Църквата срещу проекта около храма "Св. Неделя": Недомислие!

Този проект прекъсва църковния живот в нашия храм, заяви отец Попов
Обновена: 20 яну 2020 09:15 | 20 яну 2020 09:13, Петя Славова
24

Проектът за реконструкция на площада около църквата "Св. Неделя" предизвика спорове. Софийската света митрополия се противопостави на проекта на архитект Фуксас за новата визия на площада, на който се намира и едноименната църква.   Духовниците не искат да се изпълни част от предвидения ремонт.

"Не е въпрос на харесване, тук говорим за дисциплина. Нашият храм идва от началото на 4 век. Първо е построена малка църква от местния градоначалник. До този момент храмът никога не си е променял името. Това е едно свято място, това е Божий дом, дом за молитва на всички вярващи. В празнични дни особено, тук се стича многохиляден народ. Този проект не нарушава, а прекъсва църковния живот в нашия храм. За придвижването на хората е необходим транспорт", посочи отец Кирил Попов от църквата ''Св. Неделя'' пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това не е площад пред някой мол, а в проекта имало много дефекти и недообмислени неща.

"Това е безотговорност. Г-н Фуксас кога е дошъл да се срещне с църковното ръководство на Софийската света митрополия, с ръководството на нашия храм. Това той не го е направил и е допуснал множество грешки. По закон, ако е отговорен архтитект, ще знае, че всяка обществена сграда е необходимо да има непрекъснат достъп до автомобили. Говорим за пожарна безопасност, линейки. Не може да се прекъсне достъпа до този храм от транспорт и комуникация", подчерта отец Попов. По думите му, храмът дава името на площада, а не обратното и той е духовно средище.

Председателят на Комисията по култура в СОС Малина Едрева посочи в студиото на "България сутрин", че продължават дискусиите по идейния проект на студио "Фуксас".

"Този конкурс е придружен с много препоръки. Те ще бъдат предоставени на представителите на студио "Фуксас", ще бъдат поканени и представителите на митрополията. В никакъв случай не може да говорим за прекъсване на достъпа до храма. Въпросът е какво става с колите, които паркират", обясни тя.

Едрева увери, че няма да има бутане на стени и премахване на естакадата. В диалог ще намерим ясните решения и това пространство ще се превърне в много живо. Нека да минем към професионален диалог, призова тя.

"Самата естакада е наполовина, липсва дори оградата. Той сигурно е велик архитект, но темата е дали тук е мястото на тези футуристични изпълнения на този площад, който има друг дух", каза още отец Кирил Попов.

Малина Едрева коментира и предложението за използване на водопреносната мрежа на София за доставяне на вода от от язовир ''Белмекен'' към Перник. Днес общинарите ще обсъдят проекта и ще вземат решение.

"Налице е криза и се събират всички представители на институциите, които трябва да намерят решение. Съпричастността е много важна част от умението да живеем заедно. 1/3 от хората в Перник намират препитание в София. Трябва обаче и да има вода в нашия град. Новата инфраструктура касае подаването на вода към Перник само при криза. Кметът на София ясно защити интересите на града. Поставя се специален кран, който ще спира водата, когато има намаление в кубците на нашите водоизточници", уточни Едрева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Църквата е ПРАВА! Не може разни БЕЗРОДНИ атеистични и настроени ПРОТИВ Църквата да се разпореждат с ЦЪРКОВЕН ИМОТ! Прав е отец Кирил Попов! Тази ЗЕМЯ Е НА ЦЪРКВАТА! Секуларизинатите ПРЕКАЛЯВАТ! И НЕ, НЕ си мислете, че този КИЧОЗЕН " проект" ще подбуди хората към вяра и благочестие! Не трябва да се проявява ЧУЖДОПОКЛОНИЧЕСТВО И ДУПЕДАВЩИНА КЪМ ВСЕКИ ОБИКНОВЕН ЧУЖДЕНЕЦ! ЧУЖДЕНЦИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПОЛАГАТ С БЪЛГАРСКОТО И БЪЛГАРСКИТЕ ИМОТИ! фуксас ДА СЕ МАХА!
22
0
 
3
 
! Отговори
Божидар Петков преди 4 години
А попското училище с/щу, Света Неделя, докога ще седи в крайно занемарен вид?
21
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука затова нищо не става. Като някои реши нещо да обнови и веднага се вдигат една камара допотопняци да си искат средновековието или соц-а. Какъв достъп ще се ограничи??? На 1 мин пеша от две линии на метрото, няколко трамвая спиращи на площада. То сега е ограничен достъпа, че трябва да се прескачат някакви таратайки паркирали по площада и да чакаш по светофари. Дали 4-ти век е имало коли??? и дали и тогава са ходили с коли??? То затова младите бягат натам където вече всичко е оправено.
20
11
 
6
 
! Отговори
Нафърфорий преди 4 години
Попчетата да не се занимават с архитектура, имат си свещоливница за мениджмънт
19
10
 
5
 
! Отговори
пепе преди 4 години
И скапания поп е станал автоталибан. Няма ли крака, че според него няма достъп ако няма улица за таратайки.
18
4
 
19
 
! Отговори
Jersey преди 4 години
Осавете го както си е сега - не виждам нищо грозно, ако махнат дърветата ще е ужасно през лятото. Само пред шератон има грижа с паркинга ... С тия пари по-добре оправете духовната академия - фронтоните и куполът!!! ѝ от т-ъпия проект за площада нямам думи - Кой пак иска да усвои едни пари????? Не ви ли е срам?
17
1
 
16
 
! Отговори
аман преди 4 години
Даскалиците вместо да си гледат работата в училищата управляват София! Колко ли са професионалистите,които заемат полагаемите им места??? Че некъдърници управляват живота ни е от ясно по-ясно! До кога ще ги търпим? Футуристични схеми около св.Неделя си е просто абсурд! Пореден!
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на вас хареса ли ви оня от клипчето, който правеше лицеви опори? Честно, не знам що за "архитект" трябва да си, че да сътвориш такова нещо....
15
1
 
9
 
! Отговори
Неее преди 4 години
Професионален диалог с едрева????? Та тя е даскалица! Какво и разбира главата?
14
1
 
27
 
! Отговори
iii преди 4 години
Свещеникът е прав. По-добре всичко да се остави, както си е, да се премахне само паркинга на Шератон. Площадът е чудесно отворено пространство в претрупания от сгради център.
13
16
 
13
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Българинът няма друго мнение освен да гледа в на хората парите! Значи проблемът тук не е, че паркингът е пред "Света Неделя" и в момента буквално яде от пешеходната част, лимузините чупят плочки и ги правят плаващи, когато текне дъжд, че културното наследство се гази и прочее... Проблемът на Бай Гaньо е, че поповете пари правилЕ, от кръщенета, свадби, погребения... И тез пари, вместо да ги раздават на хората от народа, те ги инвестират в мерцедеси. Гaньо и той иска мерцедес, но няма и злобее.
12
6
 
11
 
! Отговори
Ами бентлито? преди 4 години
Трябва да можем да си стигаме до работното място с бентлито и ес класата, това да спираш на 20 метра е недопустимо! Уж голям архитект, пък не се е сетил какви адети имаме в църквата!
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм софиянец но гледам, че сега около църквата има дървета и зеленина, а в проекта всичко е изсечено. Толкова ли не могът да запазят дърветата около храма?
10
29
 
21
 
! Отговори
До Българите преди 4 години
Църквата като започне да си плаща данъците и приходите от продажбите, тогава да има претенции. Църквата е поредната мафия в България. Попове карат скъпи коли, имат скъпи бижута и хубави жилища, на гърбът на всички които си плащат данъците, само църквата НЕ.
9
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да забеляза, че според този проект НЯМА нито едно дърво. Всичко е изсечено. Няма никаква зеленина.
8
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавата работа - ако мине, ако не - търсим виновни или "още обсъждаме", или някви друго оправдание опитващи да прикрие корупция, некомпетентност и чуждопоклонничество
7
7
 
43
 
! Отговори
Optimist преди 4 години
Не знам дали на някого му напраив впечатление, че Стамболийски се затваря като пешеходна зона до ул.Княз Борис, което автоматично прави бул. Стамболийски неизползваем (път без изход), а той е един от начините да се пробива през центъра. Иначе отец Кирил е голяма работа. Ако има повече свещеници като него, църквата ще е много по-близо до хората!
6
6
 
41
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До 30 сребърника: Не защитавай недомислия за 30 сребърника. Кой ако не свещениците и миряните трябва да има право на глас, когато става дума за това, какво ще става около една църква. Този архитект не е от бога създаден за да има само той право на мнение.
5
33
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че от клира няма да са навити. Там си е бизнес с тези сватби на богаташите, постоянно. Мерцедесите и джиповете трябва да отиват до входа на църквата...
4
44
 
28
 
! Отговори
30 сребърника преди 4 години
Умните попове вместо да си гледат даренията и благинките станаха и архитекти и почнаха за всичко да дават акъл. Ами ако не могат да спират с лимузините пред храма какво ще стане?