подобно помещение в помощ на пациентите.

На много места в Европа болничните заведения разполагат с подобни помещения

У нас обаче подобна практика няма, а Галя казва, че мястото предизвиква най-вече изненада у повечето хора.

"Тук идват всякакви хора, както пациенти, така и външни посетители, както и персоналът на болницата. Всички са изненадани, но са и много щастливи. Никога няма да забравя една жена, която наскоро дойде тук. Тъкмо бе преминала през химиотерапия. Искаше книга за повдигане на духа", споделя още Галя.

Малката книжарничка се превръща в любимо място и за хората, живещи в квартала. Екипът нa Bulgaria ON AIR среща студентката Моника Златинова, която всяка седмица идва тук, за да си купи книга.

"Много се учудих, че в болницата има книжарница, често минавам оттук", казва Моника, която смята, че във всяко болнично заведение у нас би било хубаво да има и по едно такова кътче.

Американският журналист Кристофър Морли казва, че ако "наистина има рай на тази земя, то това са местата, които обитаваме, когато четем хубава книга". Ако се водим от тази мисъл, бихме казали, че вече има още едно ново място, което да повдига човешкия дух, дори тогава, когато на него му е по-трудно да стои изправен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Токуда Б- иПлащ.запл преди 3 години
До ЦЦЦГонят медиците в Св. Сф, че нямат пари да плащат им пари (с голямо текучество), а направиха й книжарница да Печелят, че не й стигат 866 хил. печалба - далече са от добрара мед. практика - печелят от труда на хората !
4
0
 
4
 
! Отговори
Руми преди 4 години
В болница Токуда от години има книжарница, много добре е заредена с художествена литература, списания, вестници... Твърдението, че има само една книжарници в българска болница е лъжа.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аптеки трябва да има във всяка болница, аптеки с по-нормални цени, та да може и контрол да има по-голям и мониторинг на цените. Не да ми изписват при преглед в Овча купел, например, лекарство, което може да се намери в Младост 4, щото доставчикът....нямало внос... и т.н.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да отворят библиотека, те отворили книжарница. Май не е било желанието да помагат, а желание за печалби. Иначе шкафове с безплатни книги има в доста болници вече.
1
0
 
11
 
! Отговори
ЦЦЦ преди 4 години
Във фоайето на Токуда има има книжарница поне от 10г.