Признание: София става столица на неврохирургията през 2020 г.

Решението е взето в Дъблин през септември
Обновена: 15 яну 2020 08:14 | 14 яну 2020 23:05, Петя Славова
3

 София става столица на неврохирургията през 2020 г. Това решение е взето в Дъблин през септември след поредния конгрес на най-високия европейски форум в тази област.

"Това е доказателство за това как ни възприемат в Европа. Това е един дълъг процес на подготовка на неврохирургията ни. Доц. Виденов и проф. Габровски представиха нашата кандидатура и тя беше оценена с болшинство", коментира началникът на Клиниката по неврохирургия на болница "Св. Иван Рилски" - доц. Васил Каракостов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него неврохирургията е специалност, която се развива благодарение на много технически нововъведения. Това, което я прави атрактивна е, че всяко ново постижение, дори в космическата област, се внедрява първо там.

"Човек да бъде радикален до степен, че да запази всичко ценно наоколо. И съвременните технологии позволяват това. Дават възможност за по-широко и спокойно работене върху каквато и да е структура в мозъка", отбеляза доц. Каракостов.

Но всичко това, смята той, е въпрос на практика.

"Не си спомням в последните 30 години някоя държавна институция да ме е финансирала да специализирам в чужбина", каза доцентът.

"В настоящия момент в клиниката няма текучество на никакви лекари. Всяко място се взема с конкурсно начало. Трябва една безкомпромисна селекция. Да се подберат хора с добра езикова подготовка и хъс, защото невинаги желанието на пациента и лекаря се увенчава с успех", смята доц. Каракостов.

"По-важно е това, което си направил да бъде в едни утвърдени правила за добро поведение, така че всичко, което си направил да даде добър резултат", допълни той.

На коференция, проведена през октомври, е изнесен доклад за нововъведение - шлем, който излъчва микровълни, които потискат туморните клетки в мозъка. Каска, която се носи от пациента след като е опериран. Две клиники в Германия дават възможността да се използват тези каски.

"Сега сме в контакти с производителя да бъдем част от този иновативен метод. Предполагам, че до лятото това ще бъде реализирано", заяви доц. Каракостов пред Bulgaria ON AIR.

В клиниката на доцента се правят около 12 операции на ден.

"Аз лично правя около 2-3 дневно. Това е оптималният вариант за момента. Потенциалът е доста по-голям, но ни ограничават така наречените лимити. Ако падне лимитът, ние можем да правим по 15 операции", смята той.

"В правенето на една реформа има изключителни негативи. Съмнявам се, че това ще се случи преди следващите избори", заяви доц. Каракостов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решението е взето в Дъблин през септември.........А Каспичан изстреля совалка до Марс!
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София не е България.